Bezig met laden...

Koninkrijksdialoog 2020 - De Challenge | Smart Mobility Academy | DMI

home "»" Community's "»" Smart Mobility Academy "»" artikelen "»" Koninkrijksdialoog 2020 - De Challenge
Smart Mobility Academy

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Koninkrijksdialoog 2020 - De Challenge

Koninkrijksdialoog 2020 - De Challenge

 /5
0 (0stemmen)

Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om duurzaam te vliegen. Het zal nog een tijd duren voordat dat echt van start kan gaan, maar nu al zie je mooie en veelbelovende initiatieven.

De besturen van de ABC-eilanden en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat proberen het duurzaam vliegen nu stap-voor-stap te introduceren op de ABC-eilanden. Deze eilanden liggen niet ver van elkaar én er is veel vliegverkeer. Een uitgelezen kans dus voor de eerste schone vliegtuigen. Als dat duurzaam – en als het kan goedkoper - kan worden, is dat een hele mooie stap voorwaarts. Er is al een onderzoek gedaan naar welke elektrische of hybride vliegtuigen er zijn en welke eventueel geschikt zijn om in de nabije toekomst te gaan vliegen tussen de eilanden. Uit dat onderzoek blijkt ook al hoeveel energie er ongeveer nodig is om te vliegen. Via deze challenge willen we een stap verder komen.

Waar zijn we naar op zoek?

Hoe kan het beste de energie worden opgewekt die nodig is om de vluchten van reguliere vliegtuigen te vervangen voor een of meerdere elektrisch of hybride elektrische toestellen. Vragen die kunnen worden beantwoord zijn:

  • Welke vormen van duurzame energieopwekking zijn mogelijk op de eilanden (zon, wind, orkanen, water, anders?) en voor welke vorm zou jij kiezen? 
  • Zijn innovaties in opwekken van duurzame energie mogelijk?
  • Hoeveel oppervlakte is er nodig voor de opwekking en waar kan dat worden geplaatst (denk bijvoorbeeld aan afwegingen mbt zee of land (windenergie), daken of duinen (zonne energie), etctera. Benut eventuele mogelijkheden van andere stakeholders.
  • Welke beperkingen zijn er door natuur, luchtvaart, toerisme. 
  • Zijn er synergievoordelen te behalen met andere functies?
  • Kan het energienetwerk de energie aan?
  • Hoe kan energie worden opgeslagen op de luchthavens?
  • Maak een opzet voor een business plan en geef ook mogelijke partnerships aan (bijvoorbeeld daken van bedrijven). Geef ook aan waarom die partners zouden willen investeren.
  • Maak een compact rapport (met de eisen die je aangeeft).

Zie de bijlage voor meer informatie. 

Vragen?

Voor vragen over de aanpak van je inzending, ben je van harte uitgenodigd om de expertmeeting bij te wonen op 23 november van 15u – 16.30u (NL tijd).

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)