Bezig met laden...

Connected technologie uitproberen | TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam "»" artikelen "»" Connected technologie uitproberen
TL - Connected Transport - Corridor Groot Rotterdam

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Connected technologie uitproberen

Connected technologie uitproberen

 /5
0 (0stemmen)

In Tilburg en de rest van Nederland wordt deze week geëxperimenteerd met zogenoemde connected technologie. Hierbij staan vrachtwagens o.a. in verbinding met stoplichten. Daardoor kunnen ze beter doorrijden.

Tot en met 5 oktober worden in Nederland 250 ritten gemaakt met in konvooi rijdende trucks van verschillende vervoerders. Vrachtwagens op deze manier laten rijden draagt bij aan een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland.

Kick-off

De kick-off van de Experience Week Connected Transport was op maandag 1 oktober in Tilburg bij het distributiecentrum van een supermarkt. De week is een samenwerking tussen het Rijk, regionale overheden, logistieke partners en kennisinstellingen.

Slimme konvooien

Vanuit zes locaties (Helmond, Tilburg, Rotterdam/Maasvlakte, Moerdijk, Roosendaal, Aalsmeer) en verspreid over 5 dagen worden 250 routes afgelegd, die passen op de trajecten Amsterdam-Antwerpen en Rotterdam-Ruhrgebied. Deelnemende trucks rijden in konvooi: een groep van meerdere vrachtwagens die als eenheid worden gepland en op ruime en veilige volgafstand van elkaar rijden. De trucks zijn voorzien van Adaptive Cruise Control (ACC), een systeem dat een constante snelheid aanhoudt en automatisch snelheid mindert als een voorliggend voertuig vertraagt. Daarnaast wordt iedere truck voorzien van connected technologie: systemen die het mogelijk maken om het gehele konvooi veilig en in zijn geheel over kruispunten te leiden. Het konvooi wordt in een vroeg stadium opgemerkt door slimme VRI’s  op de kruispunten, waarna het konvooi langer groen licht krijgt, of zelfs prioriteit boven ander verkeer. Chauffeurs worden met behulp van een app op het dashboard geïnformeerd over de situatie verderop op hun route en geadviseerd hoe hierop te reageren.

Platooning

De week is een vervolg op de eerdere Truck Platooning Challenge van april 2016. Waar in 2016 nog zonder lading werd gereden, wordt er dit jaar geëxperimenteerd met echte lading, op echte routes. Tilburg heeft de iVRI's (slimme verkeerslichten) die op het tangent staat nabij het distributiecentrum van de supermarkt. "Tilburg vindt het belangrijk om actief te werken aan oplossingen voor duurzame en slimme mobiliteit. Zo dragen we bij aan een veilige, leefbare en bereikbare stad en region", aldus Mario Jacobs, wethouder Slimme en Duurzame Mobiliteit van de gemeente Tilburg. "Tilburg bouwt dit jaar 21 verkeerslichten om naar iVRI's. Met deze slimme verkeerslichten wordt het mogelijk om ‘Connected Transport’ toe te passen. Het experimenteren tijdens de Experience Week past naadloos bij hoe wij in Tilburg werken: samen met partijen, zoals in dit geval met Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en SmartwayZ.NL, in de praktijk uitproberen of en zo ja hoe dingen werken."

 

Bron: Gemeente Tilburg

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)