Bezig met laden...

Stadslogistiek: niet last-mile, maar first-mile is knelpunt | DMI-ecosysteem

home "»" Community's "»" DMI-ecosysteem "»" blogs "»" Caroline De Cristofaro "»" Stadslogistiek: niet last-mile, maar first-mile is knelpunt
DMI-ecosysteem

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Stadslogistiek: niet last-mile, maar first-mile is knelpunt

Stadslogistiek: niet last-mile, maar first-mile is knelpunt

 /5
0 (0stemmen)

We praten bij stadslogistiek vaak over de last-mile problematiek met de komst van zero emissie zones en steeds meer beperkingen voor vrachtverkeer in woonwijken en binnensteden. Die problematiek lossen we op met bundelen, samenwerken, de groothandel en stadshubs. Maar, die oplossingen veroorzaken stroomopwaarts in de keten weer nieuwe problemen. Niet de last-mile, maar de first-mile is straks een knelpunt.

De last-mile van de vele kleine zendingen, die op tijd bij de klant in de stad moeten zijn, gaan we regionaal ontkoppelen van de first-mile logistiek. Je hebt als lange-afstandsvervoerder straks niets meer in de stad te zoeken; er is simpelweg geen ruimte meer. De last-mile de stad in wordt steeds slimmer en gezonder en ook betaalbaar als je dat aan professionals overlaat.

First-mile: just-in-time

Klinkt simpel. Maar de nieuwe last-mile roept wel vragen op over hoe we in de first-mile de tijdkritische kleine zendingen voor de bouw, retail, horeca en kantoren gaan bundelen naar de rand van de stad toe. In de horeca en food alleen al zijn duizenden producenten en leveranciers die straks via hubs gaan leveren; vers, vlug en volledig. De duizenden partners van Bol Plaza of Amazon staan voor grote uitdagingen met leveringen morgen en zelfs nog vandaag.

Hoe gaan we de efficiënte collectie organiseren van al die just-in-time zendingen? In elk geval papierloos. De planning van de collectierondes bepaalt het succes van de hubs en groothandels aan de rand van de stad. Die informatie is nodig voor de correcte en efficiënte verwerking in de hubs.

Leren van bloemen en planten

Leerzaam is hoe ze dat in de sierteelt doen. Vroeger waren er grote volumes van een enkele kweker naar de veiling. Lekker makkelijk. Nu levert de kweker meerdere malen per dag een paar rolcontainers rechtstreeks aan meerdere afnemers. Bloemen en planten moeten zo snel mogelijk naar de marktplaats en vervolgens op maat door naar de volgende stop. De fijnmazigheid en complexiteit neemt toe.

Taxidienst

Zoals mensen kunnen kiezen om met de bus of met de taxi te gaan, zo kan dat ook in de sierteeltsector. De Winter Logistics DWL Express is vergelijkbaar met een taxidienst; ad hoc inzetbaar. Daarnaast biedt de Winter Logistics de DWL Busdienst. Dit is een vaste dienst, die steeds op vaste tijden vaste routes rijdt. Nooit meer elke dag datzelfde telefoontje plegen om transport te boeken. Zeker weten dat de lading wordt opgehaald op het afgesproken tijdstip. Uiteraard papierloos met een goed doordachte app voor de gebruikers. De Winter Logistics werkt daarbij samen met andere transporteurs in Greenport Logistics.

Kansen: vlugger, vaker en verser

De ketenomkering in last-mile gaat stroomopwaarts in ketens onvermijdelijk leiden tot meer fijnmazigheid, dynamiek en complexiteit. Er is behoefte aan grootschalige, en duurzame, collectiesystemen voor de first-mile. Papierloos, te boeken als een taxi, met hoge serviceniveaus. Data spelen de hoofdrol in de communicatie met de stadshubs en voor de dynamische planning. Capaciteiten worden gedeeld met collega’s of met transportplatforms. Dit is geen business-as-usual. Dit is fundamenteel innoveren in ‘fluff’ en ‘stuff’.

Auteur: Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics, Hogeschool van Amsterdam

Bron: Logistiek.nl

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)