Bezig met laden...

Tesla's AutoPilot: in potentie superieur? | Slim Onderweg | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" Slim Onderweg "»" artikelen "»" Tesla's AutoPilot: in potentie superieur?
Slim Onderweg

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Tesla's AutoPilot: in potentie superieur?

Tesla's AutoPilot: in potentie superieur?

 /5
0 (0stemmen)

Het promotiemateriaal van Tesla en het gebruik van de term AutoPilot doen denken dat een Tesla volledig zelfrijdend is. Dit zorgt voor onjuiste verwachtingen en verwarring over de rol van de bestuurder.

Tesla-rijders denken dat de Tesla zelf kan rijden en dat is precies het grootste gevaar van de auto, vindt Euro NCAP. “De bestuurder krijgt een vals gevoel van veiligheid en vertrouwt volledig op de systemen. Daardoor wordt niet meer actief op de weg gelet en dat is gevaarlijk. De enige rol die voor de bestuurder overblijft is ingrijpen als het systeem faalt, en dat is nou net wat een mens niet kan. Een systeem moet ervoor zorgen dat bestuurder ook zelf blijft opletten”, aldus de organisatie.

De veiligheid van rijhulpsystemen
Euro NCAP is een onafhankelijke non-profitorganisatie die de veiligheid van auto’s test. Sinds een paar jaar worden ook diverse rijhulpsystemen (ADAS) getest. De tests van deze organisatie worden gezien als de standaard bij het bepalen van de veiligheid van auto’s. Ze gaan namelijk veel verder dan crashtests en worden uitgevoerd volgens speciale test- en beoordelingsprotocollen.

Om de veiligheid van rijhulpsystemen te testen onderscheidt Euro NCAP twee belangrijke pijlers: Safety Back-up (systemen die ervoor zorgen dat je geen ongelukken krijgt) en Assistance Competence (het evenwicht tussen rijhulpsystemen en de betrokkenheid van de bestuurder). Auto’s worden vervolgens geclassificeerd van 1 (‘entry’) tot 4 (‘very good’).

Techniek staat (niet) voorop?
Tesla’s Model 3 scoort bij Euro NCAP slechts een 2 (moderate), terwijl de Audi Q8, BMW 3 Series en de Mercedes GLE wel de hoogst haalbare score van 4 behalen. Opvallend is dat de matige score van Tesla niets te maken heeft met de techniek. Model 3 scoort namelijk 95% als het gaat om Safety Back-up, een van de twee gehanteerde pijlers. De Audi Q8, BMW 3 Series en Mercedes GLE scoren met respectievelijk 84%, 90% en 89% minder hoog op dit vlak.

De lage score van Tesla heeft alles te maken met Assistance Competence. Waar Audi, BMW en Mercedes op dit gebied 78% of hoger scoren, scoort Model 3 slechts 36%. De reden? AutoPilot betrekt de bestuurder totaal niet bij het rijden, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt, en scoort zelfs 0 punten op het gebied van Driving Collaboration

Actief versus passief rijden
AutoPilot van Tesla wordt door Euro NCAP afgerekend op Assistance Competence, omdat de automobilist vrijwel niets hoeft te doen en zelfs door het systeem overheerst wordt. Kortom: de Tesla-rijder wordt te weinig betrokken bij het rijden en de aanwezige systemen worden te weinig gebruikt voor het monitoren van de bestuurder. Dat dit consequenties heeft blijkt ook uit het dodelijke ongeval met een Tesla in de hoofdrol. De bestuurder voelde zich zo veilig dat hij zelf niet meer oplette. Hij had gedurende de 37 minuten dat AutoPilot aanstond slechts 25 seconden het stuur vastgehad.

In potentie superieur?
Ondanks dat Tesla technisch gezien beter lijkt dan concurrerende merken, wint Tesla het bij Euro NCAP niet van de concurrentie. Kan Tesla met een aantal aanpassingen op het gebied van Assistance Competence eindigen met de hoogst mogelijke score? Of blijven de Duitse merken kampioen?

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)