Bezig met laden...

ADAS of autonome auto? Dit zijn de 5 niveaus van autonomie | Slim Onderweg | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" ADAS of autonome auto? Dit zijn de 5 niveaus van autonomie
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
ADAS of autonome auto? Dit zijn de 5 niveaus van autonomie

ADAS of autonome auto? Dit zijn de 5 niveaus van autonomie

 /5
0 (0stemmen)

Veel mensen verwarren rijtaakondersteunende systemen (ADAS) met een volledig zelfrijdende (autonome) auto. Dat is gevaarlijk voor de verkeersveiligheid, aldus verkeersveiligheid experts. Auto’s met ADAS-systemen worden in artikelen vaak ‘semi-zelfrijdend’ genoemd, terwijl die term de lading niet helemaal dekt. 

Door deze verwarring denken bestuurders dat ze in de auto die is uitgerust met ADAS-systemen rustig achterover kunnen leunen en niet op de weg hoeven te letten, terwijl het tegendeel waar is. Bij een rijtaakondersteunend systeem zoals cruise control moet je met je voeten bij het rem- en gaspedaal blijven, omdat je op tijd moet kunnen reageren. Je moet dus alert blijven als je een ADAS-systeem gebruikt.

Autonome auto
Om een auto autonoom te maken moet deze uitgerust zijn met zeer geavanceerde technologieën, zoals radarsensoren in de voor- en achterbumper, LIDAR en gps. Alle gegevens moeten vervolgens worden verwerkt door de boordcomputer. Een sterk staaltje artificial intelligence! 

De mate van autonomie: 5 niveaus
Het pad naar een volledig autonome auto wordt veelal opgedeeld in 5 niveaus van automatisering, waarin niveau 0 totaal niet autonoom is en niveau 5 volledig autonoom. 

Niveau 0: informatie
Dit niveau is van toepassing op de auto die we allemaal kennen. Alle belangrijke systemen worden door de mens bediend. Er kan wel cruise control of een dode hoek waarschuwing aanwezig zijn. De bestuurder krijgt informatie en moet zelf ingrijpen om ongevallen te voorkomen.

Niveau 1: assistentie
De bestuurder rijdt en beslist, maar er is minimaal 1 systeem aanwezig dat hem bijstaat, bijvoorbeeld adaptive cruise control (auto bewaart automatisch een minimale afstand tot de voorganger). Vanaf level 1 kan het sturen, gasgeven en remmen in bepaalde situaties automatisch door een systeem worden geregeld. 

Niveau 2: gedeeltelijk autonoom
Net zoals het niveau impliceert moet de auto minimaal 2 dingen tegelijk kunnen om dit niveau te behalen. Denk bijv. aan adaptive cruise control en lane assist. De bestuurder zou theoretisch gezien tegelijkertijd zowel zijn handen van het stuur als de voeten van de pedalen kunnen halen. Desalniettemin moet de bestuurder te allen tijde direct de controle kunnen overnemen. Dit niveau is waar de meeste nieuwe auto’s zich momenteel bevinden. ADAS-systemen vallen veelal onder dit niveau. 

Niveau 3: semi-autonoom
Auto’s met dit niveau kunnen op niet al te ingewikkelde wegen geheel zelfstandig rijden. Doen zich onverwachte situaties voor, dan zal de auto waarschuwingssignalen geven aan de bestuurder om in te grijpen. Dit niveau wordt ook wel ‘eyes-off’ genoemd, omdat je bij wijze van de kracht kunt lezen terwijl je achter het stuur zit. ‘Bij wijze van’, omdat het wettelijk gezien niet is toegestaan.

Niveau 4: vergaand autonoom
Je kunt vanaf dit niveau spreken van een zelfrijdende auto. Ook kruispunten en op- en afritten kan deze auto zelfstandig nemen. Bij slecht weer (mist, harde regen) moet de bestuurder ingrijpen, omdat de waarneming van camera’s en lasersystemen dan niet betrouwbaar is. 

Niveau 5: volledig autonoom
Dit niveau wordt ook wel ‘mind-off’ genoemd, aangezien we bij dit niveau spreken van volledig autonoom rijden. Een stuur en pedalen zijn in deze auto niet nodig: de auto rijdt helemaal zelf, ook in lastige verkeerssituaties en met slecht weer. De bestuurder hoeft alleen de bestemming in te geven en het systeem te starten. 

