Bezig met laden...

RADAR versus LiDAR: wat is het verschil? | Slim Onderweg | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" RADAR versus LiDAR: wat is het verschil?
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
RADAR versus LiDAR: wat is het verschil?

RADAR versus LiDAR: wat is het verschil?

 /5
0 (0stemmen)

Hoe brengt een zelfrijdende auto zijn omgeving in kaart? Naast camera’s en software zijn twee technologieën erg belangrijk: RADAR (Radio Detection and Ranging) en LiDAR (Light Detection and Ranging). Wat zijn dit voor systemen? En hoe werken ze? 

RADAR en LiDAR 
RADAR als LiDAR zijn systemen die als het ware als een extra paar ogen met je meekijken tijdens het autorijden. Ze scannen met behulp van radar of laser de weg voor de auto en ‘zien’ het als er een obstakel opduikt. Of een andere weggebruiker. De systemen kijken ook naar jou als bestuurder. Maak jij geen aanstalten om dat obstakel of die voetganger te ontwijken en/of er hard voor te remmen, dan grijpt de auto zelfstandig in. Eerst geeft de auto een geluidssignaal en een knipperend licht op het dashboard. Doe je dan nog steeds niks, dan trekt hij zelf aan de noodrem totdat de auto helemaal stilstaat.

Het verschil tussen RADAR en LiDAR
Van RADAR heb je vast een keer gehoord. Dit werkt simpel gezegd als volgt: een antenne op het instrument zendt radiogolven uit die afketsen tegen het in kaart te brengen terrein. Diezelfde antenne pakt de signalen weer op, et voilà: een zelfrijdende auto weet waar hij voor moet uitwijken. 

LiDAR doet (net zo simpel gezegd) hetzelfde met laserpulsen. Klinkt hip, en dat is het ook: de technologie is nog maar een halve eeuw oud. Op hoog tempo vuurt de sensor signalen af – soms wel 150.000 per seconde – en vervolgens meet het hoe lang het duurt tot de signalen weer terug zijn. Zo wordt de afstand tot (en de grootte van) een object in kaart gebracht.

Welk systeem werkt beter? 
LiDAR is vooralsnog marktleider bij zelfrijdende auto’s. Google, Toyota en Uber gebruiken het allemaal. Met reden: de directe omgeving wordt door het systeem gedetailleerd (en in 3D!) in kaart gebracht. Ziet het iemand oversteken, dan ziet het ook welke richting deze persoon opkijkt. RADAR kan dat niet. Sterker nog, het systeem heeft soms zelfs moeite om twee kleine voertuigen van een grote te onderscheiden. Toch is er een fabrikant die erbij zweert: Tesla. Ze gebruiken steevast een door hen geoptimaliseerd RADAR-systeem, want ook aan LiDAR zitten haken en ogen. Het bereik van LiDAR is relatief klein en het kan erg moeilijk omgaan met mist, regen, sneeuw of stof.  

Desalniettemin worden er flinke stappen gezet op dit gebied. Innovator Blackmore presenteerde tijdens CES bijvoorbeeld een development kit. Deze kit vergroot het bereik van hun LiDAR-systemen met zo’n 250 meter. Daarnaast hangt de efficiency van een zelfrijdende auto natuurlijk nauw samen met andere technologieën die het aan boord heeft. 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)