Bezig met laden...

Chauffeur als operator? Rapportage invloed van Connected Automated Transport op taken en skills | CATALYST Living Lab | DMI

home "»" Community's "»" CATALYST Living Lab "»" artikelen "»" Chauffeur als operator? Rapportage invloed van Connected Automated Transport op taken en skills
CATALYST Living Lab

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Chauffeur als operator? Rapportage invloed van Connected Automated Transport op taken en skills

Chauffeur als operator? Rapportage invloed van Connected Automated Transport op taken en skills

 /5
0 (0stemmen)

CATALYST ontwikkelt en versnelt Connected Automated Transport-innovaties voor veiliger, efficiënter en duurzamer zwaar wegtransport. Dit doen we door verder te kijken dan de voertuigtechnologie en ons te richten op integratie in de logistiek, beleid en regelgeving, fysieke - en digitale infrastructuur en sociale innovatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het meenemen van het perspectief van de gebruiker, ofwel de vrachtwagenchauffeur. 

In het kader daarvan heeft TNO in samenwerking met verschillende partners uit het CATALYST-living lab een onderzoek uitgevoerd naar de impact van Connected and Automated Transport technologieën op:

  • Taken en skills van vrachtwagenchauffeurs in de komende 5-10 jaar.
  • Mogelijkheden voor zij-instroom in het beroep van vrachtwagenchauffeur.

Chauffeur van de toekomst is operator

Op basis van interviews met professionals uit de logistieke praktijk (De Rijke Transport, ECT, Ewals Cargo Care, Getru, Sectorinstituut Transport en Logistiek) en technologie-experts (TNO) en desk research kunnen we concluderen dat:

  • Er in de komende 5-10 jaar sprake zal zijn van een verschuiving van het belang van sommige taken en skills. Taken en skills waarin informatie en communicatie een rol spelen worden belangrijker.
  • De chauffeur van de toekomst wordt gezien als een ‘operator’ – iemand die de juiste instellingen meegeeft aan het systeem en checklists afwerkt. Het voertuig doet de rest.

De Connected and Automated Transport technologieën die we hebben meegenomen in dit onderzoek zijn hieronder weergegeven.

Skills maken transparanter wat een werknemer kan dan diploma’s

Onze samenleving staat voor grote maatschappelijke transities, waaronder digitalisering en automatisering. Om deze transities mogelijk te maken en innovaties goed te laten landen op de werkvloer, is het cruciaal dat we ons menselijk kapitaal continue ontwikkelen en optimaal inzetten.

De overgang van een diploma-naar een op skills gebaseerde arbeidsmarkt en leeromgeving kan dit ondersteunen [1,2]. Skills omvatten algemene vaardigheden, fysieke en mentale vermogens en werkstijlen.

  • Skills maken transparanter wat een werknemer kan dan diploma’s. Skills waarderen en ondersteunen hierdoor dat mensen hun hele leven blijven leren. Door te kijken naar skills, wordt duidelijk dat verschillende beroepen weliswaar verschillende diploma’s vragen, maar vergelijkbare onderliggende skills. Hierdoor kan zij-instroom op basis van skills bevorderd worden. 
  • Een op skills gebaseerde werk-leeromgeving kan hierdoor bijdragen aan de productiviteit van organisaties (juiste mensen op de juiste plaats) en aan duurzame loopbanen en inclusie.

Meer weten?

Lees dan onze volledige rapportage Impact van Connected Automated Transport op skills van vrachtwagenchauffeurs of neem contact op met Elisah van Kempen (elisah.vankempen@tno.nl)


[1] OECD. Skills Strategy. Diagnoserapport Nederland, 2018
[2] World Economic Forum. Strategies for the new economy: Skills as the currency of the labour market. Centre for the New Economy and Society White Paper, World Economic Forum: Geneva. 2019

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)