Bezig met laden...

Trucks die 'treintje rijden', krijgen in Helmond groen licht | TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam "»" artikelen "»" Trucks die 'treintje rijden', krijgen in Helmond groen licht
TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Trucks die 'treintje rijden', krijgen in Helmond groen licht

Trucks die 'treintje rijden', krijgen in Helmond groen licht

 /5
0 (0stemmen)

Sneller groen voor vrachtwagens, ook als ze in colonne rijden. Dat kan dankzij een nieuwe app, blijkt tijdens een proefrit in Helmond. 

Vrachtwagenchauffeur Mark Wijn hoeft alleen zijn stuur vast te houden. De DAF CF past de snelheid uit zichzelf aan op die van zijn collega voor hem. De collega die achter hem rijdt, ervaart hetzelfde gemak. Ook comfortabel: praktisch alle stoplichten tussen Helmond en Deurne springen op groen als de colonne van drie trucks woensdagochtend op pad is.


Geen alledaags vrachtritje

Dit is dan ook geen alledaagse vrachtritje, maar een goed voorbereide testrit. Maar, in de toekomst kan dit wel alledaags comfort voor chauffeurs worden, denkt directeur Karel van Rooij van het Helmondse vervoersbedrijf Van den Broek. „Het moet vooral bekend worden, dat deze optie bestaat.”

Van Rooij doelt op een app van het Amersfoortse hightechbureau Dynniq. 'GreenFlow For Trucks' heet die, ofwel groene golf voor vrachtwagens. Die toepassing 'praat' met verkeerslichten. Als een zware truck nadert, krijgt die - als er geen gevaar voor anderen ontstaat - groen licht. Dat is goed voor de doorstroming en scheelt brandstof, dus milieuschade.

Drie trucks van Van den Broek rijden 'treintje' richting Deurne. © FotoMeulenhof

Slimme verkeerslichten

Tot zover weinig nieuws: driekwart van de de trucks van Van den Broek zijn al met een vergelijkbaar snufje uitgerust. Op doorgaande wegen in Helmond zoals de Deurneseweg, Oostende en N270 staan 'slimme verkeerslichten' die op groen springen als een vrachtwagen nadert.

Dynniq heeft echter de toepassing zo aangepast dat die ook werkt bij vrachtwagens die in colonne rijden. Dat heet in vaktaal platooning. Als meer vrachtwagens achter elkaar door kunnen rijden, is dat natuurlijk nóg beter voor de doorstroming - en de chauffeur die op tijd wil komen. 

Tilburg, Maasvlakte, Helmond

Woensdag rijden drie Van den Broek-trucks 'in een treintje' om te tonen dat het werkt. Dat gebeurt in het kader van de Experience Week Connected Transport. Door het hele land vinden experimenten plaats met vrachtwagens die onderling communiceren. Na Tilburg en de Maasvlakte was Helmond woensdag aan de beurt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoopt hiermee dat ondernemers, ontwerpers en overheden enthousiast worden om nieuwe technieken toe te passen.

Bij Van den Broek is directeur Van Rooij al jaren enthousiast. „Onze wens is dat dit soort techniek in heel Europa wordt uitgerold en standaard in de boordcomputer van trucks komt.” 

En wat vindt chauffeur Mark Wijn? „Het rijdt lekker door hoor. Het is ook handig dat je op de app kunt zien hoe lang het nog groen is. Als je breekbare lading hebt, wil je niet plotseling moeten remmen.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)