Schakel JavaScript in om de bestand uploader te gebruiken.
De Nederlandse transportsector staat voor een grote duurzaamheidsopgave om voor 2030 de CO2 uitstoot van logistiek met 3,7 Mton te verminderen. Er is een combinatie van maatregen nodig om dit doel te bereiken. In dit paper gaan we in op de bijdrage van nieuwe technologie – en dan specifiek Connected Automated Transport (CAT) innovaties – aan verduurzaming van wegtransport in Nederland. Een thema dat vooralsnog niet veel aandacht heeft in de actieagenda van de Topsecor Logistiek.
Middels een Living Lab aanpak is in het CATALYST programma op basis van real-world driving data in kaart gebracht dat er brandstof – en CO2 besparing gerealiseerd kan worden met behulp van CAT innovaties zoals het rijden met Adaptive Cruise Control (ACC) en het gebruik van iVRI’s.
CATALYST werkt in de lopende activiteiten verder aan het in kaart brengen van de real-world impact van de Super EcoCombi en C-ACC rijden – als voorloper op truck platooning. Daarnaast onderzoekt CATALYST het verduurzamingspotentieel van smart dollies (autonome voertuigen op yards) door simulatieonderzoek en metingen aan huidige terminalvoertuigen te combineren.
Voor het succesvol implementeren van Connected Automated Transport innovaties is een multidisciplinaire aanpak nodig die kijkt naar zowel de impact (bijv. op verduurzaming, veiligheid, efficiëntie en doorstroming) als verschillende randvoorwaarden. Connected Automated Transport gaat om meer dan de voertuigtechnologie: alleen als er rekening wordt gehouden met organisatorische en sociale innovatie is integratie in de logistieke keten mogelijk.
Dit paper, geschreven voor de vervoerslogistieke werkdagen 2021, bespreekt de resultaten van onderzoek gedaan in het Catalyst Living Lab en blikt ook vooruit.