Schakel JavaScript in om de bestand uploader te gebruiken.
Er zijn inmiddels 730.000 autodelers in Nederland. Daarmee is de Greendeal Autodelen II, een plan dat het het kabinet ontwikkelde naar aanleiding van het Klimaatakkoord, behaald. Dataplatform CROW-Kpvv deed hier onderzoek naar en stelde tevens vast dat steeds meer Nederlanders autodelen als goede oplossing zien voor veel mobiliteitsproblematiek. Ten opzichte van vorig jaar zag het platform een stijging van bijna 42 procent in autodelers, toen er 515.000 gebruikers waren.
Het aantal deelauto’s blijft volgens het platform nog wel achter op de afspraken die in de Greendeal Autodelen II zijn opgesteld. In het voorjaar van dit jaar waren dat er 64.000, 13.000 meer dan in 2019. In de Greendeal staan echter dat dit er begin 2021 100.000 moeten zijn. Het gaat wel de goede kant op en het aantal autodelers blijft stijgen, dus wellicht wordt dit doel in 2021 gehaald.
De populariteit van auto delen is het grootst in steden, daar groeit het fenomeen dan ook het hardst. Utrecht, vaker voorloper in duurzame innovaties, blijft de gemeente met de meeste deelauto’s per 100.000 inwoners. Amsterdam voert de lijst aan als gemeente met de meeste deelauto’s. Rotterdam heeft voor het eerst een plekje veroverd in de top 10 van autodeelgemeenten en schuift op van de twaalfde naar de negende plek. In het algemeen geldt: hoe sterker de verstedelijking, des te meer deelauto’s. Voor alle insights kun je terecht bij het dashboard van CROW-Kpvv.
Deelauto’s zijn in vergelijking met het gemiddelde Nederlandse wagenpark naar verhouding vaker elektrisch, namelijk 8,2 procent, waarvan 6,0 procent volledig elektrisch. Van alle personenauto’s in Nederland is 2,7 procent elektrisch, waarvan 1,2 procent volledig elektrisch
Ben jij al aan het autodelen geslagen? En zo nee, waar liggen voor jou de grootste barrières?