Bezig met laden...

Innovaties: Nap Transport is er graag vroeg bij | Super EcoCombi | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Super EcoCombi "»" artikelen "»" Innovaties: Nap Transport is er graag vroeg bij
Super EcoCombi

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Innovaties: Nap Transport is er graag vroeg bij

Innovaties: Nap Transport is er graag vroeg bij

 /5
0 (0stemmen)

Hans Nap begon Nap Transport in 1986 met één vrachtwagen. Het eenmansbedrijf uit Ede groeide gestaag en telt inmiddels 35 medewerkers en 29 vrachtwagens. Anno 2020 is de leiding in handen van zoon Arjan en wil het transportbedrijf de Super EcoCombi gaan uitproberen, wanneer de eerste tests zijn doorlopen. 

Nap Transport is graag voorloper als het gaat om innovaties. In 2004 stapte het bedrijf als een van de eerste Nederlandse ondernemingen in het LZV-project met zijn 25,5 meter lange EcoCombi’s, het minder lange ‘zusje’ van de Super EcoCombi. Directeur Arjan Nap blikt terug: “Dat was een aanzienlijke investering, maar we zagen kansen. En de LZV (Langere Zwaardere Vrachtwagencombinatie) bleek zeer succesvol voor ons: we konden het klantenbestand uitbreiden, de efficiëntie verhogen en de EcoCombi gebruiken waarvoor het bedoeld was: dikke ladingstromen opvangen.” Zoals op de corridor Rotterdam-Arnhem. “Op dat traject vervoeren we voor verschillende verladers lading die alleen over de weg kan. Die lading plannen we gecombineerd op de EcoCombi in om het maximale gewicht van 60 ton te kunnen respecteren. Dat vergt enige planning, maar op die manier kunnen we efficiënt een dikke ladingstroom vervoeren.”

Van EC naar SEC

Als de huidige pilot met de Super EcoCombi in de derde testfase belandt, wil Nap Transport hem testen op de corridor Rotterdam-Arnhem. Door ook bij de SEC vroeg in te stappen, hoopt Nap te profiteren van nieuwe ontwikkelingen en eventueel invloed te hebben op besluitvorming. Bijvoorbeeld hoe het voertuig wordt samengesteld, of welke corridors er worden gereden. Daarnaast geloven ze simpelweg in de 32 meter lange vrachtwagens. “Kijk naar de milieuwinst. De SEC is in onze sector de enige oplossing om op korte termijn CO2 te besparen. Daarnaast winnen we ten opzichte van de EcoCombi 20 voet aan mogelijkheden. En de plannen liggen er nu om naar 72 ton totaal gewicht te gaan, een vooruitgang van 12 ton. We zien kortom goede kansen: behalve winst voor het klimaat (want minder CO2) en de verkeersveiligheid (want minder ritten), voorzien we meer rendement (want meer lading) voor zowel de verlader als de vervoerder.” 

Nederland distributieland

En dat hogere rendement kan ons land goed gebruiken, meent Nap, die de kosten voor de transportsector flink zag stijgen. “Ook om de kosten te kunnen beheersen en Nederland distributieland te houden, heb je zulke oplossingen nodig. En als je wilt dat er iets verandert, moet je zelf ook wat doen.” Ook internationaal ziet Nap Transport kansen. “We hebben nu 29 wagens, waarvan er vier op een besloten terrein rijden; van de overige 25 rijdt een deel ook door Europa. Kun je de SEC enkel inzetten in Nederland, dan kunnen we al veel winnen. Maar als Europa eenmaal aansluit, en er in Duitsland en Frankrijk ook Super EcoCombi’s mogen rijden, dan kunnen we richting Scandinavië en via België en Frankrijk richting het zuiden. Dan zullen efficiëntere dikke ladingstromen op de corridors een grote vlucht nemen.”

Bron: NAP transport

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)