Bezig met laden...

Mobiliteit van de toekomst? Laten zien wat nu al kan! | 1. Partnership Talking Traffic | Dutch Mobility Innovations

home "»" Communities "»" 1. Partnership Talking Traffic "»" artikelen "»" Mobiliteit van de toekomst? Laten zien wat nu al kan!
1. Partnership Talking Traffic

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Announcement 

Nieuw: download de gratis DMI app hier >>   

Mobiliteit van de toekomst? Laten zien wat nu al kan!

 /5
0 (0stemmen)

EINDHOVEN - Gert Blom is de drijvende kracht achter het mobiliteitscongres dat deze dagen plaatsvindt in de regio. ‘Hier laten we zien dat het lukt. Daarna is het een kwestie van schaalgrootte creëren.’

Ja, de zelfrijdende auto komt er heus aan. Ooit. Maar over een paar jaar al, zoals sommige mensen beweren? ,,Bullshit”, zegt Gert Blom, strategisch adviseur mobiliteit van de gemeente Helmond. Maar een auto die zich automatisch aan de maximumsnelheid houdt, die bestaat gewoon al. Alleen weten mensen dat niet. Blom: ,,Het is te onbekend.”

Sommige auto’s zijn uitgerust met Intelligent Speed Assist (ISA), weet Blom te vertellen. Een camera op zo’n auto leest snelheidsborden en zorgt dat hij zich daaraan houdt. Tenzij de bestuurder anders beslist en de assistent handmatig uitschakelt. Blom: ,,Dealers bieden ISA nu alleen nog als optie aan. De Europese Unie wil het vanaf 2022 verplicht in elke auto hebben.”

Het punt dat Blom wil maken? Wat voor ISA geldt, geldt voor veel meer innovaties op het gebied van mobiliteit: het bestaat al, maar mensen kennen het niet. Juist daarom is hij zo blij met de 2000 bezoekers die zondag op het Mobifestival in Helmond afkwamen. Daar was de toekomst van verkeer te zien. Het festival vormde de aftrap van een Europees congres over slimme mobiliteit. Donderdag is de laatste dag.

Beloftes vervullen

Het was Bloms plan om het congres in Helmond te organiseren. ,,In 2014 ben ik al begonnen met lobbyen”, zegt hij woensdagmiddag vanuit het Evoluon. ,,Het werd al snel duidelijk dat Helmond alleen te klein is.” Eindhoven wilde ook meedoen, met onder meer het Evoluon als locatie. Ook het Evoluon bleek te klein. Twee grote witte tenten die voor de schotel zijn opgezet, bieden voldoende extra ruimte.

Tenten die de storm gisteren gelukkig hebben overleefd, in tegenstelling tot de tribune op de Automotive Campus in Helmond. Blom: ,,Die is helemaal vernield.” Een activiteit moest hij gisteren op het laatste moment afblazen vanwege het weer. Verder noemt hij zijn congres een succes. ‘Beloftes vervullen’, luidt het motto. Het congres gaat namelijk ook over de mogelijkheden van nu.

Bijvoorbeeld over slimme verkeerslichten die, er al zo’n 40 in Helmond staan. ,,Niet super sexy. Wel interessant”, zegt Blom. Die verkeerslichten ontvangen niet alleen informatie, maar zenden ook een bericht terug, bijvoorbeeld richting een vrachtwagen.

Chauffeurs van Van den Broek Logistics werken er al mee. Blom: ,,Een chauffeur zendt vanuit zijn vrachtwagen een signaal naar zo’n verkeerslicht. De installatie stuurt een adviessnelheid terug.” Als de chauffeur zich aan die snelheid houdt, rijdt hij rustig door het groene licht. Zo verbetert de doorstroom en bespaart het transportbedrijf brandstof.

Economische boost

Er waren de voorbije dagen meer voorbeelden te zien van innovaties van nu. Autonoom rijdende shuttles bijvoorbeeld. Volgend jaar start in Helmond een proef met dat soort wagentjes die vanaf de Automotive Campus naar het station rijden. Blom: ,,Zo’n test kun je niet in het centrum van Amsterdam doen. In Helmond wel, waar de bussen vaak leeg zijn.”

Zo heeft de regio aan de rest van Europa kunnen laten zien wat al kan. ,,Je kunt wel praten over dat soort dingen, maar je kunt het beter laten zien”, vindt Blom. ,,Hier laten we zien dat het lukt. Daarna is het een kwestie van schaalgrootte creëren.” 

Hopelijk leidt dat tot nieuwe opdrachten voor Nederlandse bedrijven en een economische boost voor de regio. In september moet blijken of dat gelukt is. Dan verwacht Blom de resultaten van een analyse over de economische winst van het congres.

Bron: ED

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)