Met het centraal beschikbaar stellen van logistieke data gaat een lang gekoesterde wens van de sector en veel gemeenten in vervulling. Doordat vervoerders straks overzicht hebben van milieuzones, venstertijden en andere relevante informatie, wordt het zoekverkeer in de binnenstad verminderd. Het verbetert ook de verkeersveiligheid: chauffeurs hoeven minder vaak te keren in de binnenstad of onwenselijke routes te gebruiken
Het delen van logistiek relevante data kan op termijn leiden tot een besparing van 20 miljoen kilometers en 24.000 ton CO2 per jaar. Wegbeheerders kunnen hun data doorgeven via het platform door gebruik te maken van onderstaande knop.
De data is gratis en voor iedereen beschikbaar: alle vervoerders, verladers en IT-leveranciers in de transportsector. FiLogic is een van de leveranciers die direct aan de slag is gegaan met de data. In de video op de home page vertelt eigenaar Jitske Brink hoe zij de data zichtbaar heeft gemaakt in haar planningspakket. Planners krijgen direct een melding als zij een rit plannen die buiten de venstertijden valt, waardoor fouten worden voorkomen.
Beperkingen inzake gewicht/lengte/breedte/hoogte en voertuigcategorie
Voorkeursroutes van wegbeheerders voor vrachtverkeer
Venstertijden
Milieuzones
Gevaarlijke stoffen beperkingen en routeringen
Laad/losplaatsen (locatie, aantal plaatsen en beperkingen)
Parkeerplaatsen voor vrachtwagens
Parkeerverboden voor vrachtwagens
Vrachtwagenchauffeurs hebben vaak een strakke planning: ze willen zo snel mogelijk van A naar B rijden. Maar soms is de snelste route niet de veiligste route. Als wegbeheerder kun je invloed uitoefenen op de route die een chauffeur kiest, door data te delen. Dat goede informatie helpt om incidenten te voorkomen, tonen de volgende voorbeelden wel aan.
SINT-KATELIJNE-WAVER - In de bocht van de Kempenarestraat naar Drevendaal in Sint-Katelijne-Waver is dinsdagochtend een vat met duizend liter salpeterzuur van een rijdende vrachtwagen gevallen. Het vat scheurde open en daardoor ontsnapte er meer dan honderd liter van het bijtende goedje. Omdat niet alleen de vloeistof gevaarlijk is, maar ook de dampen van salpeterzuur, werd de buurt onmiddellijk afgesloten. Het duurde uren vooraleer het goedje was opgeruimd. Het incident gebeurde dinsdag in alle vroegte. Een vat gevuld met duizend liter salpeterzuur dat in de laadruimte van een kleine vrachtwagen stond, kwam in de bocht aan Drevendaal in beweging.
Verschillende inwoners van de Eigenlostraat ondervinden veel hinder van de vrachtwagens die op het terrein van Pharma Distri Center moeten zijn. De stad onderneemt nu actie tegen het probleem en vraagt het bedrijf om een parkeerwachter aan te werven. Sinds vorig jaar klagen verschillende buurtbewoners over de vele vrachtwagens in hun straat. De grote boosdoener volgens hen zijn de vrachtwagens die aan het bedrijf Pharma Distri Center moeten zijn.
Een grote betonmixer zakt door een houten brug en belandt in de sloot. Het gaat om een fietsbrug, waar geen verkeer overheen mag. Volgens Heerhugowaards Dagblad wilde de chauffeur achteruit de brug op rijden, maar besefte hij niet dat zijn truck, met daarin zo'n acht kuub beton, te zwaar was voor de constructie.
In de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost heeft een vrachtwagen vanmiddag enige tijd vastgezeten onder een spoorbrug. De spoorbrug was blijkbaar lager dan de bestuurder van de vrachtwagen had ingeschat, want toen hij onder de brug door wilde rijden, kwam hij klem te zitten, zo bericht AT5.
