Lezen

Hier vind je een selectie van de beste blogs, documenten en artikelen op het gebied van verstedelijking en mobiliteit.

 • DMI-ecosysteem op de Vakbeurs Openbare Ruimte

  DMI-ecosysteem op de Vakbeurs Openbare Ruimte

  DMI-ecosysteem op de Vakbeurs Openbare Ruimte

  Lees meer

 • Terugblik DMI-bijeenkomst 22 juni 2023

  Terugblik DMI-bijeenkomst 22 juni 2023

  Terugblik DMI-bijeenkomst 22 juni 2023

  Lees meer

 • Voortgangsbericht DMI-ecosysteem - juni 2023

  Voortgangsbericht DMI-ecosysteem - juni 2023

  Graag praten we je weer bij over de laatste ontwikkelingen rond het DMI-ecosysteem.

  Lees meer

 • Nationaal Groeifonds investeert 85 miljoen euro in DMI-ecosysteem

  Nationaal Groeifonds investeert 85 miljoen euro in DMI-ecosysteem

  De Ministerraad besloot vrijdag 24 februari op advies van het Nationaal Groeifonds om 85 miljoen euro te investeren in het DMI-ecosysteem voor mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking, over de totale looptijd van 5 jaar. Het bedrijfsleven draagt aanvullend 42 miljoen euro bij. Het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem voorziet de domeinen van mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld, om zo het stedelijk functioneren...

  Lees meer

 • Regiobank: ’Dorpen zijn niet minder belangrijk’

  Regiobank: ’Dorpen zijn niet minder belangrijk’

  AMSTERDAM - In veel Nederlandse dorpen en buurten staat de leefbaarheid onder druk doordat essentiële voorzieningen zoals openbaar vervoer, onderwijs en zorg verdwijnen. Zo blijkt uit onderzoek van Atlas Research in opdracht van Regiobank naar de leefbaarheid in kleinere woonplaatsen. Regiobank-directeur Rein Wispelweij: „Het is belangrijk dit in beeld te hebben, dan weten we waar actie ondernomen kan worden.”

  Lees meer

 • Duurzame inpassing deelmobiliteit vergt betere aansturing

  Duurzame inpassing deelmobiliteit vergt betere aansturing

  Het goed inpassen van deelmobiliteit gaat veel verder dan snel even wat deelauto’s en fietsen aanbieden, om zo de ruimte efficiënter in te richten. Volgens Theo Stauttener en Han-Paul van Westing vraagt een bestendig succes om meer regie, communicatie en participatie.

  Lees meer

 • Auto's en apps gaan in Nederland waarschuwen voor naderend onheil

  Auto's en apps gaan in Nederland waarschuwen voor naderend onheil

  Auto's en navigatiesystemen van zes verschillende fabrikanten gaan binnenkort waarschuwen voor gevaar op de weg en als er voertuigen met sirenes en zwaailichten naderen. De komende drie jaar werken de bedrijven samen met het ministerie van Infrastructuur aan de proef die Safety Priority Services (SPS) heet.

  Lees meer

 • Column Caspar de Jonge: Auto’s uit de stad? Het kan en het gebeurt al!

  Column Caspar de Jonge: Auto’s uit de stad? Het kan en het gebeurt al!

  Caspar de Jonge van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt zich af of het ooit gaat lukken de stad #autoluw te krijgen. Zijn antwoord? Lees hier zijn column in de uitgave van #NMMagazine.

  Lees meer

 • UDAP update juni

  UDAP update juni

  De Q2 2022 UDAP update bevat weer een groot aantal uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten. De meesten hiervan zijn gerelateerd aan de 'iVRI consolidatie'. In dit bericht leest u de samenvatting van de wijzigingen. Wat is nieuw? De UDAP-update bevat onder andere de volgende verbeteringen:

  Lees meer

 • Arnhem in 2120: je hoort geen auto’s meer, maar vogels

  Arnhem in 2120: je hoort geen auto’s meer, maar vogels

  Klimaatadaptatie - Hoe zouden steden er over een eeuw uit moeten zien? Onderzoek zoomt in op Arnhem. „Je ruikt bloemen, geen uitlaatgassen.”

