Bezig met laden...

Aan het werk met veilige, slimme en duurzame mobiliteit | Smart Mobility Academy | DMI

home "»" Community's "»" Smart Mobility Academy "»" blogs "»" Kees van Son "»" Aan het werk met veilige, slimme en duurzame mobiliteit
Smart Mobility Academy

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Aan het werk met veilige, slimme en duurzame mobiliteit

Aan het werk met veilige, slimme en duurzame mobiliteit

 /5
0 (0stemmen)

AAN HET WERK MET VEILIGE, SLIMME EN DUURZAME MOBILITEIT

Zij-instroomtraject provincie Noord-Holland

Sinds 1 april 2022 organiseert de provincie Noord-Holland een traject waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid voor een functie binnen het domein van de Slimme en Groene mobiliteit. Het tekort aan collega’s is namelijk groot.

Het idee voor dit traject is in 2017 ontstaan in de provincie Overijssel. Dit eerste programma ‘Aan het werk met Smart Mobility’ leverde in een half jaar tijd 20 sterk gemotiveerde smart mobility experts op, die bijna allemaal direct aan het werk konden.

Lindy Molenkamp was de initiatiefnemer van het traject bij provincie Overijssel (haar toenmalige werkgever). Inmiddels is het traject ook gestart in de provincie Noord-Holland. ‘Win-Win-Win-teams’ noemde Lindy Molenkamp dit traject eerder. Het gaat om teams van (hoog)opgeleide, mensen die op afstand van het werk staan. Hun ‘win’ is dat ze in korte tijd worden opgeleid voor specifieke aspecten van een werkveld waarin op dit moment grote behoefte is aan personeel. Dat maakt de kans op een baan erg groot.

De tweede win is dat bedrijven en organisaties deskundige steun krijgen voor vragen die zo nieuw zijn, dat er nog geen echte deskundigen voor zijn opgeleid. Bovendien biedt het traject organisaties mogelijkheden voor SROI, social return on investment. Dat gaat van een stageplek bieden, een gastcollege geven, een lesruimte ter beschikking stellen tot aan het in dienst nemen van een nieuwe collega.

Het leertraject is kort en krachtig om snel aan nieuwe praktijkvragen te kunnen voldoen. Deelnemers volgen een half jaar lang, vier dagen per week lessen. Hierdoor bouwen ze weer routine en ritme op in het werkende leven.

De deelnemers melden zich aan via het UWV en moeten beschikken over minimaal hbo denkniveau. Ze doorlopen een strenge selectieprocedure waarbij ook de samenstelling van de groep een belangrijk criterium is. Baangarantie is niet inbegrepen: de deelnemers moeten zelf een baan zoeken. De reeds afgeronde trajecten laten zien dat dit geen enkel probleem is. Tijdens het zij-instroomtraject zijn de deelnemers vrijgesteld van hun sollicitatieplicht en behouden ze hun uitkering.

Voor het werkveld zijn dit soort trajecten interessant omdat in een half jaar tijd een groep aanstaande collega’s wordt klaargestoomd om in het brede mobiliteitsveld aan de slag te gaan. Geschat wordt dat circa 75% van de deelnemers werkt vindt in het Smart Mobility werkveld.

Belangrijke succesfactoren van het zij-instroomtraject zijn de zorgvuldige selectie van deelnemers en de (relatief korte) duur van de opleiding. De combinatie van inhoud en werkervaring tijdens het traject zorgt ervoor dat deelnemers een totaalbeeld hebben van het werkveld en dus goed kunnen bepalen waar ze willen gaan werken. Al tijdens het traject zijn de deelnemers onderdeel van een netwerk.

Diverse andere regio’s hebben belangstelling voor het gaan organiseren van zij-instroomtrajecten. De Human Capital Agenda ondersteunt deze initiatieven. Wil je meer informatie over het traject in Noord-Holland? Neem dan contact op met Lenne Merbis (merbish@noord-holland.nl) of Alex Smienk (alex@smienkverkeer.nl)

Meer lezen?

Links:

https://wspregiozwolle.nl/2019/04/slimme-verkeersregeltechniek-8-teamleden-gecertificeerd/

https://www.verkeerskunde.nl/artikel/krachtig-leertraject-om-snel-aan-nieuwe-praktijkvragen-te-voldoen

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)