Een vrachtauto met varkens is vrijdagmiddag klem komen te zitten onder een viaduct op de Kallenbroekerweg in Barneveld, meldt 112i. Eind augustus gebeurde dat ook al met een vrachtwagen met kippen. Ook dit keer was de vrachtwagen te hoog voor het viaduct. De afgelopen jaren probeerden al meerdere chauffeurs met te hoge vrachtwagens onder het viaduct door te rijden. Daardoor raakten al flink wat vrachtwagens in de kreukels.
Een vrachtwagen geladen met plasticafval verloor een deel van zijn lading aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Erpe-Mere. Dat gebeurde nadat een vrachtwagen met extra oplegger die richting Vijfhuizen reed met het dekzeil de onderkant van de brug raakte. Berichtgeving via HLN.
Een vrachtwagenchauffeur (22) uit Antwerpen heeft zijn truck met 28.500 liter salpeterzuur vanmiddag vastgereden in Westmaas. De bestuurder is door de politie aangehouden omdat het verboden is om met gevaarlijke stoffen door een woonwijk te rijden, aldus het AD.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in Dordrecht en Zwijndrecht elf chauffeurs van de weg geplukt, die met gevaarlijke stoffen door de bebouwde kom reden. Zo bericht het AD. De vrachtwagens reden waarschijnlijk door de twee gemeenten als gevolg van de afsluiting van de Wantijbrug in de N3, de vaste route voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen.
Vrachtwagenchauffeur rijdt zich klem in woonwijk Assen”, zo meldt RTV Drenthe op haar website. De chauffeur was onderweg naar Zeijen, maar nam de verkeerde afslag en reed rond 21.30 de woonwijk binnen. De smalle straatjes in de wijk waren echter niet gemaakt voor zijn truck met oplegger.
Inwoners van de Tilburgse wijk Armhoef voeren actie: ze zijn helemaal klaar met de kolossale vrachtwagens en grote tractoren die door de straten bolderen. Als hoofdoorzaak wijzen bewoners naar het viaduct van de Ringbaan Oost: vrachtwagens denken dat ze er niet onderdoor passen en rijden vervolgens door de wijk, aldus het Brabant Dagblad.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de opdrachtgever en initiator van dit project. Het ministerie bewaakt dat de data voor iedereen beschikbaar is en dat de afspraken worden nageleefd.
Contact: Paul Swaak
Data science bedrijf Matrixian haalt in opdracht van het ministerie de logistieke data op bij gemeenten en wegbeheerders, controleert de volledigheid en kwaliteit en maakt de data beschikbaar voor de sector.
Contact: Thijs Herwig
In NDW werken 19 overheden samen aan het inwinnen, opslaan en distribueren van wegverkeersgegevens. Als de gegevens die Matrixian heeft verzameld compleet zijn worden ze via het NDW verder verspreid.
Contact: Daan Arnoldussen
Ondernemersvereniging TLN ondersteunt en verbindt ondernemers in de transport- en logistieksector. Zij zorgt voor een goede verbinding met de sector en eindgebruikers.
Contact: Wout van den Heuvel
De Stichting Uniforme Transport Code helpt logistieke bedrijven om data te delen, en ziet in dit project toe op correct gebruik van het Open Trip Model.
Rijkswaterstaat is in de rol van wegbeheerder betrokken bij de stuurgroep. Rijkswaterstaat borgt de raakvlakken met andere projecten en vertegenwoordigt de belangen van de wegbeheerder.
Contact:Folkert Bloembergen
Een betrouwbaar verkeersadvies begint bij betrouwbare data. Het testen en controleren van de data is dan ook erg belangrijk. Hiervoor is de klankbordgroep in het leven geroepen: zij testen de verzamelde data en denkt na over toepassingen in de praktijk. De klankbordgroep bestaat uit logistiek dienstverleners, pakketvervoerders, verladers en leveranciers van planningssystemen (TMS), boordcomputers (FMS), navigatiesystemen, partijen die rit- en routesoftware verkopen en platformdiensten. In nevenstaande video komen enkele partijen uit de klankbordgroep aan het woord over het belang van de data.