Kijken, Lezen en Luisteren

Hier vind je een selectie van actuele podcasts, video's, documenten en artikelen op het gebied van verstedelijking en mobiliteit

 • DMI-ecosysteem op de Vakbeurs Openbare Ruimte

  DMI-ecosysteem op de Vakbeurs Openbare Ruimte

  DMI-ecosysteem op de Vakbeurs Openbare Ruimte

  Lees meer

 • Terugblik DMI-bijeenkomst 22 juni 2023

  Terugblik DMI-bijeenkomst 22 juni 2023

  Terugblik DMI-bijeenkomst 22 juni 2023

  Lees meer

 • Voortgangsbericht DMI-ecosysteem - juni 2023

  Voortgangsbericht DMI-ecosysteem - juni 2023

  Graag praten we je weer bij over de laatste ontwikkelingen rond het DMI-ecosysteem.

  Lees meer

 • Nationaal Groeifonds investeert 85 miljoen euro in DMI-ecosysteem

  Nationaal Groeifonds investeert 85 miljoen euro in DMI-ecosysteem

  De Ministerraad besloot vrijdag 24 februari op advies van het Nationaal Groeifonds om 85 miljoen euro te investeren in het DMI-ecosysteem voor mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking, over de totale looptijd van 5 jaar. Het bedrijfsleven draagt aanvullend 42 miljoen euro bij. Het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem voorziet de domeinen van mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld, om zo het stedelijk functioneren...

  Lees meer

 • De stad van nu en straks: we hebben wat te kiezen!

  De stad van nu en straks: we hebben wat te kiezen!

  Graag brengen we hierbij de nieuwste film van Geert Kloppenburg onder jullie aandacht: ‘De stad van nu en straks, we hebben wat te kiezen’. Wat ons betreft een boeiende en waardevolle film over uitdagingen en keuzes: waar gaan we wonen, hoe willen we leven en reizen in en om de steden? Hoe maken we die stad van straks veiliger, gezonder en schoner?

  Lees meer

 • Regiobank: ’Dorpen zijn niet minder belangrijk’

  Regiobank: ’Dorpen zijn niet minder belangrijk’

  AMSTERDAM - In veel Nederlandse dorpen en buurten staat de leefbaarheid onder druk doordat essentiële voorzieningen zoals openbaar vervoer, onderwijs en zorg verdwijnen. Zo blijkt uit onderzoek van Atlas Research in opdracht van Regiobank naar de leefbaarheid in kleinere woonplaatsen. Regiobank-directeur Rein Wispelweij: „Het is belangrijk dit in beeld te hebben, dan weten we waar actie ondernomen kan worden.”

  Lees meer

 • Duurzame inpassing deelmobiliteit vergt betere aansturing

  Duurzame inpassing deelmobiliteit vergt betere aansturing

  Het goed inpassen van deelmobiliteit gaat veel verder dan snel even wat deelauto’s en fietsen aanbieden, om zo de ruimte efficiënter in te richten. Volgens Theo Stauttener en Han-Paul van Westing vraagt een bestendig succes om meer regie, communicatie en participatie.

  Lees meer

 • Auto's en apps gaan in Nederland waarschuwen voor naderend onheil

  Auto's en apps gaan in Nederland waarschuwen voor naderend onheil

  Auto's en navigatiesystemen van zes verschillende fabrikanten gaan binnenkort waarschuwen voor gevaar op de weg en als er voertuigen met sirenes en zwaailichten naderen. De komende drie jaar werken de bedrijven samen met het ministerie van Infrastructuur aan de proef die Safety Priority Services (SPS) heet.

  Lees meer

 • Column Caspar de Jonge: Auto’s uit de stad? Het kan en het gebeurt al!

  Column Caspar de Jonge: Auto’s uit de stad? Het kan en het gebeurt al!

  Caspar de Jonge van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt zich af of het ooit gaat lukken de stad #autoluw te krijgen. Zijn antwoord? Lees hier zijn column in de uitgave van #NMMagazine.

  Lees meer

 • UDAP update juni

  UDAP update juni

  De Q2 2022 UDAP update bevat weer een groot aantal uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten. De meesten hiervan zijn gerelateerd aan de 'iVRI consolidatie'. In dit bericht leest u de samenvatting van de wijzigingen. Wat is nieuw? De UDAP-update bevat onder andere de volgende verbeteringen:

  Lees meer

 • Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City (Animatie)

  Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City (Animatie)

  De wereld digitaliseert en data is het toverwoord van deze tijd. Ook in Nederland. Overal ontstaat data, overal is data. Bij overheden, marktpartijen en instellingen.

