Bezig met laden...

Column Marco de Wit- We maken elkaar gek en noemen het efficiency | Talking Traffic & Logistics Challenge | Dutch Mobility Innovations

home "»" Communities "»" Talking Traffic & Logistics Challenge "»" blogs "»" Gertjan van der Veer "»" Column Marco de Wit- We maken elkaar gek en noemen het efficiency
Talking Traffic & Logistics Challenge

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Column Marco de Wit- We maken elkaar gek en noemen het efficiency

 /5
0 (0stemmen)

Mei 2018 || Column Marco de Wit

We maken elkaar gek en we noemen het efficiency

 

“Vandaag besteld, vandaag in huis. 24/7 beschikbaarheid.” De webwinkels hebben ons verslaafd gemaakt aan snelle levering en andere klantbeloften. Webwinkels die hun aandeelhouderswaarde veelal baseren op omzet en klanttevredenheid, in plaats van op winst. Winst is voor later. Gratis verzonden en gratis retourneren. De eerlijkheid gebiedt mij u te vertellen dat ik er zelf ook gebruik van maak.

Deze beweging slaat over naar de B2B wereld, want als we dit thuis krijgen dan moet het zakelijk ook kunnen toch? Groothandels spelen in op onze verslaving aan snelle beschikbaarheid in en leveren vaak al meerdere keren per dag.

Lean? Vanuit het oogpunt van voorraad zeker. Maar erg duurzaam is het allemaal niet, laat staan efficiënt. Die 24/7 bezorgservice wordt vaak uitbesteed en moet van de verdiensten betaald worden. Net als de tijd overigens die medewerkers binnen uw organisatie besteden aan al deze bestel- en aflevermomenten.

Het valt mij op dat niemand zich afvraagt wat al deze logistieke bewegingen nu voor invloed hebben op de prijs. U heeft ook geen keuze meer want vaak wordt uitsluitend nog de snelle leveringsvariant aangeboden.

Woonwijken worden dagelijks bevoorraad door bestelbussen van supermarkten en (koeriers-) bedrijven maar ook op industrieterreinen rijden de busjes af en aan. Door al deze service is de noodzaak tot planning niet meer aanwezig en raken wij langzaam verslaafd aan "service".

 

Lean traject; kleine aanpassingen hebben grote impact

Binnen Imbema zijn wij onlangs gestart met een Lean traject. Wij dachten eerst dat een dergelijk traject uitsluitend zin had voor complexe productieomgevingen maar niets is minder waar.  4 KATA teams komen in vaste serie afspraken bij elkaar om in teamverband kleine verbeteringen door te voeren.

Zo hebben wij zonder grote investeringen al diverse verbeteringen doorgevoerd. Neem bijvoorbeeld reparatieverzoeken. Het product kan nog zo succesvol gerepareerd zijn, maar zonder communicatie blijft u als klant in het ongewisse: ‘Is het probleem gevonden? Hoe lang duurt de reparatie? Is er een vervangend product? Wanneer is het klaar?’ Met alle gevolgen voor de klanttevredenheid van dien…..

Hoe klein de aanpassingen soms ook zijn, zo verassend groot de impact. Een standaard proces, verbeterd inzicht en meer communicatie, waardoor we slimmer werken en onze klanten beter bedienen. Het klinkt zo simpel (en dat is het vaak ook).

Wij laten u graag meedelen in de opgedane inzichten. Daarom leest u de komende maanden alles over Lean in de logistieke sector en hoe u daarmee uw voordeel kunt opdoen.

 

 Bekijk alvast de eerste artikelen:

 

In hoeverre staat efficiënter werken ook in uw bedrijf op de agenda?
Ik ben benieuwd naar uw reactie.

 

Opmerkingen (2)

   
pswaak

Beste Gertjan,

Dank voor je bijdrage maar...

  1. deze challenge community is aan "einde van zn leven" omdat de onderliggende challenge in feb 2018 is afgesloten. denk dan ook niet dat je veel lezers reacties zult krijgen;
  2. we accepteren geen directe bedrijfsmarketing want dan is het hek van de dam

Als je je bijdragen vanuit een neutraal perspectief kunt schijven ben je van harte welkom om ze te plaatsen op bijvoorbeeld:https://dutchmobilityinnovations.com/spaces/72/talking-logistics/Landing

Ik hoor het graag

30-mei-18 13:31
 · 
 /5
0 (0stemmen)
door
   
Gertjan

Hallo Paul,

Bedankt voor je reactie

ik ga het aanpassen

mvg Gertjan 

30-mei-18 14:19
 · 
 /5
0 (0stemmen)
door