Samenspel van wegbeheerders en serviceproviders

Je kent het wel: bij het invoeren van een bestemming in de navigatie verschijnt een melding van verwachte verkeershinder met bijbehorende vertraging. Gelukkig stelt de navigatie meteen een alternatieve route voor. Alleen leidt die alternatieve route wel dwars door een dorpskern of langs een uitgaande school. Met VM-IVRA willen we dit soort situaties voorkomen.

Wegbeheerders delen actuele data uit de verkeerscentrale, over bijvoorbeeld ongelukken en wegwerkzaamheden met serviceproviders. En ook stellen ze beleidsinformatie beschikbaar over bijvoorbeeld milieuzones of schoolzones. Serviceproviders kunnen hierdoor weggebruikers beter informeren, maar ook de kwaliteit van de (omleidings)routes verbeteren. Dat is waar VM-IVRA voor staat.

VM-IVRA is win-win

Dit levert voordeel op voor alle betrokken partijen, want: 

  • De weggebruikers komen met zo min mogelijk vertraging aan op hun bestemming.
  • Serviceproviders kunnen de kwaliteit van hun dienstverlening verbeteren, waardoor de waardering van de gebruikers voor deze serviceproviders toeneemt, met mogelijk meer gebruikers tot gevolg. 
  • Wegbeheerders kunnen, dankzij de serviceproviders, weggebruikers bereiken op locaties waar nu geen fysieke middelen (zoals een informatiepaneel) staan, omdat de meldingen in-car verschijnen.

Een win-win-win situatie dus!

Planning VM-IVRA

VM-IVRA is nog volop in ontwikkeling. Na een succesvolle Proof of Concept in delen van het land in 2022, staat voor 2023 een landelijke uitrol gepland. Hierbij nemen we de lessons learned van de PoC over. 

Over RWS Talking Traffic en de Digitaliseringsopgave

Het project VM-IVRA is onderdeel van het RWS-programma Talking Traffic. Dat programma werkt aan innovatieve oplossingen om het verkeer veiliger, schoner en slimmer te maken met behulp van verkeersdata. Hiermee kunnen wegbeheerders het verkeer beter sturen en gaan weggebruikers goed geïnformeerd de weg op. Bij verkeersdata hebben we het over 15 data-items, de zogenoemde Data Top 15. In 2019 zijn digitaliseringsafspraken gemaakt tussen overheden en deze 15 data-items zijn daar onderdeel van. Met VM-IVRA geeft Rijkswaterstaat dus invulling aan deze afspraken en de smart mobility ambitie. Met deze video ben je in 2 minuten volledig op de hoogte van het werk van Talking Traffic.

Waarom lid worden van deze community?

Ben je betrokken bij één van de projecten of wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Registreer je dan bij dit platform en ga dan naar de VM-IVRA community.

Je kunt dan reageren op nieuwsberichten, foto’s van bijeenkomsten bekijken en je ontmoet andere collega’s. Voor leden van de VM-IVRA projectgroepen is er daarnaast nog de mogelijkheid om online samen te werken en bestanden met elkaar te delen.

Vragen? Stel ze aan onze community manager Eline Loogman