  Lees meer

 • Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City

  Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City

  De wereld digitaliseert en data is het toverwoord van deze tijd. Ook in Nederland. Overal ontstaat data, overal is data. Bij overheden, marktpartijen en instellingen.

  Lees meer

 • Komt er gunstige regelgeving autonoom rijden?

  Komt er gunstige regelgeving autonoom rijden?

  Welke ontwikkelingen zijn er op gebied van autonoom rijden? Lennart Salemink praat ons bij. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van autonoom rijden. Praktisch gezien zou je met je laptop achter het stuur kunnen zitten en een mailtje versturen, zonder dat je aandacht hebt voor het voertuig waar je in zit. Het enige probleem is dat dat nog niet mag. Hoe staan we er eigenlijk voor qua regelgeving? Daan Prins besprak het met Lennart Salemink van het Ministerie van...

  Lees meer

 • De stad van nu en straks: we hebben wat te kiezen!

  De stad van nu en straks: we hebben wat te kiezen!

  Graag brengen we hierbij de nieuwste film van Geert Kloppenburg onder jullie aandacht: ‘De stad van nu en straks, we hebben wat te kiezen’. Wat ons betreft een boeiende en waardevolle film over uitdagingen en keuzes: waar gaan we wonen, hoe willen we leven en reizen in en om de steden? Hoe maken we die stad van straks veiliger, gezonder en schoner?

  Lees meer

 • Arnhem in 2120: je hoort geen auto’s meer, maar vogels

  Arnhem in 2120: je hoort geen auto’s meer, maar vogels

  Klimaatadaptatie - Hoe zouden steden er over een eeuw uit moeten zien? Onderzoek zoomt in op Arnhem. „Je ruikt bloemen, geen uitlaatgassen.”

  Lees meer

 • Actuele snelheidsdata zijn missing link tussen wegbeheerders en serviceproviders

  Actuele snelheidsdata zijn missing link tussen wegbeheerders en serviceproviders

  Om ervoor te zorgen dat de Metropoolregio Amsterdam veilig en leefbaar blijft werken overheden wegbeheerders en marktpartijen samen aan slimme oplossingen. Het verzamelen verbinden en delen van mobiliteitsdata staat hierbij centraal. De komende jaren werken overheden in heel Nederland aan de hand van de Data Top 15 aan het digitaliseren van mobiliteitsdata. Die data worden gebruikt om weggebruikers beter te informeren. Een van de dataonderwerpen bovenaan de lijst is maximumsnelheid. Hoe kunnen...

  Lees meer

 • Maatschappelijk impact van Slimme en Duurzame verstedelijking

  Maatschappelijk impact van Slimme en Duurzame verstedelijking

  In opdracht van DGMo heeft het bureau Ecorys een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de maatschappelijke effecten van drie verschillende manieren van verstedelijking.

  Lees meer

 • Superblocks: How Barcelona is taking city streets back from cars

  Superblocks: How Barcelona is taking city streets back from cars

  Modern cities are designed for cars. But the city of Barcelona is testing out an urban design trick that can give cities back to pedestrians. 

  Lees meer

 • “15-minute city” – how do we get there?

  “15-minute city” – how do we get there?

  The audacious vision of creating a “15-minute city” acted as a source of comfort for people in 2020. As the name goes, the idea is for communities to live, learn and thrive within a 15-minute radius by foot or bike. Thus, our attention shifted from making space for cars to replace the same by creating places for people. Carlos Moreno, the Franco-Colombian scientist and university professor, first proposed the model in 2016.

  Lees meer

 • Advies deltacommissaris over woningbouw en klimaatadaptatie

  Advies deltacommissaris over woningbouw en klimaatadaptatie

  Bij de keuze voor nieuwe locaties voor woningbouw houden we in Nederland nog nauwelijks rekening met het bodem- en watersysteem en de gevolgen van klimaatverandering. Dat schrijft deltacommissaris Peter Glas in zijn tweede advies over woningbouw en klimaatadaptatie(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website). De brief is gericht aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. De deltacommissaris constateert dat er vooral onvoldoende rekening wordt...

