Kijken, Lezen en Luisteren
Hier vind je een selectie van actuele podcasts, video's, documenten en artikelen op het gebied van verstedelijking en mobiliteit
DMI-ecosysteem op de Vakbeurs Openbare Ruimte
Lees meer
Terugblik DMI-bijeenkomst 22 juni 2023
Graag praten we je weer bij over de laatste ontwikkelingen rond het DMI-ecosysteem.
De Ministerraad besloot vrijdag 24 februari op advies van het Nationaal Groeifonds om 85 miljoen euro te investeren in het DMI-ecosysteem voor mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking, over de totale looptijd van 5 jaar. Het bedrijfsleven draagt aanvullend 42 miljoen euro bij. Het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem voorziet de domeinen van mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld, om zo het stedelijk functioneren...
Graag brengen we hierbij de nieuwste film van Geert Kloppenburg onder jullie aandacht: ‘De stad van nu en straks, we hebben wat te kiezen’. Wat ons betreft een boeiende en waardevolle film over uitdagingen en keuzes: waar gaan we wonen, hoe willen we leven en reizen in en om de steden? Hoe maken we die stad van straks veiliger, gezonder en schoner?
AMSTERDAM - In veel Nederlandse dorpen en buurten staat de leefbaarheid onder druk doordat essentiële voorzieningen zoals openbaar vervoer, onderwijs en zorg verdwijnen. Zo blijkt uit onderzoek van Atlas Research in opdracht van Regiobank naar de leefbaarheid in kleinere woonplaatsen. Regiobank-directeur Rein Wispelweij: „Het is belangrijk dit in beeld te hebben, dan weten we waar actie ondernomen kan worden.”
Het goed inpassen van deelmobiliteit gaat veel verder dan snel even wat deelauto’s en fietsen aanbieden, om zo de ruimte efficiënter in te richten. Volgens Theo Stauttener en Han-Paul van Westing vraagt een bestendig succes om meer regie, communicatie en participatie.
Auto's en navigatiesystemen van zes verschillende fabrikanten gaan binnenkort waarschuwen voor gevaar op de weg en als er voertuigen met sirenes en zwaailichten naderen. De komende drie jaar werken de bedrijven samen met het ministerie van Infrastructuur aan de proef die Safety Priority Services (SPS) heet.
Caspar de Jonge van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt zich af of het ooit gaat lukken de stad #autoluw te krijgen. Zijn antwoord? Lees hier zijn column in de uitgave van #NMMagazine.
De Q2 2022 UDAP update bevat weer een groot aantal uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten. De meesten hiervan zijn gerelateerd aan de 'iVRI consolidatie'. In dit bericht leest u de samenvatting van de wijzigingen. Wat is nieuw? De UDAP-update bevat onder andere de volgende verbeteringen:
De wereld digitaliseert en data is het toverwoord van deze tijd. Ook in Nederland. Overal ontstaat data, overal is data. Bij overheden, marktpartijen en instellingen.
Welke ontwikkelingen zijn er op gebied van autonoom rijden? Lennart Salemink praat ons bij. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van autonoom rijden. Praktisch gezien zou je met je laptop achter het stuur kunnen zitten en een mailtje versturen, zonder dat je aandacht hebt voor het voertuig waar je in zit. Het enige probleem is dat dat nog niet mag. Hoe staan we er eigenlijk voor qua regelgeving? Daan Prins besprak het met Lennart Salemink van het Ministerie van...
Klimaatadaptatie - Hoe zouden steden er over een eeuw uit moeten zien? Onderzoek zoomt in op Arnhem. „Je ruikt bloemen, geen uitlaatgassen.”
Om ervoor te zorgen dat de Metropoolregio Amsterdam veilig en leefbaar blijft werken overheden wegbeheerders en marktpartijen samen aan slimme oplossingen. Het verzamelen verbinden en delen van mobiliteitsdata staat hierbij centraal. De komende jaren werken overheden in heel Nederland aan de hand van de Data Top 15 aan het digitaliseren van mobiliteitsdata. Die data worden gebruikt om weggebruikers beter te informeren. Een van de dataonderwerpen bovenaan de lijst is maximumsnelheid. Hoe kunnen...
In opdracht van DGMo heeft het bureau Ecorys een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de maatschappelijke effecten van drie verschillende manieren van verstedelijking.
Modern cities are designed for cars. But the city of Barcelona is testing out an urban design trick that can give cities back to pedestrians.
The audacious vision of creating a “15-minute city” acted as a source of comfort for people in 2020. As the name goes, the idea is for communities to live, learn and thrive within a 15-minute radius by foot or bike. Thus, our attention shifted from making space for cars to replace the same by creating places for people. Carlos Moreno, the Franco-Colombian scientist and university professor, first proposed the model in 2016.
Bij de keuze voor nieuwe locaties voor woningbouw houden we in Nederland nog nauwelijks rekening met het bodem- en watersysteem en de gevolgen van klimaatverandering. Dat schrijft deltacommissaris Peter Glas in zijn tweede advies over woningbouw en klimaatadaptatie(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website). De brief is gericht aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. De deltacommissaris constateert dat er vooral onvoldoende rekening wordt...
A new McKinsey survey suggests that consumers are open to micromobility solutions, but uptake will vary by country.
