Bezig met laden...

Een groeiend tekort aan laadpalen: van oorzaak naar oplossing | Slim Onderweg | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" Een groeiend tekort aan laadpalen: van oorzaak naar oplossing
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Een groeiend tekort aan laadpalen: van oorzaak naar oplossing

Een groeiend tekort aan laadpalen: van oorzaak naar oplossing

 /5
0 (0stemmen)

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt fors toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat er in slechts 5.000 van de ruim 13.200 buurten in Nederland publieke laadpalen staan. In de 5.000 buurten waar laadpalen aanwezig zijn woont 70% van de Nederlandse bevolking. In de praktijk betekent dit dat de laadpalen in ruim 1 op de 3 buurten overbezet zijn. 

Paal volgt auto?
Een scheefgroei tussen het aantal verkochte elektrische voertuigen en het aantal geplaatste publieke laadpalen was aanleiding voor het onderzoek van Enpuls. De meeste gemeenten plaatsen pas nieuwe laadpalen als autobezitters daarom vragen. Er wordt momenteel gehandeld vanuit het principe ‘paal volgt auto’, in plaats van andersom. 

Verwachting
Enpuls verwacht dat in 2025 alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn en dat vrijwel iedere Nederlander elektrisch wilt rijden. Ook blijkt dat de aanwezigheid van voldoende laadpunten voor particulieren een belangrijke voorwaarde is om elektrisch te gaan rijden. Het dringende advies van Enpuls is daarom om het aantal publieke laadpalen uit te breiden. 

Meer efficiëntie
Het is voor gemeenten niet altijd duidelijk hoeveel laadpalen er per buurt nodig zijn. Daarom wordt bezitters van een elektrische auto geadviseerd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de aanvraag ervan. Bovendien wordt gestreefd naar een datagedreven aanpak, waarbij op basis van bezetting in een bepaald gebied wordt besloten of het laadnetwerk uitgebreid moet worden. De combinatie van deze factoren bespaart gemeenten veel tijd en zou voor meer efficiëntie moeten zorgen. 

Naast het uitbreiden van het aantal laadpalen heeft Enpuls nog twee belangrijke aandachtspunten voor de komende jaren: elektrisch rijden aantrekkelijker maken voor niet-zakelijke bestuurders en elektrische auto’s opladen met duurzame stroom. 

 

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)