Bezig met laden...

“Super EcoCombi biedt veel voordelen, voor ons én voor het klimaat” | Super EcoCombi | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Super EcoCombi "»" artikelen "»" “Super EcoCombi biedt veel voordelen, voor ons én voor het klimaat”
Super EcoCombi

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
“Super EcoCombi biedt veel voordelen, voor ons én voor het klimaat”

“Super EcoCombi biedt veel voordelen, voor ons én voor het klimaat”

 /5
0 (0stemmen)

Marcel Pater, hoofd Wagenparkbeheer Peter Appel Transport:

 “Voor ons als transportbedrijf, en uiteraard ook voor het klimaat, zou het mooi zijn als de Super EcoCombi echt de weg op mag. Deze vrachtwagencombinatie levert veel voordelen op. Zoals financiële besparingen, minder logistieke bewegingen dan met onze huidige Eurotrailers, een hulp bij het oplossen van het tekort aan vrachtwagenchauffeurs en minder CO2-uitstoot”, zegt Marcel Pater, hoofd Wagenparkbeheer bij Peter Appel Transport B.V..Het transportbedrijf is een van de grootste transportbedrijven van Nederland. Het is gespecialiseerd in contractdistributie en netwerktransport. Vanuit 45 standplaatsen verspreid over het land vervoert het bedrijf levensmiddelen en non-food-producten. “We zijn met het oog op de toekomst altijd op zoek naar slimme kansen en mogelijkheden om ons transport efficiënter en duurzamer te maken. Vandaar dat we graag meedoen en meedenken met de Super EcoCombi-community, samen met de overheid en collega-bedrijven. Al eerder waren we betrokken bij de ontwikkeling van LZV (Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie), de EcoCombi’s. Maar de Super-versie hiervan kent dus nog meer voordelen”, aldus Pater die vanuit zijn achtergrond vooral kijkt naar de technische invalshoeken.

Vele voordelen 

De 32 meter lange Super EcoCombi bestaat grotendeels uit bestaand materieel dat slimmer ingezet kan worden, zodat met minder voertuigen meer volume lading kan worden vervoerd. “Dit biedt kosten- en efficiencyvoordelen, onder meer bij het inplannen. Er hoeft bijvoorbeeld maar één voertuig worden ingepland in plaats van twee aparte trailers. Bedrijventerreinen zijn sowieso al ingesteld op de standaardformaten, dus daar zijn geen aanpassingen nodig voor het laden en lossen. Qua rangeren is een SEC dan ook praktisch, omdat de losgekoppelde trailers individueel makkelijk aan- en afgedockt kunnen worden. Wel zou de plansoftware hiervoor nog ontwikkeld moeten worden. Nog een voordeel is dat de Super EcoCombi niet extra geproduceerd hoeft te worden. We kunnen met bestaand materiaal uit de voeten”, zegt Pater. Als de Super EcoCombi effectief wordt ingezet kan het voertuig in vergelijking met reguliere vrachtauto’s tot ongeveer 25%-30% fossiele brandstof besparen. Pater: “Zo kunnen we als transportsector dankzij de Super EcoCombi de CO2-uitstoot flink te verminderen.” Met z’n allen leren

Voordat de Super EcoCombi de weg op gaat, wordt de voertuigcombinatie eerst uitvoerig getest. Onderzocht wordt wat de inzetmogelijkheden zijn. Een heel belangrijk aspect bij deze proef is de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. De proef wordt stapsgewijs uitgevoerd, waarbij onder meer de RDW en wetenschappelijk instituut verkeersveiligheidsonderzoek SWOV betrokken zijn. Het hele test- en implementatietraject duurt minimaal twee jaar. Pater: “Wij stappen in bij de vervolgfase van de proef, dus we doen niet mee aan de prototypetest. Laten we ook met z’n allen leren van de proeven in Scandinavië en Spanje met de Super EcoCombi.” 

Bijscholing voor chauffeurs

Mochten alle stappen met een positieve uitkomst worden doorlopen, dan zou de toelating van de Super EcoCombi pas op zijn vroegst in 2021 zijn. Pater: “Het is de bedoeling dat de Super EcoCombi niet door stedelijke gebieden gaat rijden. Logisch, met zo’n lengte is het lastig manoeuvreren in de stad of in een woonwijk en dus niet veilig. Het vergt sowieso wat extra vaardigheden om hier mee te gaan rijden. Chauffeurs die de Super EcoCombi gaan besturen, zullen bijgeschoold moeten worden. Net als bij LZV denk ik dan aan speciale certificaten die voor Super EcoCombi-chauffeurs van toepassing zijn.” 

“Wij zien op de kaart van Nederland en West-Europa enkele trajecten die zich goed lenen voor de Super EcoCombi. Wij willen deze gaan inzetten op de voor ons drukke klanttrajecten, waaronder Waalwijk – Heerenveen en vanaf productielocaties naar distributiecentra. Uiteraard is en blijft de klant daarbij leidend. Hij heeft de regie over zijn vervoersstromen en bepaalt wat hij wanneer wil laten vervoeren. Maar wij als transportbedrijf zien frequent gebruik van de Super EcoCombi zeker zitten.”

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)