  Lees meer

 • Why micromobility is here to stay

  Why micromobility is here to stay

  A new McKinsey survey suggests that consumers are open to micromobility solutions, but uptake will vary by country.

  Lees meer

 • Urban Exchange Episode 2: Mayor Ahmed Aboutaleb, City of Rotterdam

  Urban Exchange Episode 2: Mayor Ahmed Aboutaleb, City of Rotterdam

  Cities on the Frontlines: Advancing Urban Resilience for Climate Adaptation. Lauren Sorkin, Executive Director at the Resilient Cities Networks, catches up with the City of Rotterdam’s Mayor Ahmed Aboutaleb on citizen engagement, climate change and much more.

  Lees meer

 • New Leipzig Charter- The transformative power of cities for the common good

  New Leipzig Charter- The transformative power of cities for the common good

  Europe has a wide variety of small, medium-sized and large cities. As part of a polycentric urban system, these are functional areas with varying potentials and challenges. European cities are more than places of densely arranged built structures, they also enable cultural, social, ecologic and economic interaction. Most cities are unique, historically grown centres of outstanding cultural value shaping Europe’s urban heritage and the identity of its citizens. Thus, culture is at the core of any...

  Lees meer

 • Duurzaam vliegen kansrijk? Aan het woord Carlo van de Weijer TU Eindhoven/ Deel 1

  Duurzaam vliegen kansrijk? Aan het woord Carlo van de Weijer TU Eindhoven/ Deel 1

  In een serie interviews ga ik met 1 centrale vraag op stap: Hoe kansrijk is verduurzaming in de luchtvaart? In deze serie spreek ik achtereenvolgens Carlo v/d Weijer TU Eindhoven, Wijnand Veeneman TU Delft, Paul Peeters Universiteit Breda (en vliegtuigbouwer) en Felix Greving Nederlandse Antillen (die echt gaat testen met kleine elektrische vliegtuigen tussen de eilanden)

  Lees meer

 • Slimme stad zo doen we dat - Breda

  Slimme stad zo doen we dat - Breda

  Nederland kent aan aantal grote maatschappelijke, stedelijke opgaven. Uitdagingen die vragen om andere, innovatieve oplossingen. Daar is de G40 Themagroep SmartCities zich bewust van en wil deze kennis graag delen om het draagvlak voor ‘Digitalisering & SmartCity’ te vergroten. Zodat wij samen uiteindelijk steeds meer de kansen kunnen pakken en nieuwe mogelijkheden inzetten om ons welzijn en de welvaart te vergroten, een gezondere leefomgeving te creëren en beter om te gaan met de uitdagingen...

  Lees meer

 • Europees geld voor digitale Brabantse Tweelingstad

  Europees geld voor digitale Brabantse Tweelingstad

  De Europese Unie stelt ruim 800.000 euro beschikbaar voor de Smart City Monitor, een project van onder meer Breda en Den Bosch dat meer inzicht moet geven in de bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad. Het geld is onderdeel van een programma voor snel herstel na de coronacrisis.

  Lees meer

 • Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City

  Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City

  De wereld digitaliseert en data is het toverwoord van deze tijd. Ook in Nederland. Overal ontstaat data, overal is data. Bij overheden, marktpartijen en instellingen.

  Lees meer

 • Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City (Animatie)

  Datagedreven Ecosysteem Mobiliteit en Smart City (Animatie)

  De wereld digitaliseert en data is het toverwoord van deze tijd. Ook in Nederland. Overal ontstaat data, overal is data. Bij overheden, marktpartijen en instellingen.

  Lees meer

 • Deelvervoer voor landelijk gebied

  Deelvervoer voor landelijk gebied

  Er wonen nog steeds meer mensen buiten de stad in de provincie dan in de stad Groningen. Nieuwe vormen van collectief vervoer zijn cruciaal. Aan het woord Fleur Gräper, gedeputeerde mobiliteit Provincie Groningen.

  Lees meer

 • Maatschappelijke effecten verstedelijking

  Maatschappelijke effecten verstedelijking

  Verkenning op basis van een integrale benadering van de domeinen Ruimte, Mobiliteit en Energie

  Lees meer

 • Lopen: het ondergeschoven kindje van mobiliteit

  Lopen: het ondergeschoven kindje van mobiliteit

  In deze podcast spreekt Geert Kloppenburg met Ankie van Dijk (Directeur Wandelnet) en Annemieke Molster (stedenbouwkundige en schrijver van ‘Loop!’) over het ondergeschoven kindje van de mobiliteit: lopen.

