Bezig met laden...

Amsterdam als eerste emissievrije stad. Dit nieuwe logistiek centrum moet daaraan bijdragen | TL - City Logistics | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" TL - City Logistics "»" artikelen "»" Amsterdam als eerste emissievrije stad. Dit nieuwe logistiek centrum moet daaraan bijdragen
TL - City Logistics

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Amsterdam als eerste emissievrije stad. Dit nieuwe logistiek centrum moet daaraan bijdragen

 /5
0 (0stemmen)

Amsterdam wil de eerste emissievrije stad ter wereld zijn door vanaf 2030 benzine- en dieselauto’s te weren. Dat levert uitdagingen op voor post- en pakketbezorging. Een nieuw logistiek centrum in de Amsterdamse haven moet deel uitmaken van de oplossing. Medio 2021 moet het logistieke centrum volledig operationeel zijn.

De logistieke belasting van Amsterdam neemt toe. Dat merken de inwoners en bedrijven onder andere door overbelaste wegen, meer files in de binnenstad en langere levertijden. Daarnaast verslechtert de luchtkwaliteit. Eerder maakte de gemeente Amsterdam bekend dit probleem aan te willen pakken door vanaf 2030 alle voertuigen met een verbrandingsmotor te weren.

“We willen schonere lucht voor alle Amsterdammers. Vieze lucht is nu nog te vaak een sluipmoordenaar. Na roken, slecht eten en weinig bewegen is vieze lucht het vierde grootste gezondheidsrisico voor de Amsterdammer”, zei verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma eerder dit jaar bij de presentatie van het Actieplan Schone Lucht.

Met de opening van de Amsterdam Logistic Cityhub spelen samenwerkingspartners Port of Amsterdam, gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en Beelen Next in op deze toekomst door een efficiënte last mile logistiek mogelijk te maken. Het gaat om de laatste kilometers die een pakket onderweg naar de consument of een bedrijf aflegt.

Duurzame logistiek

Larendael Investments ontwikkelt het centrum in de haven van Amsterdam, direct aan het Noordzeekanaal. Met het stadscentrum op zeven minuten varen en de ring Amsterdam op een kilometer afstand is het logistiek centrum goed gepositioneerd om een duurzame last mile te realiseren. Zo gaat de Amsterdam Logistic Cityhub naast opslag aanbieden ook elektrisch, duurzaam en emissievrij vervoer van goederen en personen faciliteren.

Vervoer over water speelt daarbij een belangrijke rol. Het logistieke centrum ontwikkelt hiervoor zelf een multi-inzetbare, emissievrije boot voor personen en goederen. Het varen van goederen door Amsterdam biedt een alternatief voor het vaak drukke verkeer op de weg.

De Amsterdam Logistic Cityhub biedt 125.000 vierkante meter aan opslagruimte en beschikt over ruim 10.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Medio 2021 moet het logistieke centrum volledig operationeel zijn.

Alternatieven voor vervuilende stadslogistiek

Van trucks die in platooning-formatie hun vracht afleveren bij een logistieke hub aan de rand van de stad, tot last-mile levering met elektrische bakfietsen. In bijgevoegde infographic zetten we duurzame(re) alternatieven voor stadslogistiek op een rij.

Bron: Duurzaamsbedrijfsleven

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)