Bezig met laden...

MaaS is bij uitstek geschikt voor zakelijke reizen | MaaS-programma | DMI

home "»" Community's "»" MaaS-programma "»" artikelen "»" MaaS is bij uitstek geschikt voor zakelijke reizen
MaaS-programma

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
MaaS is bij uitstek geschikt voor zakelijke reizen

MaaS is bij uitstek geschikt voor zakelijke reizen

 /5
0 (0stemmen)

MaaS is bij uitstek geschikt voor zakelijke reizen, maar het succes is afhankelijk van aanbod, de juiste prikkels en aansluiting bij de reiziger.

Kenniscafé MaaS en zakelijke mobiliteit, 2 november 2021

Benutten we het momentum van de corona- en klimaatcrisis voor een herdefinitie van ons werken en reizen? Dat Mobility as a Service (MaaS) het antwoord is op de vraag naar duurzamer en flexibeler reizen weten we. Maar hoe kan MaaS in de praktijk voor een slimmere inrichting van ons woon-werkverkeer zorgen?

Winst met MaaS

Tijdens het webinarMaaS en zakelijke mobiliteit’ op 2 november gaven Hugo Houppermans van de Coalitie Anders Reizen, Jan van Delft van de Verenging van Zakelijke Rijders, Niels Wiersma van de Gemeente Eindhoven en Kyra de Boer van de ANWB onder leiding van Ananda Groag van het ministerie van I&W, hun visie op de kansen voor MaaS voor het zakelijke reizen. Iedereen is het erover eens: er is met MaaS flinke winst te behalen voor werkgevers, werknemers, overheden en het milieu. Maar de invoering van MaaS-oplossingen staat of valt met de aanwezigheid van een aantrekkelijk aanbod en het inzetten van de juiste prikkels.

Anders Reizen

Hugo Houppermans, directeur van de Coalitie Anders Reizen: “Onze coalitie, bestaande uit 80 grote werkgevers, wil heel zakelijk Nederland zo duurzaam mogelijk laten reizen. Het is een initiatief vanuit werkgevers om de CO2-uitstoot te verlagen en anders denken te stimuleren.” Om de reductiedoelstelling van 50% te volgen, monitort Anders Reizen al twee jaar de CO2-uitstoot van haar leden. De coalitie heeft onlangs ook onderzoek gedaan naar de wensen van werknemers. Wat blijkt? Die willen niet alleen minder, maar ook duurzamer reizen. Houppermans: “Mobiliteit zit op dit moment helemaal vast in arbeidsvoorwaarden, in aanbod en in regelingen. We moeten met elkaar dat hele construct omduwen. En goed onderzoeken welke prikkels daarbij helpen. Het is een grote wens dat ook vakbonden  ‘duurzaam reizen’ meenemen in de af te sluiten cao’s.”

Zakelijke Rijders

Jan van Delft, voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders, geeft ons inzicht in hoe de hedendaagse zakelijke rijder er uitziet. “Nog steeds pakt 92% de auto. Het ov is voor deze groep relatief een stuk minder aantrekkelijk. Binnen onze vereniging zien we de noodzaak om dingen te veranderen, voor het milieu, door corona. De nadruk ligt veel meer op individueler patronen, op flexibeler willen reizen. Maar zolang de huidige fiscale regelingen, en dan met name de bijtelling, niet op de schop gaan, is een grote omwenteling niet te verwachten. Wat mij betreft zou een systeem van betalen naar gebruik logischer zijn. Bovendien bestaat de zakelijke mobiliteitsmarkt voor 65% uit MKB-bedrijven, met hele praktische uitgangspunten. Daar moeten we niet aan voorbij gaan.”

Gemeente Eindhoven

Iedere regio met goed geregelde mobiliteit is een aantrekkelijke vestigingsregio voor bedrijven, benadrukt Niels Wiersma, projectleider Smart Mobility van de gemeente Eindhoven. “Onze gemeente is onderdeel van een van de zeven MaaS-pilots van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We testen welke oplossingen MaaS biedt voor het zakelijke reizen in onze fors groeiende gemeente, die tegelijk ook grote duurzaamheidsambities heeft. Een van de dingen die we hebben geleerd is dat de beschikbaarheid van deelvoertuigen een uitdaging vormt. Daar tegenover staat dat de overstap naar MaaS-constructies grote administratieve vereenvoudigingsvoordelen oplevert.” “Mijn advies voor andere gemeenten? Biedt MaaS standaard aan werkgevers aan en zorg voor goede begeleiding.”

ANWB

Kyra de Boer, projectleider MaaS bij de ANWB vertelt dat de tijd van ANWB als vooral een automobilistenorganisatie echt voorbij is: “We richten ons inmiddels veel meer op de brede mobiliteit. In dat kader doen we ook veelvuldig en grootschalig onderzoek naar de reisbehoeften en -voorkeuren van onze leden. Dat leverde onder andere het inzicht op dat voor hen de garantie van ‘frictieloos reizen’ belangrijker is dan financiële afwegingen. Maar het inzetten van de juiste incentives blijft belangrijk voor de mobiliteitskeuzes van zakelijke reizigers. Binnen ANWB wordt fietsgebruik bijvoorbeeld hoger vergoed dan autogebruik. En dat werkt.”

De belangrijkste waarschuwing van de mobiliteitsprofessionals: het ontwerp aan de tekentafel kan nog zo goed zijn, als het niet aansluit bij de wensen en belevingswereld van de gebruikers, komt er weinig van terecht. Het ‘andere reizen’ voor het woon-werkverkeer fiscaal en praktisch aantrekkelijk maken is dan ook een must. Als dat lukt, zou de zakelijke mobiliteitsmarkt wellicht zelfs de aanjager kunnen zijn van een breder gebruik van MaaS en deelmobiliteit.

Aan deze editie van het Maas Kenniscafé, dit keer georganiseerd door het MaaS-Lab, in samenwerking met CROW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, namen ruim 100 belangstellenden deel.

Gemist?

Uitzending gemist? Kijk het webinar hier terug.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)