De (nabije) toekomst 
Technisch gezien lijken niveaus 4 en 5 nog ver weg en wettelijk gezien zijn deze niveaus mogelijk nog complexer. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk bij een ongeluk? De realiteit leert namelijk dat deze auto’s niet altijd de juiste beslissing maken, denk bijvoorbeeld aan een onterechte noodstop, waardoor je door verkeer van achteren wordt geraakt. 

Hoewel niveau 4 en 5 nog geen nabije toekomst zijn, wordt er veel in geïnvesteerd en worden auto’s steeds autonomer. Vanaf 2022 is in de EU voor nieuwe auto’s een hele reeks ADAS-systemen verplicht. Denk bijvoorbeeld aan lane assist en een alcoholslot. Maar de meeste systemen die verplicht worden hebben een adviserende in plaats van corrigerende rol, zoals een achteruitrijcamera en intelligente snelheidsassistentie, die aangeeft wanneer je de maximumsnelheid overschrijdt. 

Opmerkingen (3)

   
Edwinnas

Deze beschrijving klopt niet helemaal. Het gaat om niveaus van automatisering (levels of automation). Dat is iets heel anders. En de beschrijving per level is niet accuraat. Een alcoholslot is geen adas-functie en de conclusies onderaan kloppen ook niet.

Voor een goed overzicht van wat voertuigondersteunende technologie is (in toenemende mate van automatisering) en een inzicht in de ontwikkeling geeft het Transportministerie van de VS (c.q. NHTSA) een goed overzicht: https://www.nhtsa.gov/technology-innovation/automated-vehicles-safety#topic-road-self-driving.

 

02-okt-20 13:01
 · 
 /5
0 (0stemmen)
door
   
BramWilterdink

Kun je dit toelichten Edwin?

Wat bedoel je precies met 'het gaat om niveaus van automatisering'? 

Ergens snap ik dat je een alcoholslot niet onder ADAS zou scharen, omdat het geen tech is die je tijdens het rijden gebruikt. Toch wordt de technologie door de Europese Commissie genoemd als ADAS. Onder meer in dit rapport: https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/ersosynthesis2018-adas.pdf

Ook: als jij jouw lijstje van verschillende niveaus van automatisering naast die van Sabina zet, lijken de overeenkomsten groter dan de verschillen. Waar zitten volgens jou de pijnpunten?

08-okt-20 12:32
 · 
 /5
0 (0stemmen)
door
   
Edwinnas

Goede vraag Bram. De eerste is dat de voertuigontwikkeling langs de lat moet worden gelegd van toenemende automatisering van het voertuig en niet langs de lat van autonomie. Het gaat er namelijk om dat er steeds iets anders wordt verwacht van de rol van de bestuurder in combinatie van wat wordt verwacht van een voertuigsysteem. En omdat die rollen lijken te veranderen (moet de bestuurder op de omgeving letten of doet het voertuig dat? En wat betekent dat voor de verantwoordelijkheid van bestuurder en systeem?), ontstaan steeds nieuwe kansen en gevaren. We moeten niet net doen alsof de auto simpelweg autonoom wordt, maar we moeten ons voorbereiden op een ontwikkeling waarbij we steeds iets anders vragen van bestuurders versus of in combinatie met een systeem. Dan is het wel handig om een overzicht te maken waarbij die niveaus kloppen. Zo is niveau 0 een voertuig zonder enige voertuigondersteuning tijdens het rijden en moet de mens alles doen. In niveau 1 en 2 gaat het niet om het aantal systemen, maar om de verdeling van taken en verantwoordelijkheden bij de dynamische rijtaak. Die verandert per beschreven niveau en stelt ons telkens voor andere uitdagingen voordat het veilig kan. En een alcoholslot wordt wel door de EU als ADAS betiteld (draagt bij aan verkeersveiligheid in het voertuig), maar speelt geen rol bij de dynamische rijtaak waar dit overzicht over gaat en hoort daarom niet thuis in dit verhaal.

08-okt-20 13:41
 · 
 /5
0 (0stemmen)
door
   
Redactie-DMI

Er wordt met onderstaand artikel dieper ingegaan op de verkeersveiligheid bij autonoom rijden:

Is it still wrongful death if the car is driving itself?

Did you know that self-driving cars cause more accidents (9.1 accidents per million miles driven) than vehicles involving a human driver (4.1 accidents per million miles driven)?

https://www.pittmandutton.com/firm-news/wrongful-death-self-driving-car/

14-jul-21 08:08
 · 
 /5
0 (0stemmen)
door