Bezig met laden...

Politie jaagt met drones op hardrijders en bumperklevers | Dutch Drone Community | Dutch Mobility Innovations

home "»" Communities "»" Dutch Drone Community "»" artikelen "»" Politie jaagt met drones op hardrijders en bumperklevers
Dutch Drone Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Announcement 

Nieuw: download de gratis DMI app hier >>   

Politie jaagt met drones op hardrijders en bumperklevers

 /5
0 (0stemmen)

In steeds meer Europese landen zet de politie drones in om automobilisten te betrappen op te hard rijden of roekeloos rijgedrag. Na Frankrijk kiezen nu ook politiekorpsen in Spanje en Groot-Brittannië voor verkeerstoezicht vanuit de lucht.

In Frankrijk gebruikt de politie al twee jaar drones om automobilisten te betrappen op bumperkleven of het inhalen op trajecten waar een inhaalverbod geldt. De politie in Bordeaux zegt soms tot wel 20 automobilisten per uur op de bon te kunnen slingeren dankzij de drones. 

In Spanje vliegen sinds vorige maand drie drones met camera's met hoge resolutie over de wegen van de Canarische Eilanden. Binnenkort zullen er ook drones in andere delen van het land worden ingezet: de Spaanse autoriteiten hebben inmiddels 20 nieuwe drones besteld. Volgens het Spaanse directoraat-generaal voor het Verkeer bestuurt één politieagent de drone, terwijl een andere de beelden bekijkt van te hard rijden, gevaarlijke inhaalmanoeuvres, het gebruik van een smartphone achter het stuur of het niet dragen van de gordel.

Londen

Ook de Metropolitan Police in Londen  heeft sinds vorige week drones in de lucht.  Daar wordt de UAV (Unmanned Aerial Vehicle) ingezet tegen gevaarlijk rijgedrag, zoals straatraces, en volgens de politie is het beslist niet de bedoeling om op alle snelheidsovertreders te jagen.  Zodra een gevaarlijk rijdende automobilist door de drone is gesignaleerd, worden de data en eventueel beelden daarvan overgedragen aan politieagenten op de grond, waarna zij de bestuurder staande kunnen houden.  

De Aeryon Skyranger drone die het Londense politiekorps inzet kost 87.000 euro en is uit te rusten met nachtzichtcamera’s en zoomlenzen. Hij kan zowel op lage als grote hoogte vliegen. Dit type drone is oorspronkelijk ontwikkeld voor inzet in oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en wordt door het leger van 20 landen overal ter wereld gebruikt. Britse automobilistenclubs zeggen zich er dan ook over te verbazen dat militaire technologie nu wordt ingezet tegen automobilisten. De politie denkt daar anders over. ,,We richten ons hiermee vooral op gevaarlijke bestuurders die hun eigen en andermans leven op het spel zetten‘’, benadrukte Andy Cox, het hoofd van de wegen- en verkeerseenheid van de Londense politie tegenover dagblad The Guardian.

Helikopters

Toen de Nederlandse politie eind vorige eeuw  begon met het gebruik van helikopters, werden ook die in de beginjaren nog wel eens ingezet om automobilisten in de gaten te houden. Regelmatig kwam het toen tot een achtervolging van een hardrijder, maar de politie kwam er al gauw achter dat een helikopter een veel te duur middel was om voor verkeersovertredingen in te zetten. Sindsdien worden de Nederlandse politiehelikopters vrijwel uitsluitend ingezet in de strijd tegen criminaliteit of bij grote calamiteiten. En hoewel een drone aanzienlijk goedkoper is, heeft de Nederlandse politie nog geen concrete plannen om hem in te zetten tegen verkeersovertreders. Drones worden in Nederland al veelvuldig gebruikt door de politie, maar de inzetten blijven vooralsnog beperkt tot opsporing bij (zware) criminaliteit, de handhaving bij evenementen,  bij calamiteiten en bij het zoeken naar vermiste personen.

Bron: AD

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)