Bezig met laden...

Elektrisch rijden: uitstoot, duurzaamheid en kosten | Slim Onderweg | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" Elektrisch rijden: uitstoot, duurzaamheid en kosten
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Elektrisch rijden: uitstoot, duurzaamheid en kosten

Elektrisch rijden: uitstoot, duurzaamheid en kosten

 /5
0 (0stemmen)

Er worden in Nederland en Duitsland veel discussies gevoerd over elektrisch rijden. Is het wel duurzaam? Hoe schadelijk is de uitstoot die vrijkomt door het produceren van de batterij? En is een elektrische auto duurder dan een benzineauto?

Minder uitstoot dan verwacht
Uit recentelijk onderzoek van de TU/e, dat werd gedaan in opdracht van De Groenen in het Duitse parlement, blijkt dat de productie van de batterij tot minder CO2-uitstoot leidt dan gedacht. Dat komt volgens de onderzoekers van de Technische Universiteit doordat een elektrische motor gemiddeld vier keer minder energie nodig heeft dan een benzinemotor. Bovendien wordt onze energie steeds groener. Elektrische auto’s zijn daarom in alle gevallen nu al schoner, zelfs als je rekening houdt met de productie van de batterij en het stroomgebruik tijdens het rijden. “Een Tesla Model 3 stoot op dit moment al 65% minder CO2 uit dan een Mercedes C-Klasse”, aldus Dhr. Hoekstra, mede-auteur van het onderzoeksrapport. In het onderzoek werden ook een elektrische Golf en een Toyota Prius met elkaar vergeleken. De eGolf stoot 78 gram CO2 uit per kilometer, tegenover 168 gram van een Toyota Prius 168 (-54%). Zodra de Golf 28.000 kilometer gereden heeft, is de CO2 uitstoot die vrijkwam bij het produceren van de batterij ingelopen. 

Langere levensduur dan verwacht
Het onderzoek van de TU/e liet ook zien dat de levensduur van accu’s langer is dan gedacht. Het onderzoek toont aan dat de elektrische auto minimaal 250.000 kilometer meegaat. Tesla heeft een miljoen kilometer al aangetikt en er zijn ook studies die beweren dat 2 miljoen kilometer met de huidige technologie mogelijk is.

Elektrische auto: vele malen duurder?
Hoewel een elektrische auto in aanschaf duizenden euro’s duurder is dan een benzineauto, is het gebruik en onderhoud een stuk goedkoper. Volgens berekeningen van het kabinet bespaar je meerdere tientjes per maand, waardoor je het verschil in aankoopbedrag er gemiddeld binnen 4 jaar uithaalt. Dat verschil komt doordat je geen benzine gebruikt, minder onderhoudskosten hebt en geen wegenbelasting betaalt.

Volgens recente afspraken in het Klimaatakkoord moeten advertenties voor auto’s straks de gemiddelde totale kosten per maand melden. Dat zorgt er hopelijk voor dat consumenten minder kijken naar de aanschafprijs, en meer naar de kosten op de lange termijn.  

 

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)