Bezig met laden...

De luchtvaart moet op de schop: ‘E-Flight Academy is slechts het begin’ | Duurzame Luchtvaarttafel | DMI

home "»" Community's "»" Duurzame Luchtvaarttafel "»" artikelen "»" De luchtvaart moet op de schop: ‘E-Flight Academy is slechts het begin’
Duurzame Luchtvaarttafel

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
De luchtvaart moet op de schop: ‘E-Flight Academy is slechts het begin’

De luchtvaart moet op de schop: ‘E-Flight Academy is slechts het begin’

 /5
0 (0stemmen)

De luchtvaart moet verduurzamen. Matthijs Collard is oprichter van E-Flight Academy en stoomt piloten klaar om elektrische vliegtuigen te besturen. Wanneer de technologie zover is, zijn de piloten er klaar voor. “De luchtvaart moet snel op de schop.”

Als ontwerper en ondernemer werkte Matthijs Collard met zijn eigen ontwerpbureau aan problemen in de digitale hoek. Maar het stukje voldoening bleef uit. Hij wilde de toekomst duurzamer maken. “De auto-industrie is al volop aan een vergroening bezig, maar de luchtvaart loopt nog hopeloos achter”, zag Collard. Hij gooide het roer om en richtte E-Flight Academy op. “Deze traditionele sector moet snel op de schop.”

Collard: “Ik wist niets van deze sector, dus ik wilde eerst veel leren in een bestaand team. Ik wilde me aansluiten bij een club die hier al diep in zit, maar ik kwam er al snel achter dat die organisatie in Nederland niet bestond. Met uitzondering van een aantal studententeams en een paar start-ups die onderdelen ontwikkelen, waren er tot voor kort op het gebied van elektrisch vliegen nauwelijks commerciële bedrijven actief.”

Met E-Flight Academy wil Collard piloten opleiden in elektrische vliegtuigen. Want stil en schoon vliegen is volgens hem de toekomst. Zo werkt E-Flight Academy samen met de vliegschool van KLM: De KLM Flight Academy. Piloten in opleiding voor KLM krijgen sinds dit jaar ook les in elektrische vliegtuigen.

Hoe zorg jij voor snelle verduurzaming?

“Er gebeurt nog veel te weinig in de luchtvaart. De sector is heel traditioneel en daardoor is het lastig om nieuwe, innovatieve ideeën door te voeren. We móéten dit veranderen. Onze insteek is om klein te beginnen. Het is nog niet mogelijk om langer dan een uur in een elektrisch vliegtuig te vliegen. We vroegen onszelf af: wat kun je in een uur doen? Een vliegles! We moeten niet blijven wachten, maar ergens beginnen. We geven piloten les in elektrische vliegtuigen die anders met brandstof zouden vliegen. Daarnaast doen we veel praktijkervaring op wat helpt bij het ontwikkelen van de technologie. Zowel die van de vliegtuigen als van de laadinfrastructuur die op de grond nodig is."

Waar loop je tegenaan?

“Regelgeving voor elektrisch vliegen ontbreekt. Het was daarom best wel lastig om een opleiding te schrijven voor piloten in elektrische vliegtuigen. Denk alleen al aan de vraag: wat voor brevet krijg ik als ik klaar ben met deze opleiding? We hebben zelf het antwoord gegeven en zijn daarmee een uitzondering op de regel in Nederland. We hopen natuurlijk dat we de weg hebben gelegd voor regelgeving in heel Europa.

Maar ook technische regelgeving is compleet anders, zoals voor het laden van een vliegtuig. In principe mag je geen vliegtuigen tanken in een hangar. Dat is een regel in verband met eventueel brandgevaar. Maar door die regel mag je ook een elektrisch vliegtuig niet opladen in een hangar. Dat is vreemd, omdat de fabrikant van deze vliegtuigen juist verplicht om het vliegtuig binnen op te laden omdat er geen regen, wind en stof in het laadpunt mag komen. Daar moeten we rekening mee houden, maar dat betekent niet dat het ons tegenhoudt om eraan te beginnen. Iemand moet het namelijk doen. Daardoor wordt het voor de volgende steeds makkelijker.”

Welk type leider is daarvoor nodig?

“Om de verduurzaming in zo’n stugge sector als de luchtvaart door te zetten, zijn er mensen nodig die risico durven nemen. In de nieuwe markt waarin we zitten hebben we mensen met lef nodig, die niet in eerste instantie afgaan op kortetermijnwinsten. Een goede leider moet heel veel samenwerken. Met andere bedrijven, organisaties en kennisinstellingen. Iedereen is namelijk onderdeel van de puzzel. We hebben daarom het initiatief genomen een campus te starten, waarin alle initiatieven op het gebied van elektrisch vliegen bij elkaar komen. In deze business moet een leider niet vastzitten, maar wendbaar zijn.”

Welk doel heb je voor ogen?

“Een uurtje elektrisch vliegen is natuurlijk nuttig voor de opleiding, maar ook voor de beeldvorming. We willen dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de toekomst van elektrisch vliegen. We vliegen nu in een tweezitter, maar hopen heel snel over te gaan naar een vierzitter en zelfs een tien- of twintigzitter. Ik hoop dat veel bedrijven inzien dat wat wij doen, ook interessant is voor de rest van de markt. We willen ze meetrekken en enthousiast maken. Zo hopen we dat er overal waar het mogelijk is elektrisch gevlogen gaat worden. Stil en schoon."

Bron: Change.inc

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)