Bezig met laden...

Gelukt! Zwolle krijgt nu wél miljoenen van het Rijk voor 2900 huizen in stationsgebied | DMI-ecosysteem

home "»" Community's "»" DMI-ecosysteem "»" artikelen "»" Gelukt! Zwolle krijgt nu wél miljoenen van het Rijk voor 2900 huizen in stationsgebied
DMI-ecosysteem

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Gelukt! Zwolle krijgt nu wél miljoenen van het Rijk voor 2900 huizen in stationsgebied

Gelukt! Zwolle krijgt nu wél miljoenen van het Rijk voor 2900 huizen in stationsgebied

 /5
0 (0stemmen)

Het is binnen. De gemeente Zwolle krijgt 15,4 miljoen euro van het Rijk om de komst van 2900 woningen in het stationsgebied mogelijk te maken. Het belang van de bijdrage uit de zogeheten regeling Woningbouwimpuls valt niet te onderschatten. Na Eindhoven is Zwolle zelfs de gemeente die grootste hap uit de koek van 253 miljoen euro neemt. 

De wereld ziet er voor het Zwolse stationsgebied in een jaar tijd heel wat zonniger uit. Om een grote infrastructurele operatie aan de zuidkant op gang te brengen, deed Zwolle vorig jaar bij de Rijksoverheid een aanvraag voor 9 miljoen euro. Die werd afgewezen, omdat de plannen voor woningbouw in het stationsgebied niet concreet genoeg waren. Woonwethouder Ed Anker gaf niet op, deed dit najaar een nieuwe poging en kreeg gisteren het verlossende belletje: Zwolle heeft de buit binnen.

Aanvraag nog groter

En dat terwijl de aanvraag voor deze derde ronde van de Woningbouwimpuls zelfs nog groter was dan die van vorig jaar. Zwolle vroeg om 15,4 miljoen euro, het benodigde bedrag om de geraamde kosten van 57 miljoen euro te kunnen dekken. De investeringen zijn nodig voor infrastructurele maatregelen aan de Hanzelandkant van het station. De kantorenwijk wordt omgevormd tot woon- en werkgebied, met 2900 nieuwe woningen, voornamelijk appartementen.


Wethouder Ed Anker.Wethouder Ed Anker. © Alex Mulder

Voor een goede ontsluiting van het gebied wordt bijvoorbeeld op termijn de Koggetunnel opengesteld voor auto’s, de Veerallee gaat op de schop en de aansluitingen op de IJsselallee worden aangepast. De gemeente Zwolle dekt 25 miljoen euro van de totale kosten. Ook de provincie en marktpartijen springen bij, maar dan blijft nog 15 miljoen euro over. Dat bedrag wordt gedekt door het Rijk, nu blijkt dat dit één van de 36 gehonoreerde projecten is voor een bijdrage uit de Woningbouwimpuls.

Glimlach

,,Ik loop de hele dag al met een glimlach rond’’, jubelt wethouder Anker. ,,Het was heel spannend, we hebben er echt heel veel werk in gestopt. Niet alleen als gemeente, ook met allerlei partijen in het gebied. Dat het gelukt is, betekent dat de plannen in de spoorzone volop door kunnen gaan. We gaan als eerste aan de slag met het nieuwe Koggepark en de fietsstraat.’’ Het eerste woningbouwproject dat op de rol staat is nieuwbouw op de Hanzebadlocatie. Dat moet starten voor 2023.


Rechts de Hanzebadlocatie.Rechts de Hanzebadlocatie. © Foto Freddy Schinkel

Zwolle is niet de enige gemeente in deze regio die in de prijzen valt. Ze krijgt gezelschap van onder meer Lelystad, waar 2,2 miljoen euro naartoe gaat voor dik 500 woningen in het stationsgebied. Ook Hattem deelt mee: 3 miljoen euro voor het omvormen van bedrijventerrein ‘t Veen naar een woon- en werkgebied met ruimte voor zo'n 550 woningen. Alleen Eindhoven krijgt met 29 miljoen euro (voor twee projecten) meer geld dan Zwolle. Eerder dit jaar streek Zwolle tijdens de tweede ronde van de Woningbouwimpuls ook al 3,3 miljoen euro op voor het project langs de Zwartewaterallee, waar vanaf volgend jaar 1300 woningen komen.

Betaalbaar

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kunnen dankzij de financiële steun vanuit de derde ronde van de Woningbouwimpuls binnenkort 44.277 nieuwe huizen worden gebouwd, waarvan 64 procent valt in de categorie ‘betaalbaar’ (voor starters en mensen met een middeninkomen). Demissionair minister Kajsa Ollongren laat weten dat het grote tekort aan betaalbare woningen reden is deze regeling ook komend jaar voort te zetten, gemeenten kunnen zich dan inschrijven voor de vierde ronde. 

Bron: De Stentor

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)