De druk op de beschikbare fysieke ruimte, het verkeers- en mobiliteitssysteem, de publieke financiën maar ook het bedrijfsleven is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Verduurzaming, betaalbaarheid, bereikbaarheid en woningbouw lijken om prioriteit te vechten, maar hangen sterk samen in doelen, wederzijdse beïnvloeding en effecten.
Het Ecosysteem DMI is bedoeld om het fysieke domein van betere instrumenten en mogelijkheden te voorzien uit de digitale wereld en met die nieuwe instrumenten zowel het mobiliteitsdomein als het ruimtelijk-stedenbouwkundig domein tot nieuwe oplossingen te brengen.
De afgelopen 5 jaar is er in 7 pilots ervaring opgedaan met Mobility as a Service. Elke pilot richtte zich op andere beleidsdoelstellingen. Welke inzichten heeft dit opgeleverd en welke lessen nemen we mee? Wat is de actuele stand van zaken als het gaat om deelmobiliteit en hubs? En hoe gebruiken we die ervaringen richting de doelstellingen op het gebied van CO2-reductie, verdere mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking? Tijdens de conferentie op 16 februari delen we kennis en bieden we een inspirerend programma van presentaties, rondetafelgesprekken en werksessies. Doel is vooral met elkaar in gesprek te gaan en gezamenlijk te komen tot concrete plannen en afspraken.
Op donderdag 8 december vond in het WTC in Almere een bijeenkomst plaats van het DMI-ecosysteem. Met zo'n 100 aanwezigen was er een volle zaal, met dit keer opvallend veel nieuwe gezichten.
Klimaatverandering, digitalisering, wonen, arbeid, zorg; het zijn stuk voor stuk maatschappelijke opgaven die om innovatiekracht bij uitvoeringsorganisaties vragen. Als we het over die innovatiekracht hebben, denken we vooral aan technologische innovatie. Veel minder vaak denken we aan de innovatieve kracht van verbeelding en het weerstaan van AI-hypes.
Bekijk alle events