Bezig met laden...

“We hebben elkaar nodig om de SEC te laten slagen” | Super EcoCombi | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Super EcoCombi "»" artikelen "»" “We hebben elkaar nodig om de SEC te laten slagen”
Super EcoCombi

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
“We hebben elkaar nodig om de SEC te laten slagen”

“We hebben elkaar nodig om de SEC te laten slagen”

 /5
0 (0stemmen)

Met 3400 trailers en 33 kantoren in 15 landen is Ewals Cargo Care een grote Nederlandse vervoerder. Ewals bedient multinationals in de automotive industrie, maar ook kleinere buitenlandse klanten, die vooral lokaal werken. Het Limburgse bedrijf beschikt over een multimodaal netwerk, waarmee ze hun trailers niet enkel via de weg, maar ook per boot en trein door Europa vervoeren.

In dat multimodale netwerk voorzag de vervoerder een rol voor de Super EcoCombi, die al jaren op de Australische wegen rijdt. In 2017 bracht Ewals de SEC naar Europa, toen het de 32 meter lange combinatie presenteerde op de vakbeurs Transport Logistic in München, toen nog onder een andere naam. Vooral het feit dat de SEC met bestaande maten van trailers werkt, was voor Ewals interessant. Jan Huys, projectmanager Super EcoCombi bij Ewals, legt uit: “Je kunt meer vervoeren, maar er zijn geen nieuw type trailers nodig. Je hoeft er alleen een dolly tussen te plaatsen en daarvoor de eerste trailer iets aan te passen. Er zijn verder geen aanpassingen nodig om ze met treinen en schepen te vervoeren. De SEC is zo een mooie aanvulling op ons netwerk. Een trein komt natuurlijk niet overal, je hebt altijd die first en last miles nodig. En op sommige routes heb je überhaupt geen geschikte treinverbinding; daar is de SEC ideaal. Maar puur als een aanvulling, náást de trein, niet als vervanging”, benadrukt Huys.

Vooral voordelen
Ook voor de samenwerking met andere vervoerders heeft de SEC potentie. Huys: “Stel, je hebt op een traject maar één trailer per dag en een andere vervoerder ook. Dan kun je die twee trailers mooi combineren op één SEC. Dat draagt bij aan het optimaliseren de vervoersstroom. Niet alleen financieel, maar ook qua veiligheid: je hebt minder voertuigen op de weg. Doordat het gewicht bij de SEC over meer assen wordt verdeeld, heeft hij bovendien een kortere remweg dan twee aparte wagens. En dan heb je nog een flinke CO2-besparing die kan oplopen tot 27 procent, vergeleken met twee normale wagens.” Kleven er ook nadelen aan de Super EcoCombi? “Je kunt niet bij de Albert Heijn in de binnenstad van Venlo komen, daarvoor is hij te lang. Dus hij is echt voor specifieke trajecten, maar dat is geen probleem. Het gaat ten slotte om de hoofdstromen die je wilt bundelen.” 

 

Lelystad

Vanwege de status van SEC-voorloper zullen straks de eerste tests ook plaatsvinden met een Ewals-combinatie. In het derde kwartaal beginnen waarschijnlijk de proeven op de testbaan in Lelystad. “Aan de hand van de tests in Lelystad bepalen we of we gaan testen op de openbare weg.” Dat wordt waarschijnlijk begin 2021, op traject Venlo-Rotterdam. “We onderzoeken verschillende scenario’s: ‘s nachts rijden, spits rijden, volgeladen, leeg. En hoe het voertuig en de medeweggebruikers reageren.”


Kernteam
Ewals vertegenwoordigt de vervoerders in het kernteam van de SEC-community, waar onder andere ook TLN en de Rijksoverheid aan deelnemen. “Daar zitten we namens de transportsector, niet namens Ewals. We hebben elkaar nodig om de SEC een succes te laten worden. Daarom is het ook goed dat TLN in het kernteam zit. Maar het is ook afwachten wat het beleid wordt. Wat mag wel en wat niet. Maar laten we niet op de zaak vooruit lopen,” besluit Huys. “Eerst de technische en veiligheidsproeven doorstaan!”Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)