Bezig met laden...

Autodelen: voordelen, vormen en aanbieders | Slim Onderweg | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" Autodelen: voordelen, vormen en aanbieders
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Autodelen: voordelen, vormen en aanbieders

Autodelen: voordelen, vormen en aanbieders

 /5
0 (0stemmen)

De interesse in autodelen neemt toe. Dit geldt voornamelijk voor de grote steden. Uit cijfers blijkt dat het aantal boekingen bij autodeelplatformen momenteel zo’n 15% boven het niveau van 2019 ligt. Dit heeft onder andere te maken met de coronacrisis: mensen ontdekken de deelauto als alternatief voor het openbaar vervoer of voor het kopen van een eigen auto. 

Voordelen van autodelen
Een logisch gevolg van autodelen is dat het aantal autobezitters en het autogebruik daalt. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat één klassieke deelauto zorgt voor 9 tot 13 minder auto’s en dat de CO2-uitstoot van autodelers door minder autogebruik 8 tot 13 procent lager is. Minder autobezit en -gebruik heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar zorgt ook voor een lagere parkeerdruk. Daarnaast brengt autodelen een financieel voordeel met zich mee. Autodelen is voor mensen die weinig rijden (<10.000 kilometer per jaar) veelal goedkoper dan het bezit van een eigen auto, omdat de kosten voor de aanschaf, onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting komen te vervallen. 

Verschillende vormen van autodelen
Autodelen kan op verschillende manieren, namelijk klassiek, oneway, peer-2-peer, zakelijk en particulier. 

  • Klassiek: bij deze vorm van autodelen beheren aanbieders een eigen vloot van deelauto’s. Deze auto’s hebben bijna altijd een vaste parkeerplaats en zijn 24/7 beschikbaar. Voorbeelden zijn GreenWheels en ConnectCar. 

  • Oneway: bij oneway car sharing pik je ergens een deelauto op. Op de plaats van bestemming laat je de auto achter. Een voorbeeld hiervan is Car2Go. 

  • Peer-to-peer (P2P): bij deze vorm van autodelen verhuren particulieren hun eigen auto via een online platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. Voorbeelden van peer-to-peer carsharing zijn SnappCar en MyWheels.

  • Zakelijk: zakelijk autodelen kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van het wagenpark van de zaak.

  • Particulier: bij particulier autodelen is sprake als mensen (zoals buren, familie, vrienden) samen een auto gebruiken zonder bemiddeling van een platform of organisatie. 

Aanbieders van deelauto’s
In Nederland kennen we een ruim aanbod van autodeelplatforms. De website ritjeweg.nl geeft een overzicht van alle deelauto’s van de verschillende aanbieders en laat zien waar deze zich bevinden en hoeveel ze per maand kosten. Dit zijn de bekendste aanbieders van deelauto’s in Nederland:

Heb jij ervaring met autodelen? Met welke vorm? En wat zijn voor jou de voornaamste redenen om wel of geen auto te delen? Deel jouw mening in de discussie over dit onderwerp!

 

 

Opmerkingen (1)

   
tauvic

Het zou ook mooi zijn als er gegevens zijn van de ontwikkeling van autodelen.

11-jan-21 10:29
 · 
 /5
0 (0stemmen)
door