Cities on the Frontlines: Advancing Urban Resilience for Climate Adaptation. Lauren Sorkin, Executive Director at the Resilient Cities Networks, catches up with the City of Rotterdam’s Mayor Ahmed Aboutaleb on citizen engagement, climate change and much more.
Europe has a wide variety of small, medium-sized and large cities. As part of a polycentric urban system, these are functional areas with varying potentials and challenges. European cities are more than places of densely arranged built structures, they also enable cultural, social, ecologic and economic interaction. Most cities are unique, historically grown centres of outstanding cultural value shaping Europe’s urban heritage and the identity of its citizens. Thus, culture is at the core of any...
In een serie interviews ga ik met 1 centrale vraag op stap: Hoe kansrijk is verduurzaming in de luchtvaart? In deze serie spreek ik achtereenvolgens Carlo v/d Weijer TU Eindhoven, Wijnand Veeneman TU Delft, Paul Peeters Universiteit Breda (en vliegtuigbouwer) en Felix Greving Nederlandse Antillen (die echt gaat testen met kleine elektrische vliegtuigen tussen de eilanden)
Nederland kent aan aantal grote maatschappelijke, stedelijke opgaven. Uitdagingen die vragen om andere, innovatieve oplossingen. Daar is de G40 Themagroep SmartCities zich bewust van en wil deze kennis graag delen om het draagvlak voor ‘Digitalisering & SmartCity’ te vergroten. Zodat wij samen uiteindelijk steeds meer de kansen kunnen pakken en nieuwe mogelijkheden inzetten om ons welzijn en de welvaart te vergroten, een gezondere leefomgeving te creëren en beter om te gaan met de uitdagingen...
De Europese Unie stelt ruim 800.000 euro beschikbaar voor de Smart City Monitor, een project van onder meer Breda en Den Bosch dat meer inzicht moet geven in de bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad. Het geld is onderdeel van een programma voor snel herstel na de coronacrisis.
Er wonen nog steeds meer mensen buiten de stad in de provincie dan in de stad Groningen. Nieuwe vormen van collectief vervoer zijn cruciaal. Aan het woord Fleur Gräper, gedeputeerde mobiliteit Provincie Groningen.
Verkenning op basis van een integrale benadering van de domeinen Ruimte, Mobiliteit en Energie
In deze podcast spreekt Geert Kloppenburg met Ankie van Dijk (Directeur Wandelnet) en Annemieke Molster (stedenbouwkundige en schrijver van ‘Loop!’) over het ondergeschoven kindje van de mobiliteit: lopen.
Topspecialist Erik Verroen van Rijkswaterstaat geeft aan dat de huidige manier van omgang met de ringwegen van Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam niet langer houdbaar is. In deze podcast spreekt hij met Geert Kloppenburg over zijn visie op een meer dynamisch en collectief gebruik van snelwegen.
Het PBL brengt om de paar jaar de Ruimtelijke Verkenning uit, met telkens een ander thema en een andere opzet. In deze Ruimtelijke Verkenning uit 2019 schetst het Planbureau voor de Leefomgeving een aantal scenario's voor stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit.
In dit artikel van VNG Magazine pleit Geert Kloppenburg voor het uitschrijven van nationale parkeervergunningen voor deelauto’s.
In de videoreeks ‘Blik voorbij het centrum’ gaat Geert Kloppenburg, strategisch adviseur voor mobiliteit, op bezoek bij typische buitenwijken in de Randstad, met de vraag: hoe houden we deze wijken mobiel, duurzaam en leefbaar? In deze aflevering gaan we op bezoek bij Leidsche Rijn.
Haarlem-Schalkwijk: een wijk waar de auto hoogtij viert en waar OV beperkt beschikbaar is. Er staat hier veel nieuwbow op de planning. Wat nu als hier een deelsysteem voor handen is? Geert Kloppenburg gaat op onderzoek uit.
We kennen ze allemaal. Die typische buitenwijken in de Randstad met vooral veel blik en beton, waar de afgelopen jaren de absolute groei van woningen en auto's het grootst is geweest. En in veel gevallen staan er grote aantallen nieuwe woningen juist in deze gebieden op de planning. Hoe houden we deze wijken mobiel, duurzaam en leefbaar? De oplossing vormen van mobiliteit. In beleidsplannen komen deze wijken vaak net niet naar voren, terwijl de gemiddelde Nederlander hier nu juist wel woont.
De woninggroei was enorm, de afgelopen jaren in Rotterdam-Oost/Rivium. Er is flink geinvesteerd in de infrastructuur, en toch zijn er nog steeds knelpunten. Een wijk met in de basis meer dan voldoende ruimte, die vraagt om andere oplossingen. In plaats van verder verbreden, gaat het om nieuwe systemen.
Als we Diemen beschouwen als een deel van Amsterdam, dan zijn hier de afgelopen tijd verreweg de meeste nieuwe woningen gerealiseerd van heel Amsterdam. Deze geheel nieuwe wijk kent een nieuwe, lage parkeernorm en dat is op zich natuurlijk heel goed. Maar.....het roept direct de vraag op of liever de noodzaak, om de wijk op een andere manier te ontsluiten.
Overal ter wereld, en zeker in een klein en dichtbevolkt land als Nederland, biedt het slimmer organiseren van mobiliteit grote kansen om onze steden veiliger, duurzamer en efficiënter te organiseren. Deze film laat een aantal aansprekende voorbeelden zien van de Nederlands praktijk: Smart Mobility, Dutch Reality.