Bezig met laden...

Scriptie: Aangrijpingspunten voor de stedelijke mobiliteitstransitie | MaaS-programma | DMI

home "»" Community's "»" MaaS-programma "»" artikelen "»" Scriptie: Aangrijpingspunten voor de stedelijke mobiliteitstransitie
MaaS-programma

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Scriptie: Aangrijpingspunten voor de stedelijke mobiliteitstransitie

Scriptie: Aangrijpingspunten voor de stedelijke mobiliteitstransitie

 /5
0 (0stemmen)

Wat zijn de percepties zijn van maatschappelijke stakeholdergroepen over de
stedelijke mobiliteitstransitie, en op welke wijze kunnen inzichten hierover door gemeenten gebruikt worden om de richting en het tempo van deze transitie te beïnvloeden?

Deze onderzoeksvraag stond centraal bij de scriptie van Sebastiaan van der Hijden, clustertrekker Smart Mobility en Deelmobiliteit bij de gemeente Utrecht.

Versnelling stedelijke mobiliteitstransitie

Met toenemende druk om te verduurzamen (klimaatverandering, energietransitie), de hernieuwde aandacht voor een gezonde stedelijke leefomgeving (mede onder invloed van Covid), de urgente groei- en verdichtingsopgave en de (verwachte) doorbraak van duurzame technologieën (o.a. elektrificering, deelvervoer, Mobility as a Service; MaaS) lijkt een periode aangebroken voor versnelling van de stedelijke mobiliteitstransitie. Echter, gemeenten worden ook geconfronteerd met forse uitdagingen. Innovaties zoals deelvervoer en MaaS bereiken de massa nog onvoldoende. En in de bestaande stad, waar sprake is van ingesleten mobiliteitspatronen, gewoontegedrag en gevoelens van verworven rechten, stuit beleid gericht op het ontmoedigen van autogebruik op weerstand.

Ingewikkeld krachtenveld

De opgave voor stadsbestuurders en beleidsmakers luidt dan ook: hoe kunnen we het tempo van de mobiliteitstransitie behouden en beïnvloeden in het complexe krachtenveld van uiteenlopende
maatschappelijke stakeholders? Bij het werken aan die opgave is kennis over de percepties van stakeholders ten aanzien van de transitie cruciaal. Het zijn bewoners, forenzen, incidentele reizigers, bedrijven en andere belanghebbenden die uiteindelijk hun mobiliteitsgedrag moeten aanpassen. Transitiemaatregelen grijpen direct in op hun gedrag, financiën en mogelijkheden. Steun voor beleid onder deze groepen is onmisbaar voor het beïnvloeden van de transitiedynamiek. Over die percepties, en de mate waarin ze de mobiliteitsopgave in de steden beïnvloeden, gaat deze waardevolle scriptie.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)