Kijken
Hier vind je een selectie van de beste video's op het gebied van verstedelijking en mobiliteit.
Graag brengen we hierbij de nieuwste film van Geert Kloppenburg onder jullie aandacht: ‘De stad van nu en straks, we hebben wat te kiezen’. Wat ons betreft een boeiende en waardevolle film over uitdagingen en keuzes: waar gaan we wonen, hoe willen we leven en reizen in en om de steden? Hoe maken we die stad van straks veiliger, gezonder en schoner?
Lees meer
De wereld digitaliseert en data is het toverwoord van deze tijd. Ook in Nederland. Overal ontstaat data, overal is data. Bij overheden, marktpartijen en instellingen.
Modern cities are designed for cars. But the city of Barcelona is testing out an urban design trick that can give cities back to pedestrians.
Nederland kent aan aantal grote maatschappelijke, stedelijke opgaven. Uitdagingen die vragen om andere, innovatieve oplossingen. Daar is de G40 Themagroep SmartCities zich bewust van en wil deze kennis graag delen om het draagvlak voor ‘Digitalisering & SmartCity’ te vergroten. Zodat wij samen uiteindelijk steeds meer de kansen kunnen pakken en nieuwe mogelijkheden inzetten om ons welzijn en de welvaart te vergroten, een gezondere leefomgeving te creëren en beter om te gaan met de uitdagingen...
Haarlem-Schalkwijk: een wijk waar de auto hoogtij viert en waar OV beperkt beschikbaar is. Er staat hier veel nieuwbow op de planning. Wat nu als hier een deelsysteem voor handen is? Geert Kloppenburg gaat op onderzoek uit.
In de videoreeks ‘Blik voorbij het centrum’ gaat Geert Kloppenburg, strategisch adviseur voor mobiliteit, op bezoek bij typische buitenwijken in de Randstad, met de vraag: hoe houden we deze wijken mobiel, duurzaam en leefbaar? In deze aflevering gaan we op bezoek bij Leidsche Rijn.
We kennen ze allemaal. Die typische buitenwijken in de Randstad met vooral veel blik en beton, waar de afgelopen jaren de absolute groei van woningen en auto's het grootst is geweest. En in veel gevallen staan er grote aantallen nieuwe woningen juist in deze gebieden op de planning. Hoe houden we deze wijken mobiel, duurzaam en leefbaar? De oplossing vormen van mobiliteit. In beleidsplannen komen deze wijken vaak net niet naar voren, terwijl de gemiddelde Nederlander hier nu juist wel woont.
De woninggroei was enorm, de afgelopen jaren in Rotterdam-Oost/Rivium. Er is flink geinvesteerd in de infrastructuur, en toch zijn er nog steeds knelpunten. Een wijk met in de basis meer dan voldoende ruimte, die vraagt om andere oplossingen. In plaats van verder verbreden, gaat het om nieuwe systemen.
Als we Diemen beschouwen als een deel van Amsterdam, dan zijn hier de afgelopen tijd verreweg de meeste nieuwe woningen gerealiseerd van heel Amsterdam. Deze geheel nieuwe wijk kent een nieuwe, lage parkeernorm en dat is op zich natuurlijk heel goed. Maar.....het roept direct de vraag op of liever de noodzaak, om de wijk op een andere manier te ontsluiten.
Overal ter wereld, en zeker in een klein en dichtbevolkt land als Nederland, biedt het slimmer organiseren van mobiliteit grote kansen om onze steden veiliger, duurzamer en efficiënter te organiseren. Deze film laat een aantal aansprekende voorbeelden zien van de Nederlands praktijk: Smart Mobility, Dutch Reality.