Bezig met laden...

UDAP update juni | Talking Traffic Partnership | DMI

home "»" Community's "»" Talking Traffic Partnership "»" artikelen "»" UDAP update juni
Talking Traffic Partnership

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Lid worden van deze community?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Registreer je Nu
UDAP update juni

UDAP update juni

 /5
0 (0stemmen)

De Q2 2022 UDAP update bevat weer een groot aantal uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten. De meesten hiervan zijn gerelateerd aan de 'iVRI consolidatie'. In dit bericht leest u de samenvatting van de wijzigingen.

Wat is nieuw?

De UDAP-update bevat onder andere de volgende verbeteringen:Data uitwisseling

 • DAP ondersteunt voortaan, conform de Europese ETSI actualisatie, de afhandeling van berichten die gecodeerd zijn conform de CROW D3046-X publicaties. Dit aanvullend op de tot op heden in gebruik zijnde versies;
 • UDAP ondersteunt voortaan de mogelijkheid TLCCONF berichten te ontvangen van iVRI's en deze door te sturen naar service providers (indien gewenst door service provider). TLCCONF berichten bevatten component en versie informatie van de verschillende componenten van de iVRI. UDAP deelt deze berichten ook met de Systeem Administratie (meer daarover verder in dit bericht)
 • UDAP kan voortaan een aantal controles die op dit moment handmatig plaatsvinden geautomatiseerd uitvoeren zoals de CROW afdracht, aanwezigheid iSAT formulier etc.. Deze geautomatiseerde controles zijn op 16 mei 2022 aangekondigd door het NDW en worden 1 augustus 2022 geactiveerd. Zie voor meer informatie het memo Automatische handhaving door UDAP.


Dashboards (statistieken en KPI's bekijken)

 • UDAP houdt voortaan rekening met de mogelijkheid dat iVRI's (al) voldoen aan de wijzigingen die onderdeel zijn van de 'iVRI consolidatie'. Bij geconsolideerde iVRI's vinden de controles plaats conform de daarbij behorende bericht standaarden (zowel ASN1 encoding versie als Dutch profiles). Gebruikers hoeven daardoor zelf geen rekening te houden of iVRI's de 'pré of post' consolidatie status hebben. Conform de afspraken door de Strategic Committee kunnen vanaf 1 augustus 2022 alleen nog nieuwe iVRI's conform de Consolidatie worden aangesloten op UDAP en dienen vanaf 1 augustus 2025 alle iVRI's die op UDAP zijn aangesloten te voldoen aan de Consolidatie.;
 • Er is een nieuwe KPI toegevoegd aan het wegbeheerder dashboard Aansluiting betreffende berichtconformiteit TLCCONF berichten. Voor deze KPI worden pas alerts verstuurd indien er daadwerkelijk TLCCONF berichten worden verstuurd die niet conform de standaard zijn;
 • De iVRI consolidatie introduceert het versturen van SRM0 berichten. In combinatie met CAM berichten kunnen service providers hierbij de ITS applicatie beter informatie geven over het toestromende verkeer. Deze SRM0 berichten worden uitgesloten van de 'Percentage beantwoorde prioriteitsverzoeken' KPI's daar de SRM0 berichten geen daadwerkelijke prioriteitsaanvragen zijn maar meer 'veredelde' CAM berichten (voorzien van een richting en een expected time of arrival, ETA).
 • Indien de verbinding van een iVRI geblokkeerd is laat UDAP voortaan de reden van blokkering zien op het wegbeheerder iVRI dashboard (zie scherm voorbeeld). In de handleiding is een lijst opgenomen met blokkeringsredenen zoals probleem aantal verbindingspogingen, Ontbreken CROW betaling etc..
  • N.B. Dit werkt niet met terugwerkende kracht. Bij iVRI's die voor 23 juni zijn geblokkeerd verschijnt de tekst "Owner sessions niet ingeschakeld". Indien de owner sessies weer worden aangezet en er nog steeds een probleem is zal de iVRI weer worden geblokkeerd en zal de reden zichtbaar zijn in het dashboard.Systeem administratie (beheren van objecten en accounts) en "onder de motorkap"

 • De Systeem administratie is uitgebreid met een API t.b.v. service providers en andere stakeholders. Met behulp van deze API kunnen zij informatie opvragen aangaande de geregistreerde objecten zoals id's, versie informatie, use-case ondersteuning, consolidatiestatus etc.. Via deze API is ook het dashboard 'Digitalisering overheden' gekoppeld aan UDAP en verzorgt NDW de afgesproken meta informatie over iVRI's (in de vorm van 5 meta KPI's);
 • Indien iVRI's TLCCONF berichten versturen zullen deze door de Systeem administratie worden gebruikt om automatisch de component en versie informatie bij te werken in de Systeem administratie. Zodra een iVRI TLCCONF berichten verstuurd is het niet meer nodig en ook niet meer mogelijk deze informatie handmatig bij te werken;


Policies (Prioriteitsregels configureren)

De Policies applicatie is aangepast om met 'post consolidatie' MAP-bestanden om te gaan. Gebruikers hoeven daardoor geen rekening te houden of iVRI's de 'pré of post' consolidatie status hebben. Zoals afgesproken in de Consolidatie, kunnen bestaande MAP-bestanden blijven worden gebruikt en kunnen deze worden geupdatet tegelijk met de update naar de Consolidatie;Reports (rapportages uitvoeren of plannen)

Er is een nieuwe rapportage toegevoegd genaamd 'Lopende contracten'. Deze rapportage geeft een overzicht van alle lopende 'contracten' (bijvoorbeeld verwerkersovereenkomsten) van de organisatie waar de gebruiker rechten voor heeft. De rapportage kent filtermogelijkheden om het overzicht te beperken tot contracten met een einddatum binnen 180 of 365 dagen. Door dit rapport bijvoorbeeld 2x per jaar te plannen (schedulen) krijgt een wegbeheerder op dat moment een overzicht van eventuele aflopende contracten. Als een gepland rapport geen data oplevert wordt ook geen rapport verstuurd. Overigens staat voor later dit jaar een wijziging gepland waarmee ook alerts kunnen worden ontvangen aangaande aflopende contracten.

Wat komt er later dit jaar?

Op de roadmap voor 2022 staat een tweede deployment gepland voor later in het jaar, met o.a. de introductie van PBC default regels, alerts op de systeem administratie (verlopende contracten), nieuwe KPI's voor cloud service providers (conform de Consolidatie) en de opslag van KPI's zodat historische overzichten kunnen worden opgevraagd.

Meer informatie

U wordt op de hoogte gehouden over gepland onderhoud en aankomende functionaliteit. Probeer de nieuwe features direct op https://udap-home.tlex.eu/

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)