De Connected Transport Corrirors

Vervoerders en overheden staan voor een uitdaging de komende jaren: door de woonopgave en geplande wegwerkzaamheden worden de huidige verkeersknelpunten nog zwaarder belast. Hoe zorgen we dat transport in en tussen steden veiliger en duurzamer wordt? De Connected Transport Corridors bieden een oplossingsrichting. Dit samenwerkingsverband tussen Rijk, regio's en marktpartijen gebruikt de kansen van digitalisering om de logistiek duurzamer, veiliger en efficiënter te laten verlopen. Met de Connected Transport Corridors willen we bestaande tools en werkwijzes breed opschalen, om direct en blijvend resultaat te boeken in de logistieke praktijk.

Sluit jij ook aan?

Wat levert dit op?

De Connected Transport Corridors leveren resultaat op voor de vervoerder én de samenleving. Als meer voertuigen connected zijn kunnen we het verkeer beter regelen. Dit leidt tot 10-15% betere doorstroming.

Krijg je langer groen licht bij de iVRI en hoef je daardoor niet te stoppen? Je bespaart dan 0,12 liter brandstof. Vijfhonderd trucks die vijf keer minder hoeven te stoppen per dag, betekenen een besparing van ruim 165.000 euro per jaar voor de transporteur!

Als je precies weet wat je route en welke parkeerplek beschikbaar is, wordt er minder verkeerd gereden, en dat bespaart zoekverkeer. Dat levert zo’n 20 miljoen vermeden kilometers op. In deze berekening is uitgegaan van 3 corridors.

Het besparen van brandstof en het verminderen van zoekverkeer bespaart ook veel CO2: ruim 24.000 ton. 

Doordat we de bestemming kunnen informeren over de aankomsttijd van de trucks kunnen zijn hun wachttijen beter managen. Andersom wordt de chauffeur geïnformeerd als het erg druk is bij de terminal, zodat hij kan acteren. Dit reduceert de wachttijden.

Toepassingen

Binnen de Connected Transport Corridors zijn 6 toepassingen beschikbaar. Klik op de icoontjes voor meer informatie. 

 

In-truck signalering en snelheidsadviezen

Intelligente verkeerslichten (iVRI's)

Data voor planning en routering

In-truck informatie over gevaarlijke situaties en wegwerkzaamheden

In-truck brengen van actuele informatie uit iVRI's

In-truck brengen van wegsensordata

CTC Amsterdam Westkant

Deze corridor wordt getrokken vanuit het Amsterdam Logistics Program. Zij werken nauw samen met Schiphol, de Haven van Amsterdam, Royal Flora Holland en de RAI en een aantal vervoerders. De corridormanager is  Janneke Nijsing  

 

CTC Zuid Holland

In de corridor Zuid-Holland zijn een viertal routes aangewezen: rondom het Westland, Oostland, het Waal-Eemhaven gebied en Barendrecht/Ridderkerk. De corridor wordt getrokken door de Provincie Zuid Holland in samenwerking met de omliggende gemeentes. De corridormanager is Diederik Dijkema .

CTC Zuid Nederland

De corridor Zuid Nederland omvat routes in de Provincie Brabant en Limburg. De corridor word getrokken door SmartwayZ.NL, met Janneke Nijsing als corridormanager. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de Connected Transport Corridors? Download dan de folder of PowerPoint presentatie. Speciaal voor overheden die geïnteresseerd zijn zich aan te sluiten hebben we een startersgids ontwikkeld. 

Ons team

Paul Swaak

Programmamanager CTC bij IenW

paul@connectedtransportcorridors.nl

Bas Bongers

Projectmamager CTC bij IenW

bas.bongers@minienw.nl

Femke Mureau

Communicatie CTC bij IenW

femke@bureaumureau.nl