  Lees meer

 • Actuele snelheidsdata zijn missing link tussen wegbeheerders en serviceproviders

  Actuele snelheidsdata zijn missing link tussen wegbeheerders en serviceproviders

  Om ervoor te zorgen dat de Metropoolregio Amsterdam veilig en leefbaar blijft werken overheden wegbeheerders en marktpartijen samen aan slimme oplossingen. Het verzamelen verbinden en delen van mobiliteitsdata staat hierbij centraal. De komende jaren werken overheden in heel Nederland aan de hand van de Data Top 15 aan het digitaliseren van mobiliteitsdata. Die data worden gebruikt om weggebruikers beter te informeren. Een van de dataonderwerpen bovenaan de lijst is maximumsnelheid. Hoe kunnen...

  Lees meer

 • Maatschappelijk impact van Slimme en Duurzame verstedelijking

  Maatschappelijk impact van Slimme en Duurzame verstedelijking

  In opdracht van DGMo heeft het bureau Ecorys een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de maatschappelijke effecten van drie verschillende manieren van verstedelijking.

  Lees meer

 • “15-minute city” – how do we get there?

  “15-minute city” – how do we get there?

  The audacious vision of creating a “15-minute city” acted as a source of comfort for people in 2020. As the name goes, the idea is for communities to live, learn and thrive within a 15-minute radius by foot or bike. Thus, our attention shifted from making space for cars to replace the same by creating places for people. Carlos Moreno, the Franco-Colombian scientist and university professor, first proposed the model in 2016.

  Lees meer

 • Advies deltacommissaris over woningbouw en klimaatadaptatie

  Advies deltacommissaris over woningbouw en klimaatadaptatie

  Bij de keuze voor nieuwe locaties voor woningbouw houden we in Nederland nog nauwelijks rekening met het bodem- en watersysteem en de gevolgen van klimaatverandering. Dat schrijft deltacommissaris Peter Glas in zijn tweede advies over woningbouw en klimaatadaptatie(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website). De brief is gericht aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. De deltacommissaris constateert dat er vooral onvoldoende rekening wordt...

  Lees meer

 • Why micromobility is here to stay

  Why micromobility is here to stay

  A new McKinsey survey suggests that consumers are open to micromobility solutions, but uptake will vary by country.

  Lees meer

 • New Leipzig Charter- The transformative power of cities for the common good

  New Leipzig Charter- The transformative power of cities for the common good

  Europe has a wide variety of small, medium-sized and large cities. As part of a polycentric urban system, these are functional areas with varying potentials and challenges. European cities are more than places of densely arranged built structures, they also enable cultural, social, ecologic and economic interaction. Most cities are unique, historically grown centres of outstanding cultural value shaping Europe’s urban heritage and the identity of its citizens. Thus, culture is at the core of any...

  Lees meer

 • Europees geld voor digitale Brabantse Tweelingstad

  Europees geld voor digitale Brabantse Tweelingstad

  De Europese Unie stelt ruim 800.000 euro beschikbaar voor de Smart City Monitor, een project van onder meer Breda en Den Bosch dat meer inzicht moet geven in de bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad. Het geld is onderdeel van een programma voor snel herstel na de coronacrisis.

  Lees meer

 • Maatschappelijke effecten verstedelijking

  Maatschappelijke effecten verstedelijking

  Verkenning op basis van een integrale benadering van de domeinen Ruimte, Mobiliteit en Energie

  Lees meer

 • Stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit

  Stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit

  Het PBL brengt om de paar jaar de Ruimtelijke Verkenning uit, met telkens een ander thema en een andere opzet. In deze Ruimtelijke Verkenning uit 2019 schetst het Planbureau voor de Leefomgeving een aantal scenario's voor stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit.

  Lees meer

 • Parkeervergunning voor deelauto's

  Parkeervergunning voor deelauto's

  In dit artikel van VNG Magazine pleit Geert Kloppenburg voor het uitschrijven van nationale parkeervergunningen voor deelauto’s.

  Lees meer