Bezig met laden...

Wat doen ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) nou eigenlijk? Een korte uitleg | Slim Onderweg | DMI

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" Wat doen ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) nou eigenlijk? Een korte uitleg
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Wat doen ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) nou eigenlijk? Een korte uitleg

Wat doen ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) nou eigenlijk? Een korte uitleg

 /5
0 (0stemmen)

Ben je bekend met ADAS (Advanced Driver Assistance Systems)? ADAS zijn slimme hulpsystemen die je kunnen helpen bij het autorijden. Er rijden steeds meer voertuigen met dit soort slimme hulpsystemen rond – en vaak onder een wisselende naam. Wat doen dit soort systemen nou eigenlijk? Wat kun je ervan verwachten en het allerbelangrijkst: waar moet je op letten?

Wij leggen het haarfijn uit.

ADAS helpen jou beter rijden!

Kort gezegd kijken ADAS mee met de automobilist, wat het verkeer een stuk veiliger kan maken. Ze waarschuwen je, grijpen eventueel in en proberen daarmee ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

Maar jij blijft bestuurder

Onthoud: jij blijft de bestuurder. Net als een vriend op de bijrijdersstoel zien ADAS niet alles. Let daarom goed op en houd je handen aan het stuur. Hoewel sommige automerken graag de indruk wekken dat hun voertuigen zelf kunnen rijden, is dat over het algemeen nog niet het geval. Blijf dus zelf sturen en opletten. En zie je een keer een verkeersdeelnemer over het hoofd, dan kunnen jouw ADAS je helpen een ongeluk te voorkomen. 

Welke ADAS zijn er?

Veel voorkomende ADAS zijn Adaptive Cruise Control, Rijstrookondersteuning en een autonoom noodremsysteem. Adaptive Cruise Control houdt net als gewone cruise control een vaste, ingestelde snelheid aan, maar vermindert die als er een voorganger voor je verschijnt. Zo houd je altijd een veilige afstand.

Lees meer over Adaptive Cruise Control.

Rijstrookondersteuning waarschuwt je met visuele waarschuwingen (lampjes), geluidsignalen of trillingen als je de rijstrook onbedoeld dreigt te verlaten. Bij steeds meer voertuigen kan Rijstrookondersteuning ook ingrijpen en licht terugsturen. 

Lees meer over Rijstrookondersteuning.

Het autonoom noodremsysteem remt de auto af, indien je mogelijk gevaar over het hoofd ziet. Dat kunnen – afhankelijk van het systeem in jouw auto – motorvoertuigen, fietsers of zelfs voetgangers zijn. In sommige gevallen zal het voertuig tijdig weten te remmen, maar dit hoeft niet zo te zijn. Blijf dus opletten en kom je in een situatie waarin een botsing onvermijdelijk is, rem dan zelf uiteraard hard af en wacht niet op het systeem. 

Lees meer over autonome noodremsystemen. Weten welke systemen in jouw auto aanwezig zijn en wat ze doen? Vraag het je dealer.

Meer ADAS?

Lees alles over:

Rijstrookondersteuning

Adaptive Cruise Control

Autonome remsystemen

 

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)