Bezig met laden...

Diego gelanceerd in de eerste twee verkeerscentrales van RWS | VM-IVRA & DRS | DMI

home "»" Community's "»" VM-IVRA & DRS "»" artikelen "»" Diego gelanceerd in de eerste twee verkeerscentrales van RWS
VM-IVRA & DRS

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Diego gelanceerd in de eerste twee verkeerscentrales van RWS

Diego gelanceerd in de eerste twee verkeerscentrales van RWS

Op 4 juli om 6.30 uur ging Diego live in de verkeerscentrale Zuid-Nederland en Verkeerscentrale Nederland (VCNL). De stap van papieren naar digitale regelscenario’s is daarmee gezet. Diego is namelijk de nieuwe alles-in-één tool voor het ontwerpen, beheren en raadplegen van regelscenario’s. Hoewel er reikhalzend naar uit werd gekeken, waren onze wegverkeersleiders voornamelijk bezig met de boerenprotesten op snelwegen en bij distributiecentra. Hierdoor maakte Diego, na maanden voorbereiding, een stille entree. Een paar dagen later werd deze mooie mijlpaal alsnog gevierd met taart, een toost en het symbolisch weggooien van de papieren regelscenarioboekjes.

Rijkswaterstaat werkte tot voor kort, net als alle andere wegbeheerders, met papieren regelscenarioboekjes. In zo’n boekje is vastgelegd wat er precies moet gebeuren in een bepaalde situatie. Deze boekjes werden met het nodige knip- en plakwerk in elkaar gezet. Het was een tijdrovend, onoverzichtelijk en toch wat foutgevoelig proces. Want hoe weet je zeker dat je de actuele versie voor je hebt en komt deze wel overeen met het boekje van je collega? Daarom is het initiatief genomen door Rijkswaterstaat, de gemeentes Den Haag en Amsterdam en de provincie Noord-Holland om samen met NDW (Nationaal Dataportaal Wegverkeer) een webbased applicatie te ontwikkelen. Diego was geboren!

Opleiden, boekjes overzetten en dan: versnipperen
Onze organisatie heeft zich de afgelopen maanden voorbereid op de komst van Diego. Adviseurs verkeersmanagement en wegverkeersleiders werden opgeleid en de boekjes werden gemigreerd met hulp van RHDHV. Dit alles met als resultaat dat VCZN en VCNL als eerste over zijn gegaan op Diego. De andere vier centrales volgen later deze zomer, zodat in september alle papieren regelscenario’s versnipperd kunnen worden.De samenwerking verbeterd dankzij digitalisering
David van Baarle (directeur Wegverkeersmanagement) was afgereisd naar Helmond om de komst van Diego te vieren: “We vergeten soms om stil te staan bij onze successen. Ik ben dan ook heel blij dat we dit nu wel doen, omdat we met de digitalisering van regelscenario’s een grote stap zetten. Niet alleen binnen RWS, maar ook met andere wegbeheerders. Want we praten regelmatig over samenwerking in de keten, met wegbeheerders en marktpartijen, maar onze regelscenario’s zijn daar het bewijs van. En door deze boekjes te digitaliseren wordt deze samenwerking alleen maar beter. Ook draagt het bij aan de samenwerking tussen onze verkeerscentrales. Want dankzij digitalisering kun je makkelijker taken van elkaar overnemen. Fijn dus dat de boekjes de shredder in kunnen!”

Diego helpt bij uniformiteit, vindbaarheid en inzet
Ook Jos Roeberding (Hoofd van de verkeerscentrale Zuid-Nederland) ziet de voordelen van Diego in:
"We hebben heel veel regelscenario’s: voor regionale samenwerking, tunnels, incidenten, wegwerkzaamheden en nog veel meer. Diego helpt ons qua uniformiteit, vindbaarheid en inzet om steeds meer op één lijn te komen met elkaar. Daarnaast is het ook een heel prettige, intuïtieve applicatie en onze collega’s zijn goed opgeleid, dus we kunnen hier echt goed mee uit de voeten.”

Intelligentie en kunde van de organisatie wordt ondersteund
Diego is gerealiseerd binnen het project Digitalisering Regelscenario’s, onderdeel van het RWS programma Talking Traffic. Folkert Bloembergen is programmamanager Talking Traffic: “Ik ben van mening dat Diego de intelligentie en kunde van Rijkswaterstaat op het gebied van regelscenario’s goed ondersteunt. Ik wens de organisatie dan ook veel plezier met de tool en ik verwacht dat Diego de komst van Dynac helpt.”

Alle wegbeheerders zijn welkom!
Komende maanden bereiden ook de centrales in Velsen, Rhoon, Wolfheze en Utrecht zich voor op de overstap naar Diego. En ook Den Haag en Amsterdam gaan over. Idealiter gaan alle Nederlandse wegbeheerders Diego gebruiken; zij kunnen bij NDW aankloppen om aan te sluiten.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)