  Lees meer

 • Bussystemen op ringwegen

  Bussystemen op ringwegen

  Topspecialist Erik Verroen van Rijkswaterstaat geeft aan dat de huidige manier van omgang met de ringwegen van Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam niet langer houdbaar is. In deze podcast spreekt hij met Geert Kloppenburg over zijn visie op een meer dynamisch en collectief gebruik van snelwegen.

  Lees meer

 • Stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit

  Stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit

  Het PBL brengt om de paar jaar de Ruimtelijke Verkenning uit, met telkens een ander thema en een andere opzet. In deze Ruimtelijke Verkenning uit 2019 schetst het Planbureau voor de Leefomgeving een aantal scenario's voor stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit.

  Lees meer

 • Parkeervergunning voor deelauto's

  Parkeervergunning voor deelauto's

  In dit artikel van VNG Magazine pleit Geert Kloppenburg voor het uitschrijven van nationale parkeervergunningen voor deelauto’s.

  Lees meer

 • Omdenken naar nieuwe vormen van mobiliteit

  Omdenken naar nieuwe vormen van mobiliteit

  In de videoreeks ‘Blik voorbij het centrum’ gaat Geert Kloppenburg, strategisch adviseur voor mobiliteit, op bezoek bij typische buitenwijken in de Randstad, met de vraag: hoe houden we deze wijken mobiel, duurzaam en leefbaar? In deze aflevering gaan we op bezoek bij Leidsche Rijn.

  Lees meer

 • Haarlem-Schalkwijk en de kansen voor deelmobiliteit

  Haarlem-Schalkwijk en de kansen voor deelmobiliteit

  Haarlem-Schalkwijk: een wijk waar de auto hoogtij viert en waar OV beperkt beschikbaar is. Er staat hier veel nieuwbow op de planning. Wat nu als hier een deelsysteem voor handen is? Geert Kloppenburg gaat op onderzoek uit.

  Lees meer

 • Spelen in Leidsche Rijn

  Spelen in Leidsche Rijn

  We kennen ze allemaal. Die typische buitenwijken in de Randstad met vooral veel blik en beton, waar de afgelopen jaren de absolute groei van woningen en auto's het grootst is geweest. En in veel gevallen staan er grote aantallen nieuwe woningen juist in deze gebieden op de planning. Hoe houden we deze wijken mobiel, duurzaam en leefbaar? De oplossing  vormen van mobiliteit. In beleidsplannen komen deze wijken vaak net niet naar voren, terwijl de gemiddelde Nederlander hier nu juist wel woont.

  Lees meer

 • Nieuwe systemen voor Rotterdam-Oost/Rivium

  Nieuwe systemen voor Rotterdam-Oost/Rivium

  De woninggroei was enorm, de afgelopen jaren in Rotterdam-Oost/Rivium. Er is flink geinvesteerd in de infrastructuur, en toch zijn er nog steeds knelpunten. Een wijk met in de basis meer dan voldoende ruimte, die vraagt om andere oplossingen. In plaats van verder verbreden, gaat het om nieuwe systemen.

  Lees meer

 • De ontsluiting van Diemen

  De ontsluiting van Diemen

  Als we Diemen beschouwen als een deel van Amsterdam, dan zijn hier de afgelopen tijd verreweg de meeste nieuwe woningen gerealiseerd van heel Amsterdam. Deze geheel nieuwe wijk kent een nieuwe, lage parkeernorm en dat is op zich natuurlijk heel goed. Maar.....het roept direct de vraag op of liever de noodzaak, om de wijk op een andere manier te ontsluiten.

  Lees meer

 • Smart Mobility. Dutch Reality.

  Smart Mobility. Dutch Reality.

  Overal ter wereld, en zeker in een klein en dichtbevolkt land als Nederland, biedt het slimmer organiseren van mobiliteit grote kansen om onze steden veiliger, duurzamer en efficiënter te organiseren. Deze film laat een aantal aansprekende voorbeelden zien van de Nederlands praktijk: Smart Mobility, Dutch Reality.

  Lees meer