Bezig met laden...

Rijhulpsystemen vaak foutief of niet gebruikt | 1. Partnership Talking Traffic | Dutch Mobility Innovations

home "»" Community's "»" 1. Partnership Talking Traffic "»" artikelen "»" Rijhulpsystemen vaak foutief of niet gebruikt
1. Partnership Talking Traffic

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Toevoegen nieuw tabblad

Voeg een hyperlink toe aan de communitynavigatie. U kunt linken naar interne of externe webpagina's. Voer de naam van het tabblad en de tab-URL in. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op Opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu

Rijhulpsystemen vaak foutief of niet gebruikt

 /5
0 (0stemmen)

In steeds meer nieuwe auto’s worden rijhulpsystemen, oftewel ADAS, geleverd. We gebruiken ze alleen te weinig of foutief. Een convenant van 42 partners wil daar verandering in brengen.

Met de komst van verschillende Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) zoals lane-assist, aparaten die vermoeidheid kunnen detecteren en noodremsystemen wordt het verkeer stukje bij beetje steeds veiliger. Dit ziet ook de Europese Commissie en deze stelt elf van de systemen binnenkort verplicht voor elke nieuw verkochte auto. Maar voor het zover is weten veel mensen niet eens dat hun auto mogelijk een ADAS aan boord heeft, en als ze hiervan wel op de hoogte zijn, dan weten ze in veel gevallen niet hoe ze deze moeten gebruiken.

Door deze onwetendheid wordt de toegevoegde waarde van een rijhulpsysteem wellicht teniet gedaan, of wordt er bij aanschaf van een nieuwe auto niet eens nagedacht over de voordelen van zo’n systeem. Vervolgens wordt ervoor gekozen om een dergelijk nu nog optioneel systeem niet in de auto te laten bouwen. Een convenant van 42 partners (waaronder de overheid, RAI Vereniging, ANWB, Bovag en Focwa) wil ervoor zorgen dat deze onwetendheid afneemt en het ADAS-gebruik met 20% toeneemt in de aankomende drie jaar.

De ondertekenaars van het convenant gaan actief mensen inlichten over de werking van de systemen en ze overtuigen dat de aanschaf hiervan niet alleen voor hen voordelen heeft, maar ook de algemene verkeersveiligheid ten goede komt. Ook wordt er gekeken naar de communicatie rondom de systemen en de duidelijkheid hiervan. Volgens de initiatiefnemers is het nu vooral een woud van verschillende onduidelijke termen waardoor niemand echt weet wat de systemen nu eigenlijk doen.

Een belangrijk probleem in het tackelen van deze en meerdere problemen rondom de acceptatie van ADAS blijft de BPM. Deze stijgt namelijk vaak als mensen een ADAS in hun auto laten monteren, en dat betekent een prijsstijging op twee punten. Daar zit natuurlijk geen enkele autokoper op te wachten.

Bron: De Telegraaf

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)