Bezig met laden...

Naar intrinsiek gemotiveerd gedrag - inspiratie uit Midden-Nederland | Beter Benutten Archief | DMI

home "»" Community's "»" Beter Benutten Archief "»" artikelen "»" Naar intrinsiek gemotiveerd gedrag - inspiratie uit Midden-Nederland
Beter Benutten Archief

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
Naar intrinsiek gemotiveerd gedrag - inspiratie uit Midden-Nederland

Naar intrinsiek gemotiveerd gedrag - inspiratie uit Midden-Nederland

 /5
0 (0stemmen)

Naar intrinsiek gemotiveerd gedrag - inspiratie uit Midden-Nederland

Goed op weg met gebiedsgericht spitsmijden. In Midden Nederland is Tom Zee als omgevingsmanager werkzaam bij Goed op weg. Daar zijn ze op dit moment bezig met twee gebiedsgericht spitsmijden projecten. Eén ‘klassiek’ spitsmijden project op de A12 en Gebiedsgericht Spitsmijden. Bij de laatste zit het verschil zit hem erin dat het zich niet richt op een corridor, maar op drie gebieden. Het gewenste effect is niet alleen tijdelijk minder hinder maar een structurele gedragsverandering zowel voor als na de werkzaamheden. Nulmeting via ANPR en volgen via de app in plaats van ook ANPR (mag ook niet meer). Beloning niet in geld maar in middelen voor een alternatief.

Presentatie

Doel samengevat

  • “Het project Gebiedsgericht Spitsmijden is een beloningsproject dat als doel heeft om het gedrag van reizigers die in de spits naar de economische kerngebieden reizen duurzaam te veranderen. Dit wordt gedaan door het gebruik van alternatieven voor de auto te belonen.”
  • De beloningen die worden aangeboden passen bij de eigen keuze van de deelnemer. Wil je thuiswerken dan kun je sparen voor beloningen die jou daarbij helpen (bijv. een bureaustoel).
  • Het oorspronkelijke idee was om te werven via werkgevers. Vanwege de looptijd van het project bleek dit niet haalbaar. Daarom worden deelnemers nu geworven via kentekenregistratie.

Het beloningsaanbod dat mensen krijgen wordt vastgesteld aan de hand van de profielen van deelnemers en aan de hand van hun kentekenregistratie. Met andere woorden, we kijken naar de route en frequentie waarmee auto’s bepaalde plekken passeren. Vervolgens doen we een aanbod voor OV, fiets of thuiswerken. We werken met  categorieën thuiswerkers, tijdmijders en switchers (ov/fiets/ebike). Het uitgangspunt is dat mensen vrij zijn in hun keuze. De uitdaging die voorligt is hoe deze mensen te benaderen op basis van hun profiel.

Goed op weg

De projecten worden uitgevoerd door het samenwerkingsverband dat uit het Beter Benutten-programma voortvloeit ‘Goedopweg’. Onder deze naam hebben de provincie Utrecht, gemeenten Utrecht en Amersfoort, het Ministerie, Rijkswaterstaat en de werkgevers uit de regio (verenigd in de U15) de handen in elkaar geslagen en meer dan 30 nieuwe creatieve en innovatieve projecten bedacht die de bereikbaarheid blijvend zullen verbeteren.

Over Tom Zee

Werkzaam vanuit Rijkswaterstaat als omgevingsmanager bij Midden Nederland bij twee spitsmijden projecten: A12 Spitsmijden en Gebiedsgericht Spitsmijden.

Tom Zee 

26 januari 2017

 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)