• Veiliger op weg door betere waarschuwingen op het dashboard en in navigatie

    Op 4 juli 2022 trapten zes bedrijven en het ministerie van IenW in Utrecht de publiek-private samenwerking Safety Priority Services af. Bestuurders in Nederland krijgen dankzij deze samenwerking meer en betere veiligheidswaarschuwingen van auto of navigatiesysteem, met als eerste land van Europa ook in het hele land waarschuwingen voor naderende voertuigen met zwaailicht en sirene. Ook weggebruikers op provinciale en gemeentelijke wegen, waar relatief veel ongevallen zijn, ontvangen deze informatie.

  • Lancering Safety Priority Services – 4 juli 2022

    Het ministerie van IenW en zes bedrijven (autofabrikanten en leveranciers van navigatiediensten en -kaarten) werken de komende jaren onder de noemer Safety Priority Services samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van de auto of een navigatiedienst. Via deze bedrijven is ook een groot aantal andere autofabrikanten en navigatiediensten betrokken. Met hulp van overheidsdata wordt onder meer gewaarschuwd voor filestaarten, geldende maximale snelheden, wegwerkzaamheden en naderende nood- en hulpdiensten, uiteraard zonder de bestuurder af te leiden van de rijtaak. Doel is de informatie voor weggebruikers te verbeteren, uit te breiden en breder beschikbaar te maken. Deze samenwerking maakt het verkeer op alle wegen in Nederland niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en duurzamer voor alle weggebruikers.

Partners Safety Priority Services

Het ministerie van IenW heeft na een openbare aanbesteding met zes bedrijven afspraken gemaakt, te weten ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom. Via deze bedrijven is een groot aantal autofabrikanten en navigatiediensten betrokken. Uiteraard kunnen ook andere leveranciers de beschikbare data gebruiken voor het informeren van weggebruikers.

Interesse in een samenwerking? Neem per e-mail contact op.

Community Manager

Heb je vragen over deze community of hoe je hiervan lid kan worden? Neem dan contact op met de community manager:

Ronnie Poorterman