Bezig met laden...

TNO wordt Nederlandse ‘datadeling-hub’ | Data voor Logistiek | DMI

home "»" Community's "»" Data voor Logistiek "»" artikelen "»" TNO wordt Nederlandse ‘datadeling-hub’
Data voor Logistiek

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
TNO wordt Nederlandse ‘datadeling-hub’

TNO wordt Nederlandse ‘datadeling-hub’

 /5
0 (0stemmen)

TNO wordt de Nederlandse IDS Hub, een Europese standaard voor onafhankelijke en gecontroleerde data-deling. Daarvoor hebben de International Data Spaces Association (IDSA) en TNO gisteren een overeenkomst getekend. De handtekeningen werden gezet tijdens het Smart Industry Jaarevent in Hilversum, onderdeel van de Conferentie Nederland Digitaal.

International Data Spaces (IDS) stelt organisaties in staat veilig data uit te wisselen, zonder dat deze datastromen verplicht over een gecentraliseerd platform moeten lopen. De oorspronkelijke eigenaar houdt zo de controle over de data en stelt voorwaarden aan het gebruik daarvan. TNO signaleert dat deze ‘datasoevereiniteit’ steeds belangrijk wordt voor het bedrijfsleven: het is in toenemende mate een voorwaarde voor partijen om hun data te willen delen. IDS is een open standaard die door meerdere bedrijven is te implementeren in hun software.

Als ‘Nederlandse IDS Hub’ zorgt TNO voor een verbinding tussen Nederlandse initiatieven en deze internationale standaardisatieontwikkelingen. Het doel is om hiermee initiatieven op het gebied van datadeling te versnellen, zowel bij het opstarten van nieuwe initiatieven in Nederland als bij het aansluiten van bestaande initiatieven in andere Europese landen. IDS geeft TNO deze sleutelrol naar eigen zeggen op basis van haar uitgebreide kennis op het gebied van ict en de positie binnen initiatieven in meerdere sectoren, zoals de industrie, logistiek en agro-foodsector.

Waarom IDS?

‘Het delen van data binnen sectoren, maar in toenemende mate ook tussen organisaties over sectoren heen is noodzakelijk om te kunnen concurreren. Het is niet langer voldoende om enkel binnen een bedrijf gegevens te verzamelen en analyseren. Alleen door databronnen te combineren met die van andere belanghebbenden, kunnen bedrijven waardevolle conclusies trekken en hun bedrijfsvoering binnen de complexe waardeketen optimaliseren. Dit maakt data voor steeds meer bedrijven een strategisch asset, met als consequentie dat organisaties controle willen houden over het gebruik. Bijvoorbeeld om controle te houden over privacy (GDPR) of commercieel gevoelige informatie’, aldus TNO.

De organisatie stelt verder dat datadeling zelf ook steeds complexer wordt. Kunstmatige intelligentie, het thema van de Conferentie Nederland Digitaal, biedt volgens TNO kansen, maar maakt het ook noodzakelijk om zaken als betekenis, context en kwaliteit goed te regelen. Tegelijkertijd moeten de kosten voor datadeling naar beneden om grootschalige implementatie mogelijk te maken.

iShare 

Een voorbeeld van een methodiek binnen IDS is iShare, een afsprakenstelsel tussen logistieke bedrijven. Een zegsvrouw stelde tijdens de introductie in mei 2018 dat vertrouwen essentieel is. ‘Met deze (technische, juridische, operationele en functionele) afspraken wordt als het ware een ‘ring van vertrouwen’ gecreëerd waarbinnen partijen drempelloos data kunnen delen. Om iShare in gebruik te nemen, moeten partijen een aanpassing doen aan hun eigen software of hun it-leverancier vragen dat te doen.' Onder meer Globis en Yellowstar Solutions zijn softwarepartners van het netwerk.

Bron: Computable

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)