Bezig met laden...

Drone met lange adem van 750 km | Drone2Go | DMI

home "»" Community's "»" Drone2Go "»" artikelen "»" Drone met lange adem van 750 km
Drone2Go

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Drone met lange adem van 750 km

Drone met lange adem van 750 km

 /5
0 (0stemmen)

Met een drone dijken inspecteren. De ramp in Limburg toonde aan hoe belangrijk dat is. Net als in kaart brengen van vervuiling. In 2022 test Antea Group zo’n slim vliegtuigje in een marathon naar Kopenhagen.

Pakjes

’Natuurlijk zou je met onze drone ook pakjes kunnen bezorgen”, zegt Mark van Esterik, innovatiemanager bij het bekende ingenieurs- en adviesbureau. „Maar daar gaat het ons niet om. Wij werken voor het algemeen belang, zoals duurzaamheid, veiligheid en ruimtelijke ordening. Van de inspectie van industriegebieden tot de monitoring van verkeerssituaties.”

Hij geeft een voorbeeld: „Nu wordt de conditie van een brug soms nog gecontroleerd door experts die er in een bakje onder hangen. Een drone doet dat makkelijker, veiliger en sneller.”

Monsters

Een ander voorbeeld is het vliegtuig of de helikopter van de Kustwacht die een olievlek ontwaart. „Die geeft de coördinaten door aan een schip dat erop afvaart en monsters neemt. Een drone kan dat allebei.”

Laserstralen

Marks collega, directeur milieu en veiligheid Coert Ruseler voegt eraan toe: „Ook voor de archeologie is hij zeer handig. „Hij kan vanuit de lucht met laserstralen en algoritmen precies meten waar de resten van bijvoorbeeld een middeleeuws kasteel liggen, zoals we onlangs in Zeeland hebben laten zien. Dat scheelt heel wat gegraaf.”

Accu’s

Behalve tijd, mankracht en materieel, bespaart een drone ook energie. „Een vliegtuig, helikopter of graafmachine gebruikt veel fossiele brandstof. Een drone kan op een accu vliegen en is dus veel schoner. Omdat hij klein is verbruikt hij ook nog eens weinig.”

"Regelgeving grootste belemmering"

Zo’n onbemand vliegtuigje op waterstof laten vliegen is toch nóg milieuvriendelijker? „Dat wel maar waterstoftanks zijn nog al groot”, weet Mark van Esterik. „Maar een grotere belemmering is de regelgeving. Vanwege de veiligheid mag een drone nog niet op waterstof vliegen, op accu’s wel.”


De Lebuinuskerk in Deventer kijkt toe hoe de Antea-drone de kaden langs en de brug over de IJssel inspecteert.

Voor elke opdracht wordt het vliegende apparaat voorgeprogrammeerd. Vervolgens verzamelt het data en geeft die door, soms in de vorm van (3D-)beelden. Voor de 750 km lange marathon van Antea’s plaats van oprichting in het Friese Oranjewoud naar Kopenhagen, de Xpedition New Horizons, mogen klanten, partners en kennisinstituten ideeën doorgeven. „Dan programmeren wij die in”, zegt Coert Ruseler.

Experiment

De expeditie gaat nu nog in etappes. Het is een experiment, legt Coert uit. „Als de drone bijvoorbeeld een dijk heeft geïnspecteerd, stoppen we en kijken we wat er goed en slecht ging en laten hem desnoods nog een keer de opdracht uitvoeren. Maar straks vliegt hij het hele stuk zelfstandig.”

Vliegende auto’s

Is de toekomst aan de drone? Dat kun je nooit voorspellen”, waarschuwt Mark van Esterik. „Maar ik denk dat onbemande vliegtuigjes wel het beeld gaan bepalen. Er worden nu al vliegende auto’s gemaakt. Wij denken al na over de infrastructuur, zoals kleine vliegveldjes aan de rand van het stadscentrum. Of wellicht kunnen ze al verticaal opstijgen en landen. Dan heb je nog minder ruimte nodig.”

Pottenkijker

Voor schending van de privacy is het duo niet bevreesd. „Er komen speciale droneroutes. Net als nu de autosnelwegen. Dus er hangt niet onverwacht een pottenkijker voor je raam.”

Bron: Telegraaf

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)