Bezig met laden...

‘Blockchain zorgt voor gelijk speelveld in mobiliteitsmarkt’ | MaaS-programma | DMI

home "»" Community's "»" MaaS-programma "»" artikelen "»" ‘Blockchain zorgt voor gelijk speelveld in mobiliteitsmarkt’
MaaS-programma

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
‘Blockchain zorgt voor gelijk speelveld in mobiliteitsmarkt’

‘Blockchain zorgt voor gelijk speelveld in mobiliteitsmarkt’

 /5
0 (0stemmen)
Welke kansen biedt de technologie blockchain aan de mobiliteitssector? Op die vraag wordt getracht een antwoord te geven tijdens lunchsessies. Het ministerie van IenW organiseert deze samen met de Dutch Blockchain Coalition (DBC) van 21 tot en met 25 juni, vanaf 12:00 uur. “Blockchain draagt bij aan een eerlijke concurrentie”, vertelt Harmen van der Kooij van DBC.

Nog lang niet alle bedrijven of overheden zijn zich bewust van wat blockchain kan betekenen voor mobiliteit, terwijl er wel degelijk mooie mogelijkheden zijn. Mobility as a Service (MaaS) en deze innovatieve technologie hebben al veel raakvlakken. “Mobiliteit draait om een steeds complexere samenwerking tussen vervoerders, mobiliteitsaanbieders, app-bouwers en overheden”, legt Eric Mink van het ministerie van IenW uit. “Blockchain kan in de datauitwisseling een belangrijke rol vervullen en helpt bij het creëren van een gelijk speelveld.”

Optimaliseren capaciteit

Blockchain kan door de mobiliteitssector op een veelvoud aan manieren worden ingezet. Eén daarvan is bijvoorbeeld het optimaliseren van capaciteit. Er zijn gedurende de dag behoorlijk wat auto- en treinstoelen leeg. Momenteel heeft alleen de aanbieder daar zicht op. Van der Kooij: “Blockchain kan ervoor zorgen dat je die capaciteit optimaler in kunt zetten door informatie te delen over wanneer wat beschikbaar is.”Een andere optie is het verbeteren van de dienstverlening aan de klant. Van der Kooij schetst de situatie waarbij een reiziger een auto probeert te huren, maar de verhuurder geen voertuig meer beschikbaar heeft. Door blockchain te gebruiken zou die klant een auto aangeboden krijgen van een andere verhuurder die ook op het platform is aangesloten. Dit kan gebeuren op een manier dat deze reiziger geen klant wordt bij die andere verhuurder. “De klant is geholpen, het autobedrijf hoeft geen nee verkopen en het tweede autobedrijf heeft minder leegstand.”

Vertrouwen

Blockchain is een technologie die volgens Van der Kooij alles te maken heeft met samenwerken en vertrouwen. Simpel gezegd is blockchain een gedeelde database, waarin je met een aantal partijen afspreekt wat voor data je deelt, legt hij uit. Zelfs partijen die niet per se dezelfde belangen hebben, krijgen op deze manier het vertrouwen dat ze data kunnen delen en ze hebben de zekerheid met wie ze te maken hebben. “Dat is zeker belangrijk in gereguleerde mobiliteitsecosystemen.”Een ander belangrijk punt van blockchain is dat de eindgebruiker, de reiziger dus, controle heeft over zijn data. Volgens Van der Kooij is er nu al sprake van een strijd om contact met de klant, waar grote platforms vaak aan het langste eind trekken. Die krijgen hierdoor bijna een monopoliepositie. “Blockchain maakt een gelijk speelveld mogelijk.”

Inspelen op digitalisering

Zowel bedrijven als (lokale) overheden worden aangemoedigd deel te nemen aan de lunchsessies. Ook gemeenten. Juist gemeenten kunnen baat hebben bij decentrale technologieën. Door de trend van digitalisering komt er bijvoorbeeld meer deelvervoer. Blockchain biedt dan de mogelijkheid om informatie te vragen over dit soort vervoer, zodat gemeenten hierop kunnen acteren. Ook het belonen van gedrag met tokens wordt mogelijk.De lunchsessies zijn niet alleen bedoeld om informatie te zenden, maar juist ook om in gezamenlijkheid met de spelers in het mobiliteitsveld een beeld te krijgen van de vragen en kwesties die er leven. Het ministerie vraagt dan ook input over de kansen die deelnemers zien en waar zij juist hulp kunnen gebruiken. “We willen dit uiteindelijk in gezamenlijkheid oppakken”, aldus Doortje Koster van IenW.Deelnemen aan de sessies? Klik voor het programma en aanmelding.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.
Gepubliceerd op 17-06-2021 om 10:46

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)