Bezig met laden...

250 trucks testen konvooi rijden in Rotterdamse haven | TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam "»" artikelen "»" 250 trucks testen konvooi rijden in Rotterdamse haven
TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
250 trucks testen konvooi rijden in Rotterdamse haven

250 trucks testen konvooi rijden in Rotterdamse haven

 /5
0 (0stemmen)

De Rotterdamse haven is deze week het decor van de Experience Week Connected Transport. Er worden op verschillende routes 250 testritten gemaakt met in konvooi rijdende trucks die voorzien zijn van connected technologie. 


Vandaag, donderdag 4 en vrijdag 5 oktober staat de regio Rotterdam/Maasvlakte centraal en is onder meer een demo te zien bij de gate van de ECT Delta terminal.

De vrachtwagens in het konvooi worden getest in de logistieke praktijk, dus mét lading. De trucks zijn voorzien van Adaptive Cruise Control (ACC), een systeem dat een constante snelheid aanhoudt en automatisch snelheid mindert als een voorliggend voertuig vertraagt. Daarnaast wordt iedere truck voorzien van systemen die het gehele konvooi veilig over kruispunten geleiden.

Initiatiefnemer is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Andere deelnemende organisaties zijn regionale overheden, kennisinstellingen, vervoerders en verladers. Verschillende transportbedrijven doen mee, waaronder Peter Appel, DHL, J. Starmans, Overbeek, Van der Slot Logistics, Van de Broek Logistics, De Rijke, Cornelissen Groep, GVT en Jan de Rijk. Ook voertuigfabrikant DAF, verzekeraar TVM, branchevereniging TLN, Havenbedrijf Rotterdam en terminalbedrijf ECT participeren.

Veilige volgafstand

Een slimme oplossing als connected transport kan helpen om in de toekomst logistieke processen in de haven nog soepeler te laten verlopen. Bij connected transport rijden meerdere vrachtwagens als een groep. Ze worden als eenheid gepland en rijden op ruime en veilige volgafstand van elkaar. Slimme VRI’s op kruistpunten detecteren het konvooi in een vroeg stadium, waarna het konvooi langer groen licht krijgt, of zelfs prioriteit boven ander verkeer.

Deze verbinding tussen verkeersmanagement en logistiek wordt voor het eerst getest tijdens de Experience Week. De slimme verkeerslichten maken onderdeel uit van Talking Traffic en worden momenteel op landelijke schaal geïntroduceerd. Uiteindelijk zou deze manier van rijden de logistieke sector efficiënter, veiliger en duurzamer kunnen maken.

Met lading

De Experience Week Connected Transport is een vervolg op de eerdere Truck Platooning Challenge van april 2016. Toen werd er nog zonder lading gereden, deze keer rijden de trucks met echte containers en op echte routes die passen in de corridor Amsterdam-Antwerpen en Rotterdam-Ruhrgebied. Vanuit zes locaties (Helmond, Tilburg, Rotterdam/Maasvlakte, Moerdijk, Roosendaal, Aalsmeer) en verspreid over vijf dagen worden 250 routes afgelegd.

Op 2 oktober is er een showcase op de Maasvlakte met demonstraties die de Rotterdamse containersector uitvoert. De demo’s tonen bijvoorbeeld communicatie met nieuwe intelligente verkeersregelinstallaties (iVRIs), bandenspanningsmetingen en het in konvooi doorrijden van de Gate bij de ECT Delta terminal. Op donderdag 4 oktober is er een bijeenkomst connected transport op de Innovation Expo 2018, die die dag in Rotterdam plaatsvindt. Op de slotdag van de Experience Week – 5 oktober – worden de geleerde resultaten van de testweek gepresenteerd op de Maasvlakte bij ECT Euromax.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)