Dutch Drone Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.

Nieuwsbrief october 2019

Voorwoord

De ontwikkeling van de Europese dronemarkt heeft afgelopen zomer een forse stap voorwaarts gemaakt met de publicatie van de EU droneregelgeving.  Met deze publicatie zijn wij nu aan zet om deze regelgeving nationaal goed te implementeren. Dit vraagt een forse inspanning van het ministerie waarbij beleid, juridische zaken en inspectie nauw betrokken zijn. Daar waar mogelijk werken we samen met geïnteresseerde partijen vanuit de sector. 


We  staan allemaal voor een flinke uitdaging om klaar te zijn voor de implementatie van deze regels per 1 juli volgend jaar. Onder andere het ontwikkelen van een droneregister en inrichten van zonering voor drones met de nodige participatie en communicatie heeft de aandacht. Op korte termijn zal er naast de onlangs gehouden succesvolle foto wedstijd ook weer een brede informatiecampagne opgestart worden om de awareness van de risico’s rondom het vliegen met drones te vergroten. 

Ondertussen gaan we uiteraard gewoon door met ons andere werk waarbij we onder andere blijven bijdragen aan de verdere ontwikkelingen in Europa en aan het faciliteren van innovatieve toepassingen voor drones in Nederland. Dit laatste is van groot belang om de Nederlandse dronesector optimaal voor te bereiden om een mooie plaats op de Europese dronemarkt te verwerven.  

We kijken ook vooruit naar de tweede editie van de Amsterdam Drone Week. Onze minister is ambassadeur van dit evenement. Dat betekent dat wij betrokken zijn bij de voorbereiding van dit evenement om haar bezoek aan de ADW in goede banen te leiden.  

Tevens organiseren we dan een besloten bijeenkomst met onze Caribische partners om de ontwikkeling van drones regelgeving in de Cariben een stap verder te helpen. Daarnaast wordt er gekeken op welke wijze wij de innovatieve kant van de dronemarkt zo optimaal mogelijk kunnen presenteren aan de deelnemers aan de ADW. RWS heeft de afgelopen tijd voldoende innovaties gestimuleerd om een prominente aanwezigheid van ons ministerie te kunnen waarborgen.

Ties van Zanten, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Drones voor duurzame mobiliteit?!

Hoe kunnen drones bijdragen aan het verduurzamen van mobiliteit? En hoe ver zijn we in Nederland met de innovaties op het gebied van drones? Op het Festival Duurzame Mobiliteit vertelt Arjan van Vliet, manager innovatie bij Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens de sessie Drones voor duurzame mobiliteit?!alles over de laatste ontwikkelingen, toepassingen en blikt hij vooruit op de nieuwe Europese wetgeving. 

Twente Rally zet als eerste drones in om veiligheid sportevenement te vergroten

Een primeur voor Twente: tijdens de Conrad Twente Rally op 19 en 20 oktober wordt op drie plekken een drone ingezet, waarvan een aantal van de dronevluchten in het donker plaats zullen vinden. Het gaat om een pilot waarin de gemeentes Enschede en Hengelo samen met Stichting Twente Rally onderzoeken of en hoe zij drones kunnen inzetten om de veiligheid op en rond de baan te vergroten. Niet eerder zijn er voor dit doel tijdens een sportevenement op zo’n grote schaal drones ingezet die ook nachtvluchten mogen uitvoeren.

ILT controleert zwaveluitstoot schepen met drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zet drones in om de zwaveluitstoot van schepen te controleren. Een drone is bij deze controle heel geschikt, omdat deze dichtbij de uitlaatgassen van de schoorsteen van het schip kan komen. Doordat dichter bij het schip kan worden gemeten dan vanaf een vaste locatie, is de concentratie van stoffen groter en kan met minder verfijnde en goedkopere sensoren worden volstaan.

Beperkt vliegen met drones in Flevoland

Recreatieve dronevliegers hebben vanaf 7 november toestemming nodig om te mogen vliegen boven een groot deel van Flevoland. Vanaf dat moment gelden namelijk de nieuwe vliegroutes voor vliegtuigen van en naar Lelystad Airport. Eerst vliegen alleen de kleine vliegtuigen volgens deze routes. Andere vliegtuigen volgen als de luchthaven open gaat voor vakantievluchten. 

Pelikaandrone bemonstert het water in vliegende vaart

Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor mens en natuur. In een waterrijk land als Nederland is het bewaken van de waterkwaliteit een zeer arbeidsintensieve opgave. Onderzoekers van de TU Delft hebben daarom een zogenoemde ‘Pelikaandrone’ ontwikkeld: een drone die snel verse watermonsters kan nemen, gecombineerd met een meetinstrument voor directe analyse van de waterkwaliteit. De drone is onlangs getest in het ‘living lab:  in het nieuwe natuurgebied Marker Wadden.

Volledig geautomatiseerde drones wijken boven de TU Delft campus veilig uit voor spoed-drones

MAVLab TUDelft heeft onlangs boven de TU Delft Campus demonstraties uitgevoerd met 5 drones. MAVLab TUDelft is een partner van VUTURA, een consortium dat de technische en economische haalbaarheid onderzoekt van commerciële dronevluchten. De demonstraties, die werden uitgevoerd met de betrokkenheid van de luchtverkeersleiding van Rotterdam airport, omvatten dronevluchten buiten het zicht (BVLOS) in stedelijke omgevingen.

Dutch Drone Community Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief wordt aangeboden door de redactie van de Dutch Drone Community. Voor vragen en/of suggesties kun je contact opnemen met redactie@dutchdronecommunity.nl

Abonneren? Gebruik de contact button 


Registratie Dutch Drone Community

Wil je de hoogte blijven over de ontwikkelingen in het dronelandschap? Registreer je dan nu voor de Dutch Drone Community. Je ontvangt dan automatisch het dronenieuws in je inbox

In de community vind je onder meer presentaties, video’s, beeldmateriaal, artikelen, de eventkalender en je kunt bestanden delen. Wil je zelf een nieuwsbericht of achtergrondartikel plaatsen? Dat kan! Hoe je dat precies aanpakt, lees je op de supportpagina. Ook is er een gratis app ontwikkeld voor nog meer gebruiksgemak.  Registreer je hier!

Informatie EASA
Op 9 oktober heeft EASA aanvullende informatie voor de EU drones regelgeving gepubliceerd.

Het betreft de "acceptable means of compliance" en het "guidance" materiaal. Deze documenten vullen de regelgeving aan en geven waar nodig een nadere toelichting op de regelgeving.

De informatie kan op de EASA website gevonden worden.

Nieuwsbrieven