Bezig met laden...

Hoe werkt rijstrookondersteuning en wat heb je eraan? | Slim Onderweg | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" Hoe werkt rijstrookondersteuning en wat heb je eraan?
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Hoe werkt rijstrookondersteuning en wat heb je eraan?

Hoe werkt rijstrookondersteuning en wat heb je eraan?

 /5
0 (0stemmen)

Een goede vriend helpt je als het nodig is, net als Rijstrookondersteuning. Rijstrookondersteuning waarschuwt je als je de rijstrook onbedoeld dreigt te verlaten met behulp van lampjes, geluidsignalen of trillingen. Of, bij nieuwere voertuigen, zelfs door licht terug te sturen. Maar jij blijft verantwoordelijk. Dus blijf opletten en blijf zelf sturen.

Wat zijn de voordelen van rijstrookondersteuning?

Wie heeft het niet eens meegemaakt? Een auto in je dode hoek over het hoofd zien of bij afdwalende gedachten je auto onopgemerkt richting de vluchtstrook rijden. Rijstrookondersteuning kijkt met je mee. Het slimme hulpsysteem waarschuwt je of grijpt in tijdens een onbedoelde stuurbeweging. Als je bijvoorbeeld de rijstrook dreigt te verlaten of als er zich voertuigen om jou heen bevinden.

Waar moet je op letten bij rijstrookondersteuning?

Let wel op: ADAS werken niet altijd feilloos en rijstrookondersteuning is hier geen uitzondering op. Blijf daarom zelf sturen en houd je aandacht op de weg. Dit hulpsysteem laat het in scherpe bochten wel eens afweten en kan een voertuig op 60 km-wegen door de belijning juist naar het midden van de weg leiden.

Let daarnaast op een laagstaande zon – deze kan de camera van het systeem verblinden, waardoor rijkstroken niet meer worden herkend. Zorg tenslotte bij vorst voor schone en ijsvrije ruiten. Is de camera bedekt met vuil, sneeuw of ijs, dan zal deze niet goed zijn werk kunnen doen.

Kortom: een voertuig met ADAS is nog geen zelfrijdende auto. Blijf opletten!

Welke verschillende soorten rijstrookondersteuning zijn er?

Lane Departure Warning (LDW)
Wanneer je van jouw rijstrook afdwaalt zonder je richtingaanwijzer te gebruiken, geeft dit systeem een waarschuwing. Omdat automobilisten zich vaak ergeren aan deze waarschuwingssignalen wordt dit systeem vaak uitgezet. Niet slim! Gebruik je richtingaanwijzers bij het wisselen van rijbaan en het probleem is opgelost.

Dodehoekwaarschuwing (ook wel Blind Spot Warning/BSW)
Dit is een camera in de buitenspiegel die waarschuwt met een lichtsignaal als je wordt ingehaald. Verander je toch van rijstrook dan geeft het voertuig ook een geluidssignaal af. Hetzelfde gebeurt wanneer je iemand inhaalt en te vroeg teruggaat naar rechts.

Lane Keep Assist (LKA)
Dit systeem grijpt in door middel van stuurcorrecties of een waarschuwing, wanneer je onbedoeld je rijstrook dreigt te verlaten. Wissel je van rijstrook en gebruik je de richtingaanwijzer, dan kun je probleemloos van rijstrook wisselen.

Wil je weten welke van deze systemen in jouw auto aanwezig is? Vraag ernaar bij je dealer.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)