De Slim Onderweg community

De gedachte achter Slim Onderweg? Een plek waar mensen kennis en ideeën uitwisselen over de mobiliteit van de toekomst. Op onze community kun je jouw mening laten horen. Of je nu als beleidsmaker werkt in de mobiliteit, ondernemer bent of als hobbyist de highlights van CES doorstruint: op Slim Onderweg kan je terecht en praat je mee. 

Slim Onderweg is een initiatief van de ANWB, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, RAI Vereniging, CBR en Provincie Noord-Holland.

Community manager Caroline De Cristofaro 

Sluit jij ook aan?

Uitleg sleutelthema’s

ADAS 

Wat zijn ADAS?

ADAS is de afkorting voor ‘Advanced Driver Assistance Systems’ - Engels voor ‘geautomatiseerde bestuurder assistentie systemen’. Een mond vol voor de verschillende elektronica in onze auto’s die als doel hebben ons verkeer veiliger te maken. Ze helpen ons risico’s te vermijden en gevaarlijke situaties op de weg onder controle te krijgen.

Een eenvoudig voorbeeld? Het piepje in je auto als je achteruit rijdt. Objecten die te dichtbij komen, worden gedetecteerd, wat jou helpt je auto schadevrij te houden. Een ander voorbeeld is het ‘collision warning system’ - deze ontdekt gevaarlijke situaties in het voorliggende verkeer, vóórdat ze gebeuren.

Hoe werkt ADAS?

ADAS werken door middel van RADAR (zoals in verkeerstoren op het vliegveld) of LiDAR - met laserlicht. Maar ook GPS, bluetooth, wifi of 4G zijn signalen die de systemen gebruiken om de omgeving van je auto te scannen en deze informatie voor jouw rit ‘geschikt’ te maken. Sommige ADAS waarschuwen alleen, andere ADAS nemen voor een korte periode de besturing van je auto over. Allemaal voor jouw veiligheid én die van je medeweggebruikers.

MaaS 

De kerngedachte achter Mobility as a Service (MaaS) is dat het gebruik van deze mobiliteitsdiensten belangrijker wordt dan het bezit van bijvoorbeeld een eigen auto of fiets. Het wordt namelijk steeds drukker op de weg. In plaats van muziek of films te kopen neem je tegenwoordig een abonnement op Spotify of Netflix. Je betaalt voor het gebruik, niet voor het bezit. Zo werkt dat ook bij de meeste MaaS-concepten.

Wil je je straks verplaatsen van A naar B, dan is er app waarmee je je reis van A tot Z kunt plannen en betalen. In plaats van losse vervoersbewijzen bij verschillende aanbieders, of de maandelijkse kosten van een eigen auto, betaal je bijvoorbeeld een vast bedrag per maand voor onbeperkt vervoer. Of het nu gaat om een deelauto, -fiets, een taxi of de trein. Mobility as a Service (MaaS) is de verzamelnaam voor deze ontwikkelingen.

Ook in Nederland volop in ontwikkeling. Er zijn op dit moment vooral veel losse initiatieven. MaaSKaart.nl probeert daar verandering in te brengen, door ze inzichtelijk te maken. Op termijn komen er steeds meer apps die verschillende diensten gaan bundelen, zodat je als gebruiker in één keer je reis kunt plannen, boeken en betalen. 

OV 

Samen met provincies, metropoolregio’s, vervoerders en ProRail heeft IenW gewerkt aan een toekomstbeeld openbaar vervoer 2040. Dit moet richting geven aan een nieuwe OV beleid dat in 2040 van kracht moet gaan. 

Hierbij focussen IenW en partners vooral op technologische ontwikkelingen als apps en manier om het in- en uitchecken tussen verschillende vervoerders te beperken. Daarnaast moeten de treinen van de toekomst meer ruimte bieden om te werken, zodat het voor mensen die vaak met de auto gaan aantrekkelijker wordt om hiervoor te kiezen.

Ook zoekt het IenW naar oplossingen om het OV duurzamer en schoner te maken. Zo komen we als Nederland internationale afspraken over het tegengaan van klimaatverandering na. De eerste stappen zijn daarbij al gezet. Zo rijdt de GVB in de gemeente Amsterdam nu grotendeels met elektrische bussen.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder: het is volop in het nieuws en er komen steeds meer betaalbare modellen met een grotere actieradius op de markt. En dat moet ook wel, want onze overheid wil dat er na 2030 alleen nog elektrische auto's worden verkocht. Om dit te stimuleren heeft het kabinet een aantal maatregelen getroffen.

Belastingvoordelen en subsidies

Zo bespaar je met een elektrische auto op brandstofkosten, profiteer je van belastingvoordelen, betaal je voor je elektrische leaseauto minder bijtelling en zijn lokaal of regionaal subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Ook betaal je tenminste tot 2024 geen BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) en ben je bij volledig elektrische personenauto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.