Bezig met laden...

Het grootste tankstation voor biogas ter wereld | Connected Transport Corridors | DMI

home "»" Community's "»" Connected Transport Corridors "»" artikelen "»" Het grootste tankstation voor biogas ter wereld
Connected Transport Corridors

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Het grootste tankstation voor biogas ter wereld

Het grootste tankstation voor biogas ter wereld

 /5
0 (0stemmen)

Gisteren opende het grootste tankstation voor biogas haar pompen. Het station bij Bristol in het Verenigd Koninkrijk kan per uur tachtig vrachtwagens van (vloeibaar) biogas voorzien. Is dit de oplossing voor duurzamer transport?

Het tankstation heeft 14 pompstations en kan volgens de uitbater, CNG fuels, 70.000 ton CO2 per jaar schelen. Dat is weinig in vergelijking met de totale uitstoot van de vrachtwagens in het Verenigd Koninkrijk: die lag in 2019 op 19 miljoen ton CO2. Toch kan het station een belangrijke stap zijn voor vergroening van de sector.

Duurzaam rijden in een vrachtwagen?

Er is namelijk geen kortetermijnalternatief voor vrachtwagens. Elektrisch is duur, de batterijen wegen veel en opladen duurt lang. Waterstof is nog niet voorradig genoeg (en te duur) om toe te passen. Dus kan biogas een uitkomst bieden. Het is technisch gezien geen schone brandstof; bij de verbranding komt nog steeds CO2 vrij. Maar dit is CO2 die afkomstig is van biomassa, en daarmee recenter is vastgelegd. Als je benzine verbrandt, komt er CO2 vrij die al duizenden jaren in de grond zat. Met biomassa heb je dat probleem niet.

Dat dit tankstation het grootste ter wereld is, laat zien dat de markt voor biogas nog in de kinderschoenen staat. Dat komt onder andere door de transportsector zelf. Deze is niet alleen conservatief, er is ook relatief weinig geld beschikbaar om nieuwe vrachtwagens te kopen, of bestaande modellen aan te passen zodat ze op biogas kunnen rijden.

Genoeg biomassa

Als de eisen voor CO2-uitstoot van vrachtwagens strenger worden zal het aantrekkelijker worden om over te stappen op biogas. Het is belangrijk dat er dan al genoeg plekken zijn waar je als chauffeur kan tanken. En er moet natuurlijk genoeg verantwoorde biomassa zijn, als grondstof voor het ‘groene’ gas. Dit grote tankstation is een belangrijke stap.

In Nederland staat biogas nog in de kinderschoenen. Er is een initiatief voor ‘groengas’, maar dat is een mengsel van het fossiele aardgas met biogas uit biomassa. Voor dit gas zijn er in ons land 150 tanklocaties. Dat is volgens Nudge een landelijk dekkend netwerk, maar er rijden slechts 5000 voertuigen op deze brandstof. Dat is dan wel weer aanzienlijk meer dan het aantal geregistreerde waterstofauto’s: 269.

Bron: Change.inc / Marc Seijlhouwer

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)