Delen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zeven regio’s zijn samen MaaS-pilots gestart. Elke pilot heeft een andere focus op een beleidsdoel en doelgroep, bijvoorbeeld woon-werkverkeer rond de Amsterdamse Zuidas, Wmo-vervoer in Twente, grensoverschrijdend vervoer in Limburg en CO2-neutraal reizen in Eindhoven.
Dit najaar worden de eerste nationaal schaalbare MaaS-apps gelanceerd. Alle apps maken reizen door heel Nederland met zoveel mogelijk vervoerders mogelijk. Een belangrijk uitgangspunt is namelijk schaalgrootte, want zonder schaal is er beperkt effect te meten en geen positieve businesscase.
Een ander belangrijk uitgangspunt van het Nederlandse MaaS-ecosysteem is standaardisatie. Daarom is de TOMP-API ontwikkeld: voor een uniforme gegevensuitwisseling tussen vervoerders en apps. Deze standaard wordt al in Australië en Zwitserland verplicht gesteld.
Programma manager Eric Mink
Deelscooters, deelfietsen, deelauto’s: je ziet ze steeds vaker verschijnen in het Nederlandse straatbeeld. Het zijn allemaal vormen van deelmobiliteit die toegang geven tot vervoermiddelen zonder dat je ze zelf hoeft te bezitten. Deelmobiliteit zorgt voor minder autokilometers, afname van autobezit en daardoor minder benodigde parkeerruimte. Het helpt op die manier overheden bij hun ambities om te bouwen aan gezonde, schone en aantrekkelijke steden, het beter gebruiken van de schaarse openbare ruimte en de bereikbaarheid in steden en op het platteland. Door als gemeente afspraken te maken met de aanbieders van deelmobiliteit en het gebruik te monitoren zoeken we naar een situatie waarbij deelmobiliteit een volwaardig onderdeel wordt van het mobiliteitssysteem in heel Nederland. Deelmobiliteit en MaaS versterken elkaar. Deelmobiliteit in combinatie met MaaS geeft de reiziger keuzevrijheid doordat het mogelijk is om via een app te plannen, boeken en betalen.
Bundeltrekker deelmobiliteit: Astrid Zwegers
MaaS krijgt een extra impuls door de realisatie van hubs, op- of overstappunten waar allerlei vormen van (elektrische) deelmobiliteit worden aangeboden, die met behulp van een slimme (MaaS-)app kunnen worden ontsloten. Bestaande hubs zijn te vinden OV-terminals, zoals treinstations. In veel binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen worden hubs met deelmobiliteit gecreëerd in combinatie met een lage parkeernorm voor privéauto’s. Ook werken steden aan de realisatie van buurthubs, waardoor bewoners in de bestaande stad dichtbij hun woning alternatieven kunnen vinden voor het gebruik van de eigen auto.
Adviseur: Sebastiaan van der Hijden
Organisatie van Smart Mobility
Kennisbank
Standaarden
Smart Mobility Academy
Digitalisering
Privacy en Security
OV en spoor
Smart Infra
5G
ADAS
Minder Hinder
iDiensten
Transport en logistiek
Duurzame mobiliteit
Zelfrijdend vervoer
MaaS, Deelmobiliteit en Hubs
Lucht en scheepvaart
Innovatie