Bezig met laden...

‘Beladingsgraad verbetert 11,8% door logistieke data te delen’ | Data voor Logistiek | DMI

home "»" Community's "»" Data voor Logistiek "»" artikelen "»" ‘Beladingsgraad verbetert 11,8% door logistieke data te delen’
Data voor Logistiek

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
‘Beladingsgraad verbetert 11,8% door logistieke data te delen’

‘Beladingsgraad verbetert 11,8% door logistieke data te delen’

 /5
0 (0stemmen)

Maar liefst 97% van de logistieke dienstverleners en verladers wil onderling data delen om de logistieke keten te verbeteren. Daardoor zou de beladingsgraad gemiddeld met 11,8% verbeteren.

Dat blijkt uit een enquête onder 63 logistieke dienstverleners en verladers, uitgevoerd door ABN Amro. Hoewel vrijwel iedereen open staat voor het delen van data, gebeurt dit in de praktijk niet voldoende.

Op de vraag of hun opdrachtgever of logistieke dienstverlener bereid is data te delen, antwoordt slechts 29% volmondig ‘ja’, 56% ‘slechts gedeeltelijk’ en 12% antwoordt ‘weet niet’.

Frictie

‘Het lijkt dus of er frictie is tussen doelstelling en praktijk, mede omdat systemen nog niet op elkaar aansluiten. Gelukkig wordt er gewerkt aan technische oplossingen’, concludeert mede-auteur van het rapport en sectoreconooom Albert Jan Swart.

Toch ziet hij nu al positieve ontwikkelingen op dit vlak in de sector. Zo deelt een aantal verladers toekomstige productiedata met de binnenvaartcoöperatie NPRC, zodat de schippers alvast hun planning daarop kunnen afstemmen. Een ander voorbeeld is verlader Refresco. Die geeft historische data en ritgegevens vrij bij het tenderen, zodat de logistiek dienstverlener een optimaal plan kan maken.

Vos Logistics

‘Doorslaggevend bij de gunning is vervolgens de beladingsgraad en niet de prijs’, licht Swart toe. Ook bij Vos Logistics ziet hij goede voorbeelden van omgaan met data. ‘Zij hebben een speciaal team dat algoritmes inzet om te voorspellen welke opdrachten ze krijgen. Daartoe werken ze samen met honderd verladers die allemaal hun data delen.’

‘Zo kunnen ze patronen ontdekken en dus de beladingsgraad van de planning verhogen, nog voordat de rit daadwerkelijk binnen is. Ze maken een soort voorspellende planning. Ook krijgen verladers automatisch bericht bij een vertraging, daar is geen telefoon voor nodig. Dat is nog altijd niet standaard in de logistieke sector.’

Optimalisering

Optimalisering van een logistieke keten wordt vaak bemoeilijkt door het hoge aantal schakels dat betrokken is bij een transport, zoals wegvervoerders, haventerminals en rederijen. In sommige gevallen besteden deze partijen hun taken weer uit aan andere bedrijven.

‘Meestal heeft geen enkele schakel overzicht over de hele keten. Daardoor blijven inefficiënte processen onzichtbaar. Als problemen wel zichtbaar zouden zijn, zoals onnodige wachttijd tussen verschillende schakels of onvolledige benutting van capaciteit, zou het makkelijker worden daar iets aan te doen’, meldt ABN Amro.

Ingewikkeld

De bank heeft gemerkt dat data delen tussen twee partijen meestal nog wel goed gaat, maar dat het ingewikkeld wordt wanneer er meerdere partijen betrokken zijn in de keten. Bijvoorbeeld omdat er gewerkt wordt met verschillende technische standaarden.

‘Gelukkig zijn er oplossingen die samenwerking een stuk makkelijker maken. Zo is binnen het Topsectorenbeleid de nieuwe standaard iShare ontwikkeld. Het zijn stappen in de goede richting, maar er is meer nodig om het delen van data optimaal in te zetten. Er moet fors worden geïnvesteerd in competenties van medewerkers en in nieuwe samenwerkingsverbanden tussen bedrijven’, adviseert de bank.

Bron: Nieuwsbladtransport

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)