Bezig met laden...

DRS Expertblog: 'Dit moet toch beter en sneller kunnen?!' | VM-IVRA & DRS | DMI

home "»" Community's "»" VM-IVRA & DRS "»" artikelen "»" DRS Expertblog: 'Dit moet toch beter en sneller kunnen?!'
VM-IVRA & DRS

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
DRS Expertblog: 'Dit moet toch beter en sneller kunnen?!'

DRS Expertblog: 'Dit moet toch beter en sneller kunnen?!'

Regelscenario expert, zo zou ik mezelf niet willen noemen. Het is voor mij dus wel een tikkeltje spannend dat ik deze ‘expertblog’ mag schrijven, want ik hou me pas sinds twee jaar bezig met regelscenario’s. Toch weerhoudt dit me er niet van om vol enthousiasme deel te nemen aan het project Digitaliseren Regelscenario’s. Simpelweg omdat ik tot in mijn haarvaten ben overtuigd dat landelijke samenwerking de sleutel tot succes is.

Eerst maar eens mijn eigen achtergrond. Toen ik zo’n twintig jaar geleden bij de provincie Noord-Holland kwam werken, heb me voornamelijk bezig gehouden met het technisch beheer van verkeerslichten. Daarna werd ik verkeerskundige. We hebben een eigen verkeerscentrale in Hoofddorp voor incident- en verkeersmanagement maar ook bewaking van een aantal tunnels. Scenariobeheer werd bij ons in de provincie de laatste jaren altijd door ingehuurde collega’s gedaan. Maar twee jaar geleden kwam daar verandering in toen de desbetreffende inhuurcollega vertrok.

We besloten dat de kennis over regelscenario’s niet volledig bij de markt moet liggen, maar dat wij als provincie ook weer kennis in huis moesten hebben. Toen ben ik me langzaam gaan inwerken in het regelscenarioproces. Natuurlijk wist ik er wel iets van, maar toch ging er een wereld voor me open.

Gelukkig had de vertrokken collega wel de basis ontworpen in regelscenarioboekjes. En ook was de basis al geconfigureerd in ons netwerkmanagementsysteem MobiMaestro. Maar veel van de maatregelen waren er nog niet in gezet, dus onze wegverkeersleiders konden niet met één druk op de knop een regelscenario in werking zetten.

Dat ben ik daarom gaan invullen. Ik ben onze regelscenarioboekjes gaan verfijnen: teksten voor de DRIP’s maken, aanpassingen voor verkeerslichten bepalen, nagaan welke middelen van andere wegbeheerders ingezet konden worden, etc. Allemaal in Visio, op papier dus – voor mij een tijdrovende klus omdat Visio in mijn ogen niet uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid.

Toen die verfijnde regelscenarioboekjes goedgekeurd waren door de RTT voorzitter, moesten de maatregelen nog geconfigureerd worden in MobiMaestro. Ook dat is veel werk en vereist precisie, zodat de wegverkeersleider exact weet wat de bedoeling is. Ik heb me met lichte ergernis steeds afgevraagd of dit allemaal niet wat sneller en beter kon. En inmiddels weet ik daar gelukkig het antwoord op!

Op dit moment zijn de papieren regelscenarioboekjes natuurlijk nog in gebruik. Wegverkeersleiders moeten ze erbij pakken als er een incident is en ze moeten controleren welk scenario ze moeten inzetten en wat de afspraken zijn. En daar zit voor mij ook een zwakke plek in het huidige proces: hoe weet de wegverkeersleider nu zeker dat hij/zij naar de juiste versie van het boekje kijkt? Het versiebeheer blijft lastig wanneer je met geprinte boekjes werkt.

De DRS tool is daarin in mijn ogen echt de toekomst. Je kijkt allemaal naar dezelfde versie en het geheel is veel overzichtelijker. Zoeken op een kaart om te zien welke scenario’s beschikbaar zijn is vele malen praktischer dan zoeken in een lijst met bestandsnamen. En ik droom stiekem al van de tijd waarin ik een nieuw scenario moet ontwerpen maar dit zonder Visio kan gaan doen – hoe heerlijk zou dat zijn!

Ik kan dan ook niet wachten om zo snel mogelijk met de DRS tool te starten. Dat is gelukkig al snel, want de provincie Noord-Holland is één van de koploperregio’s die al tijdens de pre-productiefase gaan schaduwdraaien met de tool. Ik ben nu scenario’s aan het selecteren die ik vanaf augustus, samen met mijn collega’s, kan gaan invoeren. En zo kunnen we in de praktijk gaan ervaren hoe de tool functioneert en wat nog verbeterd kan worden.

En daarna volgt de fase waarin alle wegbeheerders in Nederland deze tool kunnen gebruiken! De uniformiteit en standaardisatie die dat met zich meebrengt, zijn wat mij betreft grote voordelen. We kunnen makkelijker samenwerken, we kunnen in de grensgebieden makkelijker opereren en zelfs je sturingsgebied aan de randen vergroten door middelen van andere wegbeheerders te benutten.

Mijn oproep aan alle collega-wegbeheerders is dus ook: kom zelf eens kijken bij de webinars waarin een demo wordt gegeven en raak overtuigd van de gebruiksvriendelijkheid, tijdswinst en efficiëntie van DRS!

Richard van den Bosch
Verkeerskundige provincie Noord-Holland
Lid van de DRS Expertgroep

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)