Bezig met laden...

Testen MaaS-leeromgeving gestart | MaaS-programma | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" MaaS-programma "»" artikelen "»" Testen MaaS-leeromgeving gestart
MaaS-programma

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Testen MaaS-leeromgeving gestart

 /5
0 (0stemmen)

De Leeromgeving voor de nationale MaaS-pilots is zich aan het voorbereiden op het ontvangen van echte reisgegevens van MaaS Dienstverleners. Omdat daar een compleet nieuwe infrastructuur gebaseerd op data uitwisseling voor moest worden gebouwd, is er de afgelopen tijd veel getest.

Test datalevering

Om te testen krijgt elke MaaS Dienstverlener uit de Raamovereenkomst toegang tot de router infrastructuur die de data uitwisseling verzorgt. Hij komt dan in een beveiligde omgeving en heeft daarvoor een certificaat nodig. Nadat de MaaS Dienstverlener zijn certificaat geldig heeft gemaakt toont hij met een testset aan dat hij connectie heeft met de router. Deze router zorgt voor bundelen van de data en doorzending naar TNO (de leeromgeving). Nadat de dienstverlener nog een aantal handelingen heeft uitgevoerd is hij in principe gereed voor een continue stroom data levering conform de afgesproken functionaliteiten (datastring). Alles wordt vervolgens overgezet naar de productie omgeving. Na nog een connectietest staat alles in de startblokken en wordt het leveren van data ´business as usual´.

Performance test

Een andere belangrijke test gaat over de performance van het systeem: hoeveel transacties kunnen er per tijdsperiode over de lijnen verwerkt worden. Omdat we een API, een router en een message queue gebruiken worden al deze componenten in samenhang getest. Dit is de afgelopen tijd verschillende keren in zowel de test- als in de productieomgeving gebeurd. Met als resultaat dat er gemakkelijk 70.000 MaaS-transacties per uur verwerkt kunnen worden. TNO kan deze ook ruim binnen de gestelde tijd binnenhalen in de leeromgeving.

Functionele test

Als laatste wordt momenteel bekeken of TNO met haar software in de aangeleverde data fouten kan ontdekken. De zogenoemde functionele test. Deze wordt een dezer dagen afgerond. Veel en intensief werk, waarbij een goede testcoördinator de partijen helpt gevonden problemen op te lossen.

Anonimisering

Als de data op deze manier bij TNO komt, worden er ketens samengesteld en vindt de totale anonimisering plaats die nodig is conform eisen vanuit de AVG. De testen om dat laatste proces te fine-tunen beginnen zodra de data in enige hoeveelheid begint